Nitratrika livsmedel - vanliga källor 

Spenat, ruccola och rödbetor vanliga källor till nitrit / nitrat

 

Andra källor förutom nitritsalt i kött och charkprodukter till nitrit/nitrat är grönsaker, bladgrönsaker och rotfrukter. Den som ofta dricker smoothie med rödbetor, ruccola eller spenat kan få i sig stora mängder, framförallt om drycken förvaras i rumstemperatur innan förtäring. Dricker man mycket rödbetsjuice får man också i sig stora mängder. Även rabarber innehåller mycket nitrat. Framförallt spädbarn är känsliga och ska inte äta nitratrika livsmedel.

Den som har egen brunn kan få i sig nitrit/nitrat från det egna vattnet om brunnen finns nära åkermark som gödslas med kväve.

Det är alltså inte bara nitritsalt som är en källa till nitrat/nitrit – är man rädd att nitrosaminer kan ge ökad risk för cancer behöver man se till sitt totala intag.

 

 

Fundera över ditt totala intag av:

  • bladgrönsaker
  • spenat
  • ruccola
  • rödbetor
  • dricker du stora  mängder smoothies av ovanstående grönsaker (och förvarar du smoothien i rumstemperatur innan du dricker?
  • dricker du stora mängder rödbetsjuice?
  • nitritsalt (finns i charkprodukter)
  • har du en vattenbrunn nära åkermark som gödslas med kväve?

    Observera att spädbarn är långt mycket känsligare än vuxna för nitratrika livsmedel och ska undvika dessa.


Tips: för att nitrat i rätter med spenat inte ska omvandlas till nitrit så kyl rätten snabbt om du tänker hetta upp den igen.