Evermat torkugn

9-800-006 - Evermat

Torka frukt, bär, kött, svamp & örter med en riktigt bra svensk torkugn.

2096.00 kr
Svea WebPay Delbetalning 124.47 kr/Månad. (24 Månad.)
I lager   Leveranstid: 1-3 dagar
 • Fri frakt över 995:- (69:- vid köp för lägre belopp)

 • Snabb leverans!

 • Öppet köp 365 dagar!

 • Vi bryr oss - även efter ditt köp!

Evermat torkugn - mattork

Evermat torkugn - svensktillverkad mattork när du vill torka frukt, bär, örter & kött.

Evermat mattork är en svensk produkt och är numera en klassiker och troligen den torkugn som sålt allra mest i Sverige. Smart Fritid är nu återförsäljare av denna klassiska mattork. Med en torkugn från Evermat konserverar du sommarens och höstens skörd på ett nyttigare, smakligare och hållbarare sätt jämfört med andra konserveringsmetoder. Efter torkning i Evermat bevarar du matens arom och näring i åratal! Smart Fritid är stolta återförsäljare av Evermat sedan många år.
 
 

Med Evermat mattork kan du enkelt torka nästan allt:

 • svamp
 • frukt
 • bär
 • kryddor
 • rotfrukter
 • fisk
 • kött
 • puré (om den inte är för flytande, utan görs lite "seg" - använd också smörpapper)


Varför ska jag torka mat i en mattork som Evermat svamptork?

Det går mycket snabbare att torka mat i en Evermat jämfört med i din vanliga ugn, och du spar energi, slipper ockupera din ugn, kan torka mer åt gången och du får ett mycket bättre resultat. Med Evermat får du ett jämnare och proffsigare resultat.

När du ska förvara din Evermat kan du plocka isär den. 6 ollor ingår i köpet, men vill du kan du komplettera med fler ollor