Tändstål
Alla produkter i "Tändstål"
Tändstål & Eldstål - värmer dig i vildmarken!
Tändstål eller eldstål som det också heter är det bästa för dig som alltid vill kunna göra upp eld även när tändstickorna tagit slut, tändsticksasken blivit blöt eller gasen i tändaren är slut.
Man vill ju inte stå med brallorna nere när det kommer till överlevnad i vildmarken! Dessutom är det roligt att kunna göra upp eld utan att "fuska". Att göra upp eld med tändstål är en färdighet att lära sig och kul att kunna. Med ett bra eldstål blir du en riktig överlevare!
Köpa tändstål - vi har valt två av de bästa
Vi har valt ut tändstål av två kända kvalitetsmärken - Hultafors och Casström. Båda är storlek XXL - Casströms tändstål är 13 cm långa med handtag och Hultafors som är utan handtag mäter 10 cm. Båda har en rejäl diameter och räcker för tusentals skrapningar samtidigt som de ger ett bra gnistregn.
Vad är tändstål gjort av?
Tändstål är gjort av någon slags metallblandning - vanligen en magnesiumlegering som eldstålet från Hultafors eller ferrocerium som Casström använt i sina stål.
Tändstål från Casström - här med masurhandtag. Riktigt bra tändstål!
Hur fungerar tändstål?
Tändstål är gjort av en metall som avger gnistor när du skrapar mot det. Antingen finns det ett skrapstål inkluderat eller så skrapar man med baksidan av en kniv mot eldstålet. En skur av mycket heta gnistor på flera tusen grader bildas.
Kom ihåg att skrapa bort den skyddande svarta beläggningen på eldstålet innan du försöker tända - annars kommer du att tycka att du köpet ett riktigt dåligt eldstål.
Göra upp eld med tändstål
När du ska tända med eldstål ska du först och främst samla på dig riktigt bra tändmaterial. En tampong väger ingenting och är smidig att ta med sig. Dra i den och puffa upp den så blir den riktigt lättantändlig. Du kan även smeta vaselin på den för att få en bättre låga som inte dör ut för snabbt.
I naturen kan du hitta bra tändmaterial - om det inte är för blött ute. Det klassiska sättet är att ha en bit näver som underlag där du tänder din eld för att sedan kunna lyfta över den till platsen där du vill ha brasan. Använder du näver kan du göra små, små remsor som är lätt att få fyr på. Var beredd med större bitar av näver, torra grankvistar eller gräs så att du kan mata på elden innan du lyfter den till eldstaden.
Dags att tända med tändstål
Det finns två sätt att hantera eldstålet:Antingen sätter du ned änden på eldstålet på näverbiten precis framför högen med tändmaterial och dra sedan baksidan av kniven eller strikern/skrapstålet nedåt på tändstålet. Det är kanske det enklaste sättet eftersom man inte riskerar att flaxa omkring med sakerna och putta till tändmaterialet - eller komma för långt ifrån med gnistorna.
Det andra sättet är att hålla kniven stilla i luften och istället dra eldstålet bakåt uppåt.
Skrapa eller dra ganska hårt och bestämt och inte allt för snabbt så ska du få en rejäl skur med gnistor.
Trick om du har svårt att tända
Är ditt tändmaterial svårt att få fyr på kan du med knivens hjälp karva av lite av tändstålets magnesium (eller det material som det består av) ovanpå din hög av tändmaterial. Då tänder ditt gnistregn magnesiumet och du får lättare fyr på övrigt material.
De första gångerna kanske du inte lyckas med att få eld med ditt tändstål, kanske har du inte tillräckligt bra tändmaterial eller handlag med tändstålet - eller glömt att skrapa bort den svarta skyddande belläggningen. Men snart nog kommer du att blir riktigt bra på denna färdighet som är så viktig i vildmarken - practice makes perfect!
Och förstås - ett riktigt bra tändstål underlättar - köp ditt eldstål av Smart Fritid - så får du eld snabbt. Vi ger dig riktigt snabba leveranser och personlig service!