Nitritsalt i hink om 2,5 kg kan du köpa hos Smart Fritid.

Nitritsalt 2,5 kg

27-570016-2500 - Nitritsalt

Nitritsalt - när du ska röka kött. Motverkar botulism.

199.00 kr
I lager   Leveranstid: 1-3 dagar
  • Fri frakt över 995:- (69:- vid köp för lägre belopp)

  • Snabb leverans!

  • Öppet köp 365 dagar!

  • Vi bryr oss - även efter ditt köp!

Nitritsalt 2,5 kg - när du ska salta inför rökning av kött


Nitritsalt för rökning och konservering av kött. Hämmar bakterietillväxt och minskar risken för botulism. Ger dig den fina färgen på köttet som du vill ha. Och framför allt ett säkert kött!

 

Nitritsalt är ett konserveringsmedel som hämmar tillväxten av den fruktade och giftiga bakterien Clostridium botulinum i köttprodukter. Saltet förbättrar även smaken och gör att köttet behåller sin rosa färg. Dessutom motverkar nitritsalt att köttet härsknar. 

 

 

Vad är nitritsalt?

Nitritsalt är helt enkelt koksalt med en tillsats av nitrit. Vårt nitritsalt kommer från Danmark och innehåller vanligt koksalt, alltså natriumklorid (NaCl) till 99,4 %. Därtill är nitrit tillsatt och utgör 0,6 %. Det finns även lite klumpförebyggande medel för att du ska slippa att saltet blir till en hård klump. Det här färdigblandade nitritsaltet har rätt dosering av nitrit och du kan aldrig riskera att överdosera mängden nitrit.

 

Nitritsalt fungerar alltså som ett konserveringsmedel - och utan det får du kortare hållbarhet på ditt kött och det blir även lite tristare och gråare i färgen. Saltets viktigaste uppgift är att motverka en farlig bakterie som ger neurologiska skador, Clostridium botulinum.

 

 

Varför ska man använda nitritsalt?

 Det finns många anledningar till att använda nitritsalt, den främsta är att du får ett säkert kött att äta, men det finns även andra fördelar:

 

  • Smaksätter köttet

  • Hämmar bakterietillväxt

  • Minskar risk för dödlig sjukdom botulism

  • Gör att köttet bibehåller sin fina rosaröda färg

  • Motverkar att köttet härsknar

 


Nitritsalt hämmar bakterietillväxt

När du röker kött, liksom torkar, är insaltningen själva grunden. Utan salt - ingen smak. Saltet hjälper också till att dra ur vätska och på så sätt hämmas bakterietillväxten.

Vill du läsa i detalj hur du tillverkar en saltlake att lägga köttet i, eller saltlag att spruta in i köttet så har vi en riktigt bra guide här.

 

 

Nitritsalt dosering - det går inte att dosera fel

Vill du använda nitritsalt ersätter du det vanliga saltet och använder endast nitritsalt, det är rätt doserat för att användas som det är. Du behöver inte oroa dig för att du ska överdosera, det går inte eftersom köttet då skulle bli extremt salt och oätligt.

 

 

Nitritsalt levereras i praktisk och livsmedelsgodkänd hink

Salt drar som bekant lätt till sig fukt och därför har vi valt att använda praktiska och livsmedelsgodkända plasthinkar för förvaring. Av miljöskäl är det förstås bra att återanvända dessa och eftersom de är livsmedelsgodkända är de bra att låta kött ligga i saltlake, eller plocka bär i, eller förvara mos eller sylt.

 

 

Var köpa nitritsalt?

Kanske kan du köpa nitritsalt hos ICA, Coop eller Apotek - men lättast köper du ändå här i Smart Fritids webbshop. Det är bara att beställa så har du nitritsaltet inom ett dygn eller max några dygn, lite beroende på var du bor i Sverige. Välkommen med din order!

 

 

Hur använder man nitritsalt?

Använd nitritsaltet precis som vanligt när du gör en saltlake som du ska lägga köttet i eller spruta in i köttet. Hur du tillverkar en saltlake har vi en utförlig guide om här.

 

Vill du känna dig säkrare på hur man röker kött i elrök så kolla vår populära rökguide, där även saltningsmetoder finns med.


Specifikation nitritsalt:

Innehåll: Rent vakuumsalt (99,4 % NaCl) med 0,6 % nitrit, E 250 samt antiklumpmedel (E535). Endast för konservering av kött.
Kallas i recept även ibland för Colorozo-salt.

Förpackning: Hink av livsmedelsgodkänd plast - du kan även köpa hink med 5 kg nitritsalt här

Ursprungsland råvaror: Danmark

 

Tipsa