Vad är nitritsalt?
Nitritsalt innehåller över 99 procent vanligt bordssalt. Under en procent av nitritsaltet utgörs av natriumnitrit. Det skyddar köttet mot att bakterien Clostridium botulinum utvecklas. Det är ett av det allra giftigaste ämne vi känner till. För att göra köttet säkert används nitritsalt vid rökning och torkning av kött och korv sedan länge – både i livsmedelsindustrin och av amatörer.
Vad innehåller nitritsalt?
Nitrit är en biprodukt när man framställer natriumnitrat (Chilesalpeter) och används som konserveringsmedel och för att förhindra att hälsofarliga bakterier växer till. Framförallt den mycket giftiga bakterien Clostridium botulinum som orsakar botulism.
Nitritsalt är till största del vanligt bordsalt – men innhåller även natriumnitrit. Även klumpförebyggande medel E535 kan vara tillsatt.
-
99,4 procent natriumklorid
-
0,6 proent natriumnitrit (E250)
-
klumpförebyggande medel E535 kan vara tillsatt
När använder man nitritsalt?
Nitritsalt använder man för att salta in kött inför rökning samt i charkvaror som korv, bacon och skinka. Dock används inte nitrit till fisk eller grönsaker som också de kan utgöra en källa till botulism om de förvaras eller konserveras på fel sätt.
Redan om man använder vanligt koksalt så skapare man en miljö som bakterier ogillar eftersom det blir lägre vattenhalt i köttet. Använder man salt med natriumnitrit tillsatt - alltså nitritsalt så får man en ännu säkrare produkt.
Den fruktade sjukdomen botulism motverkas och köttet eller korven blir säkert att äta. Botulism orsakas av bakterien Clostridium botulinum och kan ge allvarliga neurologiska skador i kroppen som till och med kan ge dödlig utgång om den förlamar andningsmuskultaturen.
Varför använda nitritsalt?
Skälen till att vi använder nitritsalt när vi ska röka kött är framförallt hälsomässiga, men även estietiska och smakmässiga. Utan nitritsalt ser köttet eller korven grå ut, istället för vackert rosa. Det smakar även annorlunda utan nitritsalt.
Anledningarna till att salta in kött med nitrisalt är för att:
-
Smaksätta köttet
-
Hämma bakterietillväxt
-
Minska risk för dödlig sjukdom botulism
-
Göra att köttet bibehåller sin fina rosaröda färg
-
Motverka att köttet härsknar
Hur blandar man nitritsalt?
Du behöver inte blanda nitritsalt själv, du kan köpa färdigblandat nitritsalt för att få rätt mängd natriumnitrit och därmed få ett säkert kött att konsumera. Rätt blandat nitritsalt är säkert att använda och går inte att överdosera, för då blir maten så salt att den är oätlig.
Hur mycket nitrat/nitrit får jag i mig?
Man vet inte säkert om nitrat och nitrit är skadligt för hälsan. Här kan du läsa vad Livsmedelsverket skriver. Säkert är dock att nitritsalt inte är den enda källan till nitrat och nitrit som omvandlas til nitrosaminer i kroppen. Det finns även i en rad andra livsmedel. Livsmedel med ganska höga halter är rödbetor, spenat, ruccola och rabarber (finns sorter med lägre halter). Även rotfrukter innehåller ämnena.
Om man dagligen dricker juice gjort på rödbetor eller smoothies med grönsaker med höga halter av nitrat kan man fundera på om det totalt blir för mycket nitrat/nitrit. Även den som har egen brunn vid en åker som gödslas med kväve kan utan att tänka på det få i sig ämnena via dricksvattnet. Speciellt spädbarn är känsliga för nitrat och nitrit.
Smink och mediciner kan också innehålla nitrosaminer, men den som är rökare får till allra största del i sig ämnet genom tobaksrökningen.
Tänk igenom ditt totala intag av nitrat och nitrit - stirra dig inte blind på en enda källa. Det är som att oroa sig för att morgonjuicen innhåller för mycket socker, men samtidigt äta glass och godis varje kväll.
Var köper jag nitritsalt?
Hos oss på Smart Fritid kan du köpa nitritsalt för rökning av kött och korv. Du får nitritsaltet i praktiska och livsmedelsgodkända hinkar.
Vår e-handel ger dig ett snabbt och smidigt köp och du kan även köpa andra produkter som du behöver vid insaltning av kött och för rökning. Ett tips är vår saltspruta som räcker till köttbitar upp till 12 cm tjocklek. Har du större köttbitar än så behöver du en mer professionell saltlakespruta. Vår saltlakesmätare gör det väldigt enkelt när du ska blanda saltlake.
Här köper du nitritsalt för rökning och torkning:
Nitritsalt tar bort risken för botulism. Hos Smart Fritid köper du nitritsalt och alla tillbehör för rökning.
Vad är Clostridium botulinum?
Det är en bakterie som finns i jorden i sporfor och i mag-tarmkanalen hos fiskar och däggdjur. När bakterien får rätt förutsättningar växer den och bildar botulinumtoxin som är mycket giftigt, ett av de allra starkaste giften man känner till.
Botulism orsakas alltså av denna bakterie och det är den främsta anledningen till att man gärna tillsätter nitritsalt när man ska röka kött. I Sverige är det mycket ovanligt med förgiftningsfall, kanske tack vare vårt kunnande och användning av just nitritsalt. Vill du läsa mer om botulism finns fakta hos Folkhälsomyndigheten.
Köp ditt nitritsalt för rökning av rökspecialisten Smart Fritid - vi ger dig snabb leverans av nitritsalt! Välkommen med din order!