Vad är nitritsalt?

Nitritsalt innehåller till största del 99,4 procent vanligt natriumklorid, alltså bordssalt. Resterande del 0,6 procent är natriumnitrit E250 (och även antiklumpförebyggande medel E535 kan vara tillsatt).

 

Nitrit är en biprodukt när man framställer natriumnitrat (Chilesalpeter) och används som konserveringsmedel och för att förhindra att hälsofarliga bakterier växer till.

 

När använder man nitritsalt?

Nitritsalt använder man för att salta in kött inför rökning samt i charkvaror som korv, bacon och skinka. Dock används inte nitrit till fisk eller grönsaker som också de kan utgöra en källa till botulism om de förvaras eller konserveras på fel sätt.

Redan om man använder vanligt koksalt så skapare man en miljö som bakterier ogillar eftersom det blir lägre vattenhalt i köttet. Använder man salt med natriumnitrit tillsatt - alltså nitritsalt så får man en än säkrare produkt.

Den fruktade sjukdomen botulism motverkas och köttet eller korven blir långt mycket säkrare att äta. Botulism orsakas av bakterien Clostridium botulinum och kan ge allvarliga neurologiska skador i kroppen.

 

Här kan du köpa nitritsalt

Hos oss på Smart Fritid kan du smidigt beställa nitritsalt för rökning. Du får nitritsaltet i praktiska och livsmedelsgodkända hinkar.

2,5 kg nitritsalt

5 kg nitritsalt

 

nitritsalt
Nitritsalt är säkert att använda och går inte att överdosera, för då blir maten så salt att den är oätlig.

 Vad är Clostridium botulinum?

Det är en bakterie som finns i jorden i sporfor och i mag-tarmkanalen hos fiskar och däggdjur. När bakterien får rätt förutsättningar växer den och bildar botulinumtoxin som är mycket giftigt, ett av de allra starkaste giften man känner till.

Botulism orsakas alltså av denna bakterie och det är den främsta anledningen till att man gärna tillsätter nitritsalt när man ska röka kött. I Sverige är det mycket ovanligt med förgiftningsfall, kanske tack vare vårt kunnande och användning av just nitritsalt.

 

Köp ditt nitritsalt för rökning av rökspecialisten Smart Fritid - vi ger dig snabb leverans av nitritsalt! Välkommen med din order!