Nitritsalt
Alla produkter i "Nitritsalt"
Nitritsalt för rökning - minskar risk för botulism
Nitritsalt köper du om du vill minska risken för att farliga bakterier ska växa i kött och korv som du ska röka. Nitritsaltet ger även bättre smak och färg på kött och chark.
Innehållsförteckning nitritsalt:
Nitritsalt förpackad i praktisk hink
Kunskapsartiklar om nitritsalt
Nitritsalt förpackad i praktisk hink
Vårt salt säljs inte längre i säck, då det gärna blir onödigt spill och vi har märkt att våra kunder föredrar de mer praktiska hinkarna som underlättar hanteringen. Ett tättslutande lock hindrar smuts från att leta sig in i förpackningen. Hinkarna är förstås av livsmedelsgodkänd plast. För att vara miljövänlig är det bra att återanvända hinkarna till något annat, och det går alldeles utmärkt att använda dem till livsmedel som sylt, bär, kött mm.
Hos Smart Fritid kan du köpa nitritsalt med snabb leverans!
Nitritsalt - var köpa?
Nitritsalt köper man smidigt och snabbt i Smart Fritids webbshop. Vi har även alla andra tillbehör du behöver när du ska röka kött och fisk.
Smart Fritid var en av de allra första återförsäljarna på nätet av nitritsalt. Det är en eftersökt produkt för alla er som röker kött och stoppar er egen korv. Hos oss köper du saltet i smidiga livsmedelsgodkända hinkar om 2,5 nitritsalt eller 5 kg nitritsalt.
Vill du lära dig hur man gör en saltlake av nitritsalt inför rökning så har vi en guide som du hittar här.
Vi har två olika storlekar på förpackningar med nitritsalt:
- en livsmedelsgodkänd hink som rymmer 2,5 kg nitritsalt
- eller den större hink med 5 kg nitritsalt.
Vi ger dig riktigt snabba leveranser, ibland är man sent ute och vill ha sitt nitritsalt snabbt – och du får ditt nitritsalt oftast inom ett par dagar, inte sällan inom ett dygn om du beställer på förmiddagen. Vi kan inte garantera, ibland tabbar sig någon i ledet, men för det mesta går det snabbt och du har ditt eftertraktade nitritsalt så att du kan sätta igång.
Nitritsalt varför använda?
-
Nitritsalt motverkar härskning och hämmar bakterietillväxt som utveckling av sporbildande bakterier.
-
Nitritsalt ökar alltså hållbarheten hos kött och charkprodukter, och minskar risken för att den dödliga bakterien Clostridium botulinum ska utvecklas.
-
Nitritsalt fungerar även som en smakförstärkare.
-
Den vackra röda köttfärgen bibehålls och man slipper ett grått, något osmakligt utseende på köttet eller korven.
Tillsätter man lägre halter av nitritsalt kan man uppnå fin färg- och smak – men man kan missa den skyddande effekten av nitritsaltet.
Nitritsalt ger förstås smak, men ändrar även konsistensen då den drar ut vätska, vilket minskar risken för tillväxt av skadlig mikroorganismer. De som gör egen korv hemma använder gärna nitritsalt eftersom det gör att korven håller ihop bättre, förutom då att ge den vackra rödaktiga färgen som vi är vana vid.
Hur använder man nitritsalt inför rökning?
Hur använder man då nitritsalt och hur mycket nitritsalt ska man ha?
Nitritsaltet är färdigt att använda precis som vilket salt som helst. Det har rätt koncentration och går inte att överdosera eftersom det skulle ge en alldeles för salt produkt. Däremot kan du blanda i mer vanligt salt, ojoderat, om du skulle vilja minska andelen natriumnitrat. Men tänk då på att den skyddande effekten mot utveckling av farliga bakterier minskar.
Antingen blandar man en saltlake som man låter köttet ligga i eller om det är ett stort stycke behöver man även sprutsalta. Kommer inte nitritsalt in i alla partier av köttet blir det grått, med kortare hållbarhet och blir osmakligt.
Här hittar du Smart Fritids populära guide hur du blandar saltlag inför rökning.
Man brukar inte använda nitritsalt till fisk eller kyckling utan använd då istället vanligt ojoderat salt.
Vill du ha ett gott och säkert kött salta in med nitritsalt.
Tillbehör som du behöver när du ska sprutsalta
Smart Fritid har en saltlakespruta när du behöver spruta kött eller en enklare marinadspruta/saltspruta som funkar för mindre köttbitar. Den billiga, smidiga saltlakemätaren finns för dig som vill slippa väga eller mäta salt och vatten när du ska tillverka din saltlag.
Läs också Smart Fritids rökguide - här finns en avdelning som handlar om saltning.
Smart Fritid är även återförsäljare av närliggande produkter som rökskåp och produkter för mathantering som korvstoppning och vakuumförpackning.
Nitritsalt återförsäljare: Smart Fritid är återförsäljare av nitritsalt – här köper du nitritsalt till bra pris i webbshop för snabb leverans av Smart Fritid.
-------
Insaltning är A och O för att lyckas med rökning av kött - här i Bradley Smoker.
Kunskapsartiklar om nitritsalt:
Vad är nitritsalt?
Vad innehåller nitritsalt egentigen? Och när används det?
Kan nitritsalt vara farligt?
Kort och gott kan man säga att man ska se till sitt totala intag av nitrat och nitrit - och om det är farligt vet man inte säkert. Läs mer här vad Livsmedelsverket säger om nitrat och nitrit.
Finns det andra källor till nitrit / nitrat än nitritsalt?
Det finns tämligen höga halter av ntrit/ nitrat i rabarber, ruccola, spenat, rödbetor. Finns även i rotfrukter. Dricker man regelbunden rödbetsjuice eller gör smoothies på nitratrika livsmedel kan man få i sig mycket. Den som har sin vattenbrunn vid en kvävegödslad åker kan få i sig stora mängder.
Nitritsalt wiki
Innehållet i nitritsalt är alltså natriumnitrit NaNO2 förutom vanligt koksalt NaCl.
Natriumnitrit har ett e-nummer som betecknas E 250 och det är ett konserveringsmedel som hindrar kött att förfaras för snabbt och angripas av skadliga mikroorganismer.