Rökskåp Borniak och Bradley Smoker insida.

Utmanaren Borniak och föregångaren Bradley Smoker, har utmärkta elektriska rökskåp som gjort rökning av mat långt mycket enklare och mindre tidskrävande än att röka i gammaldags vedeldade rökskåp.

 

 

Ska jag välja ett rökskåp från Bradley Smoker eller Borniak?

 

Vilket rökskåp är bäst - Bradley Smoker eller Borniak? Det går inte att svara på men vi  hjälper dig att jämföra rökskåpen från de båda tillverkarna så att du förstår vad som skiljer dem åt - och lättare kan göra ett val av rökskåp som passar just dina behov bäst.

 

 

Temperaturstyrning: 

Bradleys digitala modeller Bradley Smoker digital 4-galler, Bradley Smoker digital 6-galler och Bradley Professional P10 har alla termostat som ger jämn värme.
Borniaks digitala modeller använder PID-teknik vilket är mer avancerat och ger ännu exaktare temperatur än den teknik som används i Bradleys digitala skåp, temperaturen ska därmed i princip inte svänga alls. Under våren 2020 har nu även Bradley Smoker kommit med ett rökskåp med PID-teknik, Bradley Professional P10 (en utpräglad varmrök). Exakt temperaturstyrning är viktigt för en del, medan andra tror att det spelar mindre roll om temperaturen skulle svänga litet vid rökning.
De analoga modellerna av Borniak (Borniak UW-70 och Borniak UW-150) och Bradley (Bradley Smoker Original 4-galler) kan man bara ställa in effekt och saknar alltså termostat som kompenserar för om exempelvis vädret skulle bli kallare under tiden du röker.

 

 

Timerfunktion:

Bradley Smoker har timerfunktion på sina digitala rökskåp och du kan på förhand ställa in när röken ska sluta produceras och när värmen ska stängas av (det behöver inte vara vid samma tidpunkt).

På Borniak gäller manuell avstängning oavsett om det är analog modell eller digital. Borniak anger att det är av säkerhetsskäl som de inte har timer.

 

 

Galler/hyllplan:

Borniak har kraftiga hyllplan av solitt rostfritt (galler för -70-skåpen och -150-skåpen). Bra kvalitet resulterar i högre vikt och kostnad - därför skickar leverantören bara med ett galler med rökskåpet (däremot 10 krokar) och behöver man fler får man komplettera.

Bradley Smokers galler är inte lika kraftiga och heller inte av lika hållbart material (förkromat stål). Däremot har de fiffigheten att de är utformade som korgar, vilket gör att du på samma konsol kan lägga två hyllor, den ena rättvänd och den andra upp och ner – och så får du plats med dubbelt så mycket i rökskåpet (mellanrummet blir då cirka 5 centimeter). Bradley skickar också med fyra galler till sina 4-gallerskåp och sex galler till sina 6-gallerskåp – du behöver inte komplettera med fler. De har även finmaskigt teflongaller som passar för mindre livsmedel och har även tagit fram en non-stick silikonmatta för sina galler.

Samma material som i hyllplanen har tillverkarna använt till sina krokar: Bradley förkromat stål och Borniak rostfritt stål. Borniak har tagit fram fler krokar - men det finns ju inget som hindrar att man använder dem i sin Bradleyrök. Krokar och andra tillbehör hittar du här.

 

 

 Bradley rökbriketter och Borniak rökspån.
Bradley Smoker har pressade briketter som ger rök i Bradleys rökskåp, medan Borniak använder sig av löst rökspån. Vad är bäst - briketter eller spån? Spån är billigast - men Bradleys rökbriketter finns i långt många fler smaker. Om Bradleys rökbriketter ger renare rök än röken som produceras i en Borniak finns det inget bevis för.

 

 Bradley=Rökbriketter och Borniak =rökspån

Bradley Smoker använder rökbriketter som finns i ca 15 smaker. Borniak använder rökspån, som finns i bara tre smaker (al, lönn, körsbär). Kostnaden för att röka med Bradley Smokers rökbriketter är däremot högre än rökspånen – ca 12 kr/timmen istället för ca 2 kronor per timme med Borniaks rökspån (med reservation för prisändringar).

 

 

Det går att kallröka både i Bradley och Borniak

I både Bradley Smoker och Borniak kan du kallröka - så där finns ingen skillnad mellan rökskåpen. Kallrökningsenheterna följer inte med rökskåpet utan i båda fallen får du köpa till de enheterna. Här hittar du Bradley Smokers kallrökningsenhet och här Borniaks kallrökningsadapter.

Däremot är Bradley Professional P10 en utpräglad varmrök då rökgeneratorn är inbyggd och det inte går att sätta dit en kallrökningsadapter. Tillverkaren anger dock att det går att kallröka om man lägger in is i rökskåpet.

