Torka äpplen i svamptork – gör egna nyttiga snacks!

 

Att torka äpplen i en svamptork är ett smart sätt att ta hand om sina äpplen om man är välsignad med dignande äppelträd om hösten. Men torkade äpplen är så pass goda och användbara att den äppelträdslösa absolut bör skaffa sig äpplen genom att köpa eller fråga grannen om några kilo.

Här får du lära dig lite tips och trix om hur du kan torka äpplen och hur du sedan kan använda dem.

 

 

Torka äpplen i svamptorkVill du torka äpplen får du bäst resultat i en mattork. Här har smidiga Atacama Cube används.

 

Torka äpplen i svamptork

Visst det går att torka äpplen i ugn med ugnsluckan på glänt, eller hänga äppelringar på snöre eller på en stång och lufttorka. Men absolut bästa resultatet och största torkglädjen får man ändå om man torkar äpplen i torkugn. Vill du se vilka torkugnar vi har så kika här. Vi har valt ut torkugnar av kvalitet så att du får ett riktigt bra torkresultat.

 

Varför torka äpplen?

Att torka äpplen är ett av många sätt att ta tillvara och lagra sina äpplen på, och kanske det enklaste.  Äpplena krymper rejält och tar inte upp en plats i kyl eller frys som äppelmos och äppelkräm gör. Torkprocessen gör att smakerna kommer fram ännu mer och sötman ökar. Äpplen innehåller mycket mineraler och vitaminer och de bibehålls genom en skonsam torkprocess.Så förbereder du äpplen inför torkning

 1. Tvätta och torka av äpplena.

 2. Kärna ur äpplet med en kniv eller lättare en urkärnare.

 3. Skala äpplet om du vill – men vill du behålla så mycket som möjligt av vitaminer och mineraler så låt bli.

 4. Använd en mandolin eller vass kniv för att skära skivor. Ringar är klassiskt, men små kuber fungerar eller halvmåneformade skivor. Huvudsaken är att bitarna är jämntjocka så att allt torkar samtidigt.

 5. Om du så vill för att förhindra att äpplen mörknar – pensla skivorna med citronjuice, eller låt dem ligga en stund i ett bad med citronsyra (2 g per liter vatten).  Äppelskalare äppelsvarv

  Tidsbesparande & roligt: Om du vill skala, kärna ur och skiva på 10 sekunder
  - köp Moster Huldas äppelsvarv.


Hur tjockt ska man skiva?

Vill man ha krispiga äppelchips så skär man tunt, ungefär 3 mm. För mer klassiskt torkade äpplen låt skivorna bli uppåt 8 mm. Meningen är egentligen inte att äpplena ska torkas så att de blir spröda och hårda om man vill uppnå maximal hållbarhet. Äpplena ska kännas sega. Tänk konsistensen på torkade aprikoser så kanske du vet.


Tips: Använd en äppelsvarv som både kärnar ur och gör vackra äppelspiraler plus skivor av jämn tjocklek. En gammaldags köksprodukt som än idag är rolig att ha i sitt kök!

Man kan även skära små kuber istället för att skiva, passar särskilt bra för bak och muesli.Tips på kryddning av torkade äpplen

Innan du torkar äpplena kan du strö vaniljsocker, florsocker, kanel eller kardemumma på äppelskivorna. Det blir extra mumsigt!Vad är bästa sättet att torka äpplen?

Bästa sättet att torka äpplen är utan tvekan i en torkugn. Visst går det i en ugn – men det tar dubbelt så lång tid och kräver mer energi förutom att du inte kan använda ugnen på en hel dag. Bästa resultatet uppnår du i en maskin avsedd just för torkning av mat, förutom att det känns smidigast och effektivast.

När du ska torka i en torkugn är det bara att lägga upp äppelskivorna på torkollorna som finns på flera våningsplan i mattorken och därefter ställa in temperatur och tid om det finns timer. Äpplena ska kännas lite läderartade när de är klara, som torkade aprikoser. Tunna skivor kan torkas ännu torrare till krispiga chips. Men hållbarheten blir dock inte bättre av det, för längsta hållbarhet ska segheten finnas kvar.

Kolla in våra frukt- och svamptorkare här om du vill köpa en egen, eller så kan du läsa på vilken som passar dig. En utomstående matredaktör har provat våra torkugnar och torkat en mängd livsmedel och därefter skrivit vad hon tycker. Alla tre är kvalitetetstorkar - så köpet blir aldrig fel.

 

Hur lång tid tar det att torka äpplen?

Att torka äpplen i en torkugn tar cirka 5 till 6 timmar, beroende på bitarnas tjocklek. Dubbelt så länge i en ugn och flera dagar om du ska lufttorka.

 

Vilken temperatur ska man torka äpplen i en svamptork?

Man brukar torka frukt vid 50°C eller gärna några grader därunder för bästa resultat och bibehållen näring.

 

 

 

 Torkade äpplenTorkade äpplen är så gott - och ett bra sätt att ta hand om sin äppelskörd om hösten.

 

 

Vilka äpplen lämpar sig att torka?

Har du egna äpplen så är det förstås dem du torkar. Ska du istället köpa eller fråga någon du känner eller den med många äppelträd kan du kanske vara lite petigare. Roligt är att prova att torka olika äppelsorter. Ditt favoritäpple att äta färsk är kanske inte din favorit som torkad.

Generellt gäller att syrligare äppelsorter som är fasta i köttet är bra äpplen att torka. Söta sommaräpplen som inte sällan är mjöliga i texturen är inte fullt lika lämpliga.

Du kan torka fallfrukt, men skär bort de kanstötta delarna.

 

 

Bra äppelsorter att torka


Svenska äpplen som är bra att torka:


Alice
– svenskt äpple framtaget som korsning med Ingrid Marie. God syrlig smak.

Aroma – lite kryddig i smaken, söt och fast fruktköttet. Korsning Filippa och Ingrid Marie

Amorosa – variant av Aroma, kallas ibland röd Aroma

Gravensteiner – Från Danmark ursprungligen. syrligt, ganska sött, saftigt och med fast fruktkött. Känd för att lukta gott och brunfärgas långsamt.

Ingrid Marie – klassiskt mörkrött juläpple ursprungligen från Danmark. Syrlig, saftig med mkt arom. Brunfärgas långsamt.

Signe Tillisch – Ännu ett danskt äpple. Söt med svag syra och saftig. Brunfärgas långsamt.

Santana – allergivänligt äpple med fast kött och frisk smak.

Åkerö – Från Flen där moderträdet fortfarande finns. Mörknar snabbt, älskad och originell smak, fast och syrlig innan det blir för moget.

 


Utländska äpplen lämpade att torka:


Elise
 – ny äppelsort från Nederländerna, saftig,fast och syrlig med viss sötma

Pink Lady – känt åretruntäpple från USA som är sött, krispigt och med mycket smak.

Cox Orange – Ursprungligen från Storbritanninen, ett syrligt och saftigt äpple.

Discovery – från Storbritanninen, både söt och syrlig. Tidigt äpple.

Granny Smith – från Australien, mycket hög syra och krispighet.Ett ställe för dig som vill få tag på frukt eller förmedla till andra privatpersoner – besök Fruktförmedlingen! 

 

 

Torkade äpplen – förslag på användning

 • Äta som de är till fredagsmyset, klockan tre-suget eller på vandring/paddling/skotertur

 • Tillsätta sin egenblandade muesli

 • Låta koka med i havregrynsgröten

 • Strö över filmjölken eller kvargen

 • Använda i baket – äppelpaj eller matbröd

 • Använda i maträtter – speciellt fläsk är gott med äpple

 • Göra fruktsoppa på

 

Torkade äpplen är faktiskt så gott som godis - men extremt mycket nyttigare – och billigare. Dessa godbitar är lätt beroendeframkallande och det finns risk för att man mumsar i sig äppelring efter äppelring på samma sätt som smågodis.

Den som har en mage som är känslig för fibrer måste se upp så det inte blir för många äpplen på kort tid. Om man torkar olika äppelsorter eller flera sorters frukt och blandar känns det extra lyxigt när man petar i sig sitt hemmagjorda ”smågodis”. Innehåller inga myskopysko saker med olika e-nummer!

Man kan även göra fruktremmar av sina äpplen. Då gör man ett fruktmos av äpplena som man breder ut på ett bakplåtspapper på torkugnens torkollor. Först torkar man dem på ena sidan- och när de är vändbara så torkar man på andra.

 

 

 Förvara torkade äpplen i glasburkar.Förvara torkade äpplen i glasburkar med lock - dock i ett mörkt utrymme.

 

 

Hur förvarar man torkade äpplen?

Vackert är att förvara sina torkade äpplen i rena, torra glasburkar med lock. Papperspåsar går också bra om det inte är för fuktigt i utrymmet så att de torra äpplena drar åt sig fukt igen.

Det ska vara mörkt och svalt för längsta hållbarhet. Ett mörkt skafferi duger ofta bra.

 

Vad är hållbarheten på torkade äpplen?

Flera år skulle vi vilja säga. Förutsatt att de är korrekt torkade och förvarade. Du känner själv på lukten om frukten skulle ha blivit angripen av mögel. Den mänskliga näsan är väldigt bra på att upptäcka sådant. Även när man smakar brukar man vara snabb på att upptäcka mögel.

 

 

Köp en frukt- och svamptork av riktigt bra kvalitet av Smart Fritid - för bästa resultat och torkglädje.

Vi ger dig ett smidigt köp, snabb leverans och ett familjeföretag som bryr sig!