Torkade tomater

   Att torka tomater är ett utmärkt sätt att ta hand om sin tomatskörd.

 

 

Torka tomater - för härlig smak hela vintern

Att torka tomater för att sedan kunna använda dessa smakbomer i matlagningen vintertid är en lycka. Härliga i grytor och inte minst i köttfärssås. Tomater är så enkla att torka i en bra torkugn - här får du veta hur.

 

I din frukt- och svamptork torkar du tomater allra bäst. Då torkas tomaterna ordentligt utan risk för mögel, bara du förvarar dem rätt. Arom och smak bevaras och till och med förhöjs med torkning. 

 

Så torkar du tomater:

  1. Skär tomaterna med riktig vass kniv, 2-4 mm tjocka.
  2. Ställ in temperaturen på 50°C .
  3. Ställ in torktid på 5 eller 6 timmar.
  4. För att vara säker att tomatskivorna inte fastnar på torkollorna, stryk ett tunt lager med matolja. 
  5. För absolut bästa resultat kan du flytta om ollorna i din frukt- och svamptork för jämn torkning. Man kan även vända dem någon gång i timmen.

 

Svårare än så är det inte att torka tomater i en bra torkugn. Tänk på att torkade tomater inte ska vara knastertorra, utan lite sega. Vet du hur en solmogen tomat luktar? Så ska även torkade tomater lukta när du har torkat dem.

 

Förvara de torkade tomaterna

Efter torkning förvara tomaterna vackert i en glasburk med tätt lock. Inte i kylskåp, det är för fuktigt. Ett vanligt skafferi som är mörkt är bra. Och inte för varmt, då riskerar de torkade tomaterna att förlora sin spänst, de kan till och med börja lukta som ketchup. 

Bruna papperspåsar kan också funka, bara det inte är fuktigt i skåpet. 

  

 

Hur lagar jag mat med torkade tomater?

Har du en gryta på långkok så vänta med att lägga i de torkade tomaterna mot slutet.

 

Vill du ha fler tips hur du torka mat - se Smart Fritids guide "Torka mat själv".

 

Vill du också ha en lyckad torkning av tomater - köp din frukt- och svamptork av Smart Fritid! Fri frakt och snabb leverans!