Laga mat ute
Laga mat ute över öppen eld
Laga mat ute är härligt året om, alla årstider, även på vintern, eller kanske speciellt på vintern. Det är då vi behöver något speciellt för att locka ut oss från stugvärmen.
Inomhus samlas man gärna i köket – och utomhus fungerar elden och eldstaden som en naturlig samlingsplats. Här ger matlagning över öppen eld en fin och naturlig gemenskap. Runt lägerelden har vi umgåtts under årtusenden och det ger oss lugn och ro i kropp och själ även idag.
Laga mat öppen eld med friluftsgrill
Vi hjälper dig att få till de där fina stunderna utomhus genom att erbjuda bra utrustning för matlagning över öppen eld. Utrustning för dig som ska laga mat ute är inte oviktig – den ska finnas där och göra jobbet.
När det gäller friluftsgrillar hittar du Espegard Braspanna som vi verkligen rekommenderar – den är inte bara vacker i sig, elden är på lagom höjd både för matlagning och för värme. Över Braspannan kan du både hänga matlagningskärl i kedjan från tripoden eller grilla direkt på gallret som vilar på eldfatet, alternativt ställa stekpannor eller grytor på gallret. Espegard har även ett mindre och billigare eldfat som alternativ, också det med grillgaller men utan tripod.
En ännu mer brandsäker friluftsgrill är den ”lilla grisen” Ozpig från Australien som har elden innesluten i sin grisliknande kropp istället för den öppna elden som Braspannan erbjuder. Även Ozpig ger dock värme runtom. Ozpig är framtagen för att man ska kunna laga mat ute även när det är lite torrare i markerna med lägre risk. I Australien vet man ju vikten av att vara försiktig med eld. På Ozpig stänger du en lucka om elden (går förstås också att ha öppen så att man kan se den) och det sitter ett gnistskydd högst upp i skorstenen. Eldas med ved eller grillkol – och du kan steka, koka, woka, grilla och till och med använda ett roterande spett – rotisserie. En annan fördel är att Ozpig är väldigt bränslesnål.
Koka, grilla och steka över öppen eld
När du ska laga mat utomhus så är en soppgryta bra att ha. Vi har soppgrytor i tre olika storlekar: 6, 10 och 24 liter. Använder du Braspannan finns det en tillhörande kedja med krok som du bekvämt hänger din gryta i när du ska koka soppa eller göra en gryta.
Du hittar även ett rejält stekbord av gjutjärn med ben och en rostfri stekhäll som båda passar att använda i Braspannan. Vi har även mindre stekpannor med långa handtag som väldigt många köper nämligen kolbullepanna och stompapanna. Och förstås våra populära smörgåsjärn och våffeljärn i flera olika modeller.
Vill du grilla har vi en räfflad grillplatta i gjutjärn som ger fina mönster på ena sidan och är slät på andra sidan.
Sist men inte minst finns den oslagbara fältugnen Dutch Oven i gjutjärn som du inte bara kan steka mat över öppen eld med, utan även göra grytor och baka bröd i. Rekommenderas verkligen.
Ska du laga mat ute i naturen hittar du produkterna hos oss. Vi har snabba leveranser för dig som ska laga mat över öppen eld. Köp med öppet köp i ett helt år hos Smart Fritid! Välkommen med din beställning.
PS. Vi har även bra recept på vildmarksmat här för dig som vill laga mat över öppen eld!