Nitritsalt - hink

Nitritsalt 5 kg

27-570016-5000 - Nitritsalt

Nitritsalt för rökning - med 0,6 % nitrit.

395.00 kr
I lager   Leveranstid: 1-3 dagar
  • Fri frakt över 995:- (69:- vid köp för lägre belopp)

  • Snabb leverans!

  • Öppet köp 365 dagar!

  • Vi bryr oss - även efter ditt köp!

Nitritsalt 5 kg – köp ditt salt i praktisk stor hink


Nitritsalt tar bort risken för förgiftning av den farliga bakterien Clostridium botulinum förutom att ge den vackra färgen på köttet.

 

Att använda nitritsalt är inte bara för att ge köttet den rödaktiga färgen. Saltet har även en viktig livsmedelshygienisk funktion. Hemmakockar har inte samma strikta rutiner och kunnande som proffsen och därför kan det vara extra viktigt att använda nitritsalt för att konservera köttet på bästa sätt, och förhindra bakterietillväxt.


Hos Smart Fritid köper du nitritsalt för rökning och konservering av kött och korv i praktiska hinkar om 5 kg. Vill du ha en mindre förpackning med nitritsalt finns det en hink om 2,5 kg.

 

Vad är nitritsalt?

Nitritsaltet är ett vakuumsalt med tillsats av nitrit 0,6 procent. Det hindrar skadliga mikroorganismer (vilka kan ge botulism) att växa i köttprodukter. Det ger också köttet den där fina röda färgen som vi är vana vid, istället för en tristare brungrå färg.

 

När ska man använda nitritsalt?

Nitritsalt används inför rökning, vid torkning av kött och korvtillverkning. Saltning är själva grunden för rökning och torkning av kött, och en mycket gammal konserveringsmetod.

Nitritsalt ger förstås smak, men ändrar även konsistensen då den drar ut vätska, vilket minskar risken för tillväxt av skadlig mikroorganismer. De som gör egen korv hemma använder gärna nitritsalt eftersom det gör att korven håller ihop bättre, förutom då att ge den vackra färgen som vi är vana vid.

 

 

Insaltad med nitritsalt - ankaInsaltning är A och O för att lyckas med rökning av kött - här i Bradley Smoker.

 

 

Hur använder man färdigblandad nitritsalt?

Det nitritsalt vi säljer är förstås färdigblandad och redo att användas. Det kan användas för torrsaltning tillsammans med socker (ta halva mängden socker eller mindre i förhållande till mängden salt ). Eller blanda det till en saltlake (vanligen 10%, eller 7,5 % för den som vill ha mindre sälta).

Vill du göra 10 procentig saltlag tar du 1 dl nitritsalt och 9 dl vatten - vill du ha det helt korrekt så ska man egentligen väga: 100 g nitritsalt och 900 g vatten.

 

I Smart Fritids rökguide finner du information inte bara om rökning, utan även om saltning. Längst ned på denna sida hittar du också information om saltning inför rökning.

 

Man låter köttet ligga i saltlaken tills den trängt ända in till mitten, alternativt kompletterar man med att spruta in laken med hjälp av saltspruta eller den enklare marinadsprutan för att vara säker på att saltet kommer ända in vilket är väldigt viktigt för att inte få ett oaptitligt kött med kort hållbarhet.

Vill du ha ytterligare hjälp hur du korrekt saltar in ditt kött så hittar du Smart Fritids guide här. Där hittar du recept för hur du tillverkar en saltlakeblandning.

 Saltlag nitritsalt – dosering och tillblandning

Smart Fritids nitritsalt är klart att använda precis som det är, och behöver inte blandas ut med vanligt salt. Doseringen är redan korrekt och det går alltså inte att överdosera eftersom maten då skulle bli så salt att ingen skulle vilja äta den – ett smart inbyggt skydd alltså.

 

Vill man kan man förstås blanda i vanligt koksalt utan jod om man vill ha en lägre halt nitrit, men man bör tänka på att nitritets skyddande effekt mot bakterien Clostridium botulinum då kan bli för litet. Clostridium botulinum är en toxisk bakterie och kan leda till döden, det är därför man använder nitritsalt – alltså inte bara för att få den vackra rosa färgen på kött och korv som vi gillar. Vill du läsa mer om botulism läs på Livsmedelsverkets hemsida.

 

Nitritsalt inför rökning av köttSmart Fritid har samlat rökrecept för att hjälpa med insaltning och rökning.

 
 
 

Vad innehåller nitritsalt?

Vårt salt består av vanligt natriumklorid med tillsats av 0,6 procent nitrit, och betecknas som ett konserveringsmedel av Livsmedelsverket.