 

Vilken rök ger den renaste röken Bradley Smoker eller Borniak?

I dagsläget är det nog ingen som vet med säkerhet. Borniak säger följande om sitt rökspån: ”Inga kemikalier, inga konserveringsmedel”. Bradley anger att deras rökbriketter är tillverkade av naturligt lövträd utan tillsatser. Och dessutom att tester utförda av British Columbia Institute of Technology har visat att Bradleys rökbriketter producerar mer än fyra gånger renare rök än rök producerad av identiskt rökspån bränt i en stekpanna eller röklåda. Men om Bradley Smoker ger renare rök än Borniak finns idag inget bevis på.
Men man kan nog anta att båda ger rök av hög kvalitet, då temperaturen är under kontroll, och man inte får livsmedel som är sotiga, vilket inte är ovanligt i en traditionell rök.

 

 

Vem har största rökskåpen - Bradley eller Borniak?

Borniak har generellt sett större rökskåp än Bradley Smoker - och för den som röker mycket åt gången och utnyttjar detta kan det vara en fördel. Höjden på rökutrymmet är viktig för den som vill hänga in stora köttstycken som exempelvis ett rådjurslår, eller vill kunna röka mycket åt gången.

Största skåpen hos Borniak (150-skåpen) är på 1,3 sammanlagd galleryta och en användbar rökhöjd på 75,5 cm - jämfört med Bradley Smokers största skåp Bradley digital 6-galler med total galleryta på 0,64  och en rökhöjd på 68 cm och Bradley Professional P10 på 0,63 .

Tvekar man mellan att köpa Bradley Smoker digital 4-galler och Bradley Smoker digital 6-galler kan man tänka på att eftersom 4-galler är mindre (total galleryta 0,43  och rökhöjd på 48 cm) har den lite lättare att komma upp i temperatur vintertid, än den större varianten. Däremot har 6-galler fördelen att det går att hänga större köttstycken och båda har samma driftsekonomi när det kommer till brikettåtgång och el.

 

Borniak rökskåp och Bradley Smoker.

Esteten föredrar nog Bradley Smokers rökskåp (de två längst till höger). Men det finns förstås andra faktorer att ta hänsyn till vid val av rökskåp.

 

 

 

Vilket rökskåp är snyggast - Bradley eller Borniak?

Utseendemässigt kanske Bradley vinner, eller i alla fall har Bradleys rökskåp högre finish, medan Borniaks skåp har en mer robust look.

Garantitid för fabrikationsfel är 12 månader för Bradley Smoker och 24 månader på Borniak enligt tillverkarna.

 

 

Så vilket rökskåp ska jag välja – Bradley eller Borniak?

Är det viktigt med timer, många smaker på rökbriketter, alla galler inkluderade och högre finish på utseendemässigt på rökskåpet - välj Bradley Smoker. Är det viktigt med rökspån som ger lägre rökkostnad vilket framförallt spelar roll om du röker mycket, robustare galler i rostfritt, större rökskåp samt att du tycker att du klarar dig utan timer och med färre smaker på rökspånet: välj Borniak.

Både Bradley Smoker och Borniak förespråkar tillagning enligt principen ”low and slow” alltså låga temperaturer under lång tid, för bästa resultat.

Men vill du ändå ha högre effekt på ditt rökskåp, du kanske vill röka när det är riktigt kallt ute, så kanske du kan uppskatta Borniaks högre effekttal. Men sedan 2020 har Bradley kommit med ett rökskåp med ett högt effekttal på 1000 W; varmröken Bradley Professional P10 som utlovas att fungera för varmrökning ner till 9 minusgrader.

 

Vilka rökskåp finns från Bradley Smoker och Borniak?

Följande rökskåp säljer vi från Bradley Smoker:

 

Följande rökskåp säljer vi från Borniak:

 

 

 

 Vilket rökskåp ska man ha - bradley eller borniak?
Här hittar du en översikt över alla rökskåp från Bradley Smoker och Borniak
Där du kan jämföra effekt, timer, termostat, antal galler, total galleryta, höjd insida, material och pris. 

 

 

 

 

 -----------------------------------------------------------------------------------

Smart Fritid var först i Norden med Bradley Smoker och skulle någon del i ditt rökskåp gå sönder så finns vi här med reservdelar och kunskap som vi samlat på oss genom åren. Vi har även sålt Borniak så länge de funnits i Sverige.
Vi saluför samtliga modeller av rökskåp från både Bradley och Borniak.

 

Vi kan intyga att vi har många nöjda användare av både Bradley Smoker och Borniak - du kommer att få fantastiskt god rökt mat med vilket skåp du än väljer!

 

Mejla eller ring oss på Smart Fritid om du behöver hjälp med dina funderingar! info@smartfritid.se - 016-35 00 13 eller kontakta oss genom sociala medier.