Kan nitritsalt vara skadligt?

Enligt Livsmedelsverket är riskerna små när det gäller natriumnitrit som finns i nitritsalt om man inte konsumerar för stora mängder totalt av nitrat och nitrit. Det finns fler källor än charkprodukter och man ska se till hela sitt intag.

 

Nitritsalt har så låg andel natriumnitrit att det inte ska gå att överdosera – då blir produkten så salt att ingen vill äta den. Det är en inbyggd säkerhetsspärr som gör att din korv eller ditt kött inte ska få för höga halter, även om du inte räknar ut hur hög halten av natriumnitrit din produkt har.

 

Gränser för nitritsalt i tävlingar

Ska man tävla med sina charkuteriprodukter som SM i Mathantverk så finns gränser för hur hög nitritmängd det får finnas i produkten och man har använt samma gränser som för EU-ekologisk certifiering. Då får det max tillsättas 80 mg/kg råvara av natriumnitrit (E250) och max finnas 50 mg/kg i slutprodukten. Det kan jämföras med Livsmedelsverkets högsta godkända mängden natriumnitrit vilket ligger på 150 mg/kg produkt.

 

Nitrit och nitrat finns för att göra chark och kött säkert

Nitrit/nitrat finns som tillsats i livsmedel som charkvaror för att göra dem säkrare att äta, och den som röker kött eller tillverkar korv hemma vill ofta tillsätta nitritsalt för att minska risken för att bakterier ska växa till sig.

 

Nitrat omvandlas till nitrit

Nitrat omvandlas till nitrit av bakterier i munnen och sedan till kväveoxid i kroppen som minskar blodtrycket och ökar syreupptagningsförmågan - en positiv effekt många idrottare vill åt.

Nitrat kan även omvandlas till nitrosaminer – och vissa av dessa nitrosaminer har man i djurförsök sett ge ökad risk för cancer hos djur. De nitrosaminer som bildas i människokroppen vet man inte om de ger en ökad cancerrisk.

 

 Vill du läsa mer om nitrat och nitrit kan du läsa hos Livsmedelsverket.