Torka mat

978-91-86773816 - Calazo förlag

Boken Torka mat passar för mat för hemmabruk eller friluftsliv.

269.00 kr
I lager   Leveranstid: 1-3 dagar
  • Fri frakt över 995:- (89:- vid köp för lägre belopp)

  • Snabb leverans!

  • Öppet köp 365 dagar!

  • Vi bryr oss - även efter ditt köp!

Torka mat - bok av Eric Tornblad

Torka mat är en bok av Eric Tornblad för alla som vill lära sig att torka mat - både för att hålla maten hemma fräsch längre och för att göra torkad friluftsmat.

 

Som bekant är frystorkad mat dyr, men du kan, bara med en mattork, och lite kunnande, göra långt mycket godare, billigare och mer varierad mat till dina vandringar, paddelturer och cykelturer. Du får även full kontroll på vad din mat innehåller för ingredienser.

 

Torka mat ger dig kunskap och recept

Med den här gedigna, men ändå lättsamma boken med tydliga färgmarkerade kapitel och vackra bilder, får du lära dig hur du torkar allt från det enklaste: frukter, rotsaker och svampar, till mer avancerade livsmedel som fisk, ägg, kött och kyckling. Du får även en mängd icketillkrånglade recept till varje matgrupp, som passar både som friluftsmat och som mat i hemmet.

 

Visste du till exempel att torkad köttfärs håller en månad i rumstemperatur, ett halvår i kyl och ett år i frys? Då gäller det att du använder helt färsk färs när du torkar, att du höjer torktemperaturen till 70 grader för att minska bakterietillväxt, och så mager köttfärs som möjligt, alltså inte fläskfärs. Med regeln att aldrig äta mat som luktar eller smakar dåligt klarar du dig långt.

Torka mat, nötter
Foto: Eric Tornblad

 

 

Innehållet i boken Torka mat

I Torka mat får du under introduktionsavsnittet hjälp att välja mattork, bygga din egen, lära dig hur du förbereder maten och hur du hanterar den efter torkningen. Vakuumförpackning är till exempel ett ypperligt sätt att förlänga hållbarheten ytterligare. Fet mat som kött, viss fisk och ost härsknar inte alls lika snabbt efter vakuumförpackning. Vakuumförpackare hittar du här.

Därefter består boken av följande avsnitt där man lär sig hur man torkar just de typerna av livsmedel samt recept:

 

  • Svamp
  • Frukt & bär
  • Grönsaker & örter
  • Proteinrika livsmedel
  • Kolhydratrika livsmedel
  • Vattenrika livsmedel


Om författaren Eric Tornblad

Författaren till Torka mat Eric Tornblad, började som tolvåring med grillad korv och pinnbröd vid lägerelden, men har sedan dess utvecklat betydligt kräsnare smak och har utvecklat en passion för vällagad friluftsmat. Han har även skrivit bl. a. Friluftskokboken, Fjällmat och Eldmat.

I Torka mat använder Eric Tornblad sina många års kunskaper av att göra sin egen frillufsmat och tillaga den under sina många paddelturer och vandringar i fjäll och skog. 

Jag som haft nöjet att bläddra i boken kan garantera att den ger en stark lust att torka varje liten matbit man hittar hemma - tänk bara vad vi skulle kunna minska matspillet om vi började återanvända denna urgamla form av matkonservering!

Uppslag i boken Torka mat av Eric Tornblad.

Boken Torka mat är fint formgiven med vackra bilder.
Här ett uppslag med energikakor gjorda på torkad frukt.

Specifikationer bok Torka mat

Författare: Eric Tornblad
Förlag: Calazo förlag
Utgivningsår: 2016
Inbunden, 192 sidor
Mått: Bredd 17 cm Höjd: 20,5 cm

Tipsa