 

Nitritsalt wiki

 

  •  Innehållet i nitritsalt är alltså natriumnitrit NaNO2 förutom vanligt koksalt NaCl.
  •  Natriumnitrit har ett e-nummer som betecknas E 250 och det är ett konserveringsmedel som hindrar kött att förfaras för snabbt och angripas av skadliga mikroorganismer.

 nitritsaltNitritsalt framhäver smak och konserverar kött.

 

Nitritsalt hälsa – vad gäller?

Vår största källa till att vi får i oss nitrat och nitrit är grönsaker, och då framförallt om man dricker smoothies dagligen som innehåller exempelvis spenat och ruccola, eller dricker mycket rödbetsjuice och äter mycket bladgrönsaker. Även det går att läsa på om på Livsmedelsverkets hemsida. Rabarber är ett annat känt livsmedel med höga halter.

Man ska alltså inte stirra sig blind på det nitrat/nitrit som man använder sig av i kött och chark för att skydda sig mot botulism – det är den totala mängden som inte ska överskridas, tror man efter att ha gjort djurförsök. Det man vet säkert är att små barn är känsliga och inte ska få i sig för mycket nitrit och nitrat.Nitritsalt i hink istället för säck

Vårt salt säljs inte längre i säck, då det gärna blir onödigt spill och vi har märkt att våra kunder föredrar de mer praktiska hinkarna som underlättar hanteringen. Ett tättslutande lock hindrar smuts från att leta sig in i förpackningen. Hinkarna är förstås av livsmedelsgodkänd plast. För att vara miljövänlig är det bra att återanvända hinkarna till något annat, och det går alldeles utmärkt att använda dem till livsmedel som sylt, bär, kött mm.

 

 


Specifikationer nitritsalt:

Innehåll: NaCl, nitrit 0,6 %, antiklumpförebyggande medel E535
Vikt: 5 kg (eller köp 2,5 kg om du vill ha mindre förpackning)
Förpackning: Hink av plast som är livsmedelsgodkänd
Råvaror ursprungsland: Danmark

 

 

------

 

TIPS OM SALTNING INFÖR RÖKNING:

Olika metoder för insaltning

 

Torrsaltning

är den enklaste metoden - men kan också vara svårast att få en jämn saltning. Ofta ger det salt på ytan och mindre salt i mitten - är man ute efter det resultatet fungerar metoden bra. Brukar fungera bäst för små och gärna tunna bitar.

Först sköljer och torkar man av köttet man ska salta in, lägger det på en plåt eller dylikt och beströr med salt och sedan låter det stå svalt eller kallt tills saltingstiden är tillräcklig. Det brukar vara allt från ett par timmar till ett halft dygn beroende på storlek på livsmedel.

Fisk fungerar utmärkt att torrsalta eftersom den tar åt sig salt lättare, men man brukar dock inte använda nitritsalt till fisk. För att saltet ska tränga in i stora köttbitar krävs flera veckor - och då är sprutsaltning bäst, även om saltlake också kan fungera.Saltlake:

blanda vatten och salt (utan jod) i den styrka du önskar. 10 procents saltlake för starkare och runt 7 procent för svagare. Väg saltet om du vill ha en korrekt saltlake. 10 procent ska vara 1 del salt och 9 delar vatten.

Smidigast är förstås att köpa en saltlakemätare så att du slipper väga. Var noga med att allt salt blir upplöst i saltlaken, annars blir det ojämnt saltat. Tillsätt gärna socker för en rundare smak. Sänk ner köttet eller fisken i saltlagen och ställ svalt. Skinka kan behöva stå så länge som fyra veckor, ål bara ett halvt dygn, strömming några timmar, lax några dygn, andbröst ett dygn, rådjurslår tre veckor.Sprutsaltning:

Passar för större köttbitar för att få in saltet överallt i köttstycket. Misslyckas man att få in saltet överallt får man ett grått parti som både minskar hållbarheten på maten och är oaptitligt.

Se till att saltlösningen kommer in ända till benet och överallt i hela köttstycket. Använd helst en rejält saltlakespruta som Friedr. Dick saltlakespruta som når 17 cm in i köttet. Har du mindre köttbitar kan det räcka med en mindre marinadsprutan som även fungerar som en saltspruta. Blanda lagen med den saltstyrka du vill ha och lägg efter sprutsaltningen köttstycket i saltlake med samma styrka i 3-4 dygn för att få en utjämning av saltet. Även vid sprutsaltning kan man runda av smaken med socker i saltlagen.Nitritsalt för insaltning inför rökning kan du köpa till bra pris online här hos kunniga återförsäljaren Smart Fritid. Välkommen med din order - snabb leverans!

 

 

 

 

 

 

Tipsa