Med en riktigt bra svamp och frukttork blir det roligt - och du kommer att använda den mycket!
Torka mat - en kunskapsguide
Varför är torking av mat en bra konserveringsmetod?
Näring bibehålls i maten och smaken kan dessutom ofta förstärkas i torkad mat. Du använder ingen ström som när du fryser eller kyler mat när du lagrar maten, du bibehåller näringen, du behöver inte ta upp plats i kyl och frys, torkad mat krymper och tar upp liten plats, och det är enkelt att ta av lagret då du inte behöver tina en viss mängd.
Torkad mat är dessutom ypperlig att ta med sig på fjäll- eller skogsvandringar, eller förstås i båt, husvagn och husbil, eftersom den är så lätt och tar sån liten plats.
Varför är en mattorkare så bra?
Fördelar med en frukttork / svamptork jämfört med att torka mat i ugn:
-
bättre och jämnare torkat = längre hållbarhet
-
blockerar inte användandet av din ugn
-
använder mindre energi, mer ekonomiskt
-
kortare torktid
-
lägre temperatur
-
bibehåller näringsämnen bättre
För att bibehålla så stor andel näringsämnen som möjgligt gäller att torka så kort tid som möjligt vid så låg temperatur som möjligt. Därför är en bra svamptork alltid bättre än en ugn.
I varmare torrare klimat är det enkelt att lufttorka utomhus, men i Sverige ger det sällan ett pålitligt resultat. Inte heller att torka i sin vanliga ugn är att föredra, inte ens i en varmluftsugn även om det går. En frukt- & svamptork har nämligen bättre ventlilation och förmåga att avlägsna fukt.
En mattorkare gör jobbet så mycket snabbare och resultatet på den torkade maten håller högre kvalitet förutom att man sparar energi. En bra frukttork och svamptork väsnas inte mycket, det gör många billiga mattorkare och till slut kan det bli att man drar sig för att använda den, trots att man egentligen vill. Köp därför en torkugn med högre kvalitet så du blir nöjd och gillar att använda den.
Du torkar smidigt och snabbt stora mängder mat och du får högre och jämnare kvalitet på torkningen med en frukt- och svamptork som är tillverkad just för ändamålet. Ofta kan du halvera torktiden i en mattork jämfört med i en varmluftsugn, och det går åt betydligt mindre energi. Samtidigt håller du din ugn ledig för den vanliga matlagningen.
Vilka livsmedel kan jag torka i en frukt- och svamptork?
Nästan vad som helst går att torka i en mattorkare skulle vi vilja påstå. Klassiker är förstås svamp, frukt och bär. Bananer och äpplen blir barnsligt söta och goda som torkade och varför inte försöka smyga in torkade bananpengar och äppelringar i barnens godispåsar? Barnen behöver nog dock vara små för att inte protestera mot tilltaget!
Några exempel på vad man kan torka i en torkugn:
-
Frukt – äppelringar och bananslantar är klassiskt. Men varför stoppa där? Det är bara att prova sig fram till den egna favoriten. Läs vår guide om att torka äpplen!
-
Svamp – trattkantareller och andra svampar (dock inte vanlig gul kantarell)
-
Kött - Torkat kött förknippas ofta med den amerikanska benämningen "Jerky". Det här är dock så mycket mer än ölsnacks. Man har torkat kött i århundraden och det är ett ypperligt sätt att konservera en produkt. Köttet behåller smak, näring och kan ätas i sin torkade form eller väckas till liv med vätska. Man kan torka kött i färs, strimlor eller hela bitar. Perfekt för att laga mat ute, på fjällvandringen eller att äta som snacks.
-
Puré - Frukt, grönsaker, rotfrukter...man kan göra puré på det mesta. Smaksätta eller låta det vara naturlig smak. Sen kan man lösa upp det i vätska och laga mat eller äta fruktremmar som godis.
-
Ost - Här finns underbara nya smaker och konsistenser att jobba med. Allt som torkas blir koncentrerat i smaken. Ljuvliga smaker att addera när man är ute på tur, men även nya smakkombinationer när man lagar middag hemma.
Vad kan man mer torka?
-
Maränger - Varken det viktigaste på listan eller något vi behöver ofta, men de blir så bra i svamptorken!
-
Färgpulver - Testa att torka blåbär, rödbetor och gurkmeja. Mal till pulver och du har ett färgpulver som heter duga.
-
Bär - Populärt är att torka hallon, blåbär och jordgubbar och blanda i sin morgonmuesli.
Visste du att vår kära gula kantarell konserveras bättre genom frysning (förväll den först) än genom torkning? Den kan smaka mindre bra efter torkning. Annars går alla kantareller bra att torka, liksom mångas favoritsvamp karljohan och champinjoner. Ställ in termostaten på torkugnen på 40 grader, helst inte mer.
Du kan även torka bladgrönt i din mattorkare (doppa i kokande vatten först eller ångkoka) eller varför inte rödkål eller vitkål? Rotfrukter går utmärkt att torka – skär i tunna skivor och ångkoka eller förväll först. Även lök går att torka, behöver inte förbehandlas.
Även kött och fisk kan du torka och som alltid är det lättare ju mindre bitar eller strimlor du gör. Väljer du mindre feta sorters fisk och kött så minskar du risken för att det ska härskna. Även köttfärs går att torka i en mattorkare, som alltid med färs var extra noga med hygienen.
Färdigkokt ris och pasta går förstås också alldeles utmärkt att torka för att snabbare kunna tillaga över friluftsköket.
Vill du ha recept och mer hjälp så köp gärna boken Torka mat av Eric Tornblad. Olika livsmedel mår bra av att torkas vid olika temperaturer – det hittar du i recepten. I boken får du också lära dig hur du torkar din egen friluftsmat med en bra frukttork / svamptork.
Vilka grönsaker behöver förvällas innan torkning?
En hel del grönsaker behöver ångkokas eller förvällas innan man torkar dem. När man förväller kokar man snabbt upp grönsakerna i saltat vatten tills de blivit något mjukare, några minuter för grönsaker i bitar. Var gärna snål med vattnet och koktiden för att behålla så mycket näring som möjligt i grönsakerna. Spola med kallt vatten för att avbryta processen.
- Rotfrukter som ex. morötter, rödbetor, kålrot
- Broccoli, brysselkål, blomkål, grönkål
- olika slags bönor och sockerärter
- Rödkål och vitkål
- Jordärtskockor
- Rädisor och rättikor
Torkad frukt är verkligen gott som godis! Här i Atacama Cube svamp- och frukttork.
Kan jag torka kött i en frukttork / svamptork?
Jajamensan, det går alldeles utmärkt att torka kött i en svamp- och frukttork - om den är av tillräckligt bra kvalitet. Kostar torkugnen bara några hundralappar brukar den inte vara lämpad.
Om du torkar mat inför en vandringstur ska du givetvis torka kött, eftersom du behöver mycket protein och bra näring när du anstränger dig hårt.
Det går faktiskt att torka i princip all mat. Fast med lite olika resultat. Vätskemängd och fetthalt spelar in. Ju mer vätska som finns i ett livsmedel desto längre torktid. Och ju fetare desto kortare hållbarhet. Riktigt feta livsmedel som exempel fet fisk och ost kan trots att det är torkat ändå behöva frysas in.
Strimlat kött går väldigt bra att torka, och är förstås även av smidigt format om du vill laga till det i någon rätt under vandringsturen. Färs fungerar också bra, och kom ihåg att ju mer finfördelat desto viktigare är det med hygien. Allt kött du torkar ska givetvis hålla högsta hygieniska kvalitet från början. Det går även att torka något större köttbitar, men det finns förstås en gräns för när du inte längre klarar att få köttet torrt längst in. Vakuumförpacka gärna ditt kött för längre hållbarhet, vänta tills det har svalnat helt.
Kött med lägre fetthalt håller alltid längre än fetare kött som snabbare härsknar. Beroende på hållbarhetskrav väljer du det kött du önskar. Viltkött är det magraste köttet, följt av nöt och sedan fläskkött som är fetast. Sedan är förstås olika delar olika feta. Rostbiff är väldigt enkelt att torka, givetvis kan du även torka din favoritkorv, skinka eller kyckling. Det går att sprinkla ovanpå en soppa för att få extra smak, lägga i en gryta, blanda med pulvermos eller äta som snacks under turen.
Innan du torkar köttet tillagar du och marinerar eller kryddar du precis som du vill ha det.
Ställ in torktemperatur på din svamp- och frukttork:
Olika livsmedel torkar bäst vid olika temperaturer:
-
Örter och bladgrönt: 35° C
-
Frukt och bär: 50° C
-
Kål, lök, rotfrukter: 50° C (förväll rotfrukter och potatis först)
-
Kokta bönor och linser: 50° C
-
Kött, fisk, kyckling: 70° C (tillagas före torkning)
Hur vet jag att jag torkat maten tillräckligt?
För att veta att maten torkat inte bara på utsidan utan även på insidan så skär i mitten och se om det finns fukt kvar. Då är det bara att torka maten längre i din mattork. Torka hellre för länge än för kort tid innan du lär dig. En del livsmedel känns verkligen torra och hårda när de är klara som svamp, bladgrönt, och mager fisk och kött. Frukt och bär med mycket socker ska förbli lite sega. Detsamma gäller fisk och kött med hög fetthalt.
Ett annat knep för att veta om maten är helt torr efter torkning i en svamptork är att lägga några bitar av den i en plastpåse och lägga den kallt i kyl eller frys en stund – bildas det kondens så vet du att det finns för mycket fukt och att du behöver torka maten längre.
De flesta instruktionsböcker eller guider skickar med tidtabeller, dvs hur lång tid det tar för t. ex tunna morotsskivor att blir färdiga. Då anges tid och grader som ett mått på hur effektiv just den svamptorken är.
Tänk dock på att det är mycket som spelar in här. Se dessa tabeller som riktlinjer och stirra er inte blinda på dem. Tiden beror på storleken på bitarna, vätskemängd, kvalitet på just det äpplet, luftfuktighet....det finns alltid saker som spelar in. Så se det som rekommendationer.
I en mattork av god kvalitet kan du i princip torka allt! Förvara gärna i glasburkar.
Hur förvarar jag den mat jag har torkat i en mattorkare?
Förvara din torkade maten så torrt som möjligt, och gärna svalt eller till och med kallt. Så mörkt som möjligt, men inte fuktigt. Och därmed är kylskåpet diskvalificerat om du inte använder lufttäta plastpåsar. Rätt förvarat kan din torkade varor hålla i flera år, undantaget kött och fisk som härsknar. Ju fetare livsmedel desto kortare livslängd. Välttorkat magert kött kan förvaras en månad i rumstemperatur, längre i kyl/frys. Torkad kyckling och fisk brukar man förvara i kyl/frys.
Man behöver inga speciella förpackningar utan det fungerar fint med glasburkar med tättslutande lock eller bra plastpåsar eller förslutningsbara pappåsar. Se bara till att de är helt torra innan man fyller dem. Har man ingen mörk plats så kan man måla burkarna eller sätta ner dem i en pappåse.
Är du inte helt säker på om du fått bort tillräckligt med vätska ur livsmedlet så förvara gärna den torkade maten i papperspåsar, istället för i tättslutande glasburkar eller plastpåsar som annars är lämpliga att förvara torkad mat i. Men är omgivningen fuktig så tar förstås livsmedlet upp fukten igen.
Öka hållbarheten ytterligare genom att vakuumförpacka
Vill du öka hållbarheten ytterligare så skaffar du dig en bra vakuumförpackare som ger dig lufttätt förvaring, då slipper du syret som gör att feta livsmedel härsknar fortare. Du kan även köpa en manuell vakuumpump för en väldigt liten penning som också förbättrar hållbarheten avsevärt.
Varför ska jag torka mat?
-
Ta hand om säsongens skörd - Det mest effektiva, skonsamma och hälsosamma sättet att konservera. Ta hand om svampen, grönsakerna, trädgårdsfrukten, skogens alla bär, örter eller det ätbara ogräset.
-
Tillverka din egen friluftsmat - Torkad mat väger lite och kan användas på vandringsturer när man vill bära lätt. Den blir godare, mer varierad och innehåller exakt det du vill!
-
Du får näringsrik mat som håller länge - utan att du behöver förvara den i kyl eller frys. Och eftersom torkad mat krymper när mycket av vätskan försvinner tar den väldigt lite plats. Du har alltid mycket mat hemma, i koncentrerad form.
-
Du får riktigt fina smaksättare - Torkad mat får intensivare, ofta fylligare och inte sällan sötare smak. Det drar kunniga kockar nytta av i sin matlagning. Även de som gillar raw food använder sig ofta av en torkugn.
Så kan du använda torkad mat som smaksättare
Allt som torkas blir koncentrerat i smaken vilket gör det till grymma smaksättare. Testa att torka svamp, timjankvistar, rönnbär och äpple. Mixa samman och du har en underbar höstkrydda till grytor, såser, soppa och fond.
Kött som smaksättare är ett grymt sätt att få mycket smak med lite produkt. Ett bra sätt att minska köttmängden i maten. Torka salami, cabanossy, bacon och använd som smaksättare - så gott!
Torkad mat ger dig nya konsistenser. Smula ner torkad svamp i soppan, knaprigt seg Beef jerky, smaksätt såsen med torkad lagrad ost eller testa att toppa salladen med knapriga smulor färskost.