Nitritsalt köpa - från Smart Fritid, 5 kg i plasthink.

Nitritsalt 5 kg

27-570016-5000 - Nitritsalt

Nitritsalt för rökning - med 0,6 % nitrit.

395.00 kr
I lager   Leveranstid: 1-3 dagar
  • Fri frakt över 995:- (69:- vid köp för lägre belopp)

  • Snabb leverans!

  • Öppet köp 365 dagar!

  • Vi bryr oss - även efter ditt köp!

Nitritsalt 5 kg

Nitritsalt för insaltning inför rökning kan du köpa till bra pris online här hos Smart Fritid.

 

Vi säljer nitritsalt för rökning och konservering av kött i praktiska hinkar om 5 kg och 2,5 kg. Nitritsaltet är ett vakuumsalt med tillsats av nitrit 0,6 procent som hindrar skadliga mikroorganismer (vilka kan ge botulism) att växa i köttprodukter. Det ger också köttet den där fina röda färgen som vi är vana vid, istället för en tristare brungrå färg.

Nitritsalt används vid rökning, torkning av kött och korvtillverkning

Saltning är själva grunden för rökning och torkning av kött, och en mycket gammal konserveringsmetod. Nitritsalt ger förstås smak, men ändrar även konsistensen då den drar ut vätska, vilket minskar risken för tillväxt av skadlig mikroorganismer. De som gör egen korv hemma använder gärna nitritsalt eftersom det gör att korven håller ihop bättre, förutom då att ge den vackra färgen som vi är vana vid.

 

Saltlag nitritsalt - så blandar du

Nitritsalt kan användas för torrsaltning tillsammans med socker (ta dubbel mängd salt i förhållande till socker). Eller i saltlake (vanligen 10%, eller 7,5 % för den som vill ha mindre sälta) som man låter köttet ligga i, alternativt spruta in med hjälp av saltspruta eller den enklare marinadsprutan. Det här nitritsaltet är klart att använda precis som det är, och behöver inte blandas ut med vanligt salt. Det har redan rätt styrka och går inte att överdosera. Vårt nitritsalt består av vanligt natriumklorid med tillsats av 0,6 procent nitrit, och betecknas som ett konserveringsmedel av Livsmedelsverket. Vill du göra 10 procentig saltlag nitritsalt tar du 1 dl nitritsalt och 9 dl vatten - vill du ha det helt korrekt så ska man egentligen väga: 100 g nitritsalt och 900 g vatten.

I Smart Fritids rökguide finner du information inte bara om rökning, utan även om saltning. Längst ned på denna sida hittar du också information om saltning inför rökning.

 


Specifikationer nitritsalt:

Innehåll: NaCl, nitrit 0,6 %, antiklumpförebyggande medel E535
Vikt: 5 kg (eller köp 2,5 kg om du vill ha mindre förpackning)
Förpackning: Hink av plast som är livsmedelsgodkänd
Råvaror ursprungsland: Danmark

 

 

Olika metoder för insaltning

 

Torrsaltning är den enklaste metoden - men kan också vara svårast att få en jämn saltning.Ofta ger det salt på ytan och mindre salt i mitten - är man ute efter det resultatet fungerar metoden bra. Brukar fungera bäst för små och gärna tunna bitar. Först sköljer och torkar man av köttet man ska salta in, lägger det på en plåt eller dyligt och beströr med salt och sedan låter det stå svalt eller kallt tills saltingstiden är tillräcklig. Brukar vara allt från ett par timmar till ett halft dygn beroende på storlek på livsmedel. Fisk fungerar utmärkt att torrsalta eftersom den tar åt sig salt lättare, men man brukar dock inte använda nitritsalt till fisk. För att saltet ska tränga in i stora köttbitar krävs flera veckor - och då är sprutsaltning bäst, även om saltlake också kan fungera.

 

 

 

Saltlake - blanda vatten och salt (utan jod) i den styrka du önskar. 10 procents saltlake för starkare och runt 7 procent för svagare. Väg saltet om du vill ha en korrekt saltlake. 10 procent ska vara 1 del salt och 9 delar vatten. Smidigast är förstås att köpa en saltlakemätare du slipper du väga. Var noga med att allt salt blir upplöst i saltlaken, annars blir det ojämnt saltat. Tillsätt gärna socker för en rundare smak. Sänk ner köttet eller fisken i saltlagen och ställ svalt. Skinka kan behöva stå så länge som fyra veckor, ål bara ett halft dygn, strömming några timmar, lax några dygn, andbröst ett dygn, rådjurslår tre veckor.

 

 

Sprutsaltning: Passar för större köttbitar för att få in saltet överallt i köttstycket. Misslyckas man att få in saltet överallt får man ett grått parti som både minskar hållbarheten på maten och är oaptitligt. Se till att saltlösningen kommer in ända till benet och överallt i hela köttstycket. Använd helst en rejält saltlakespruta som Friedr. Dick saltlakespruta som når 17 cm in i köttet. Har du mindre köttbitar kan det räcka med en mindre marinadsprutan som även fungerar som en saltspruta. Blanda lagen med den saltstyrka du vill ha och lägg efter sprutsaltningen köttstycket i saltlake med samma styrka i 3-4 dygn för att få en utjämning av saltet. Även vid sprutsaltning kan man runda av smaken med socker i saltlagen.

 

 

Tipsa

0
0

Recensioner

Produkten har inga recensioner

Skriv en recension om produkten

Betyg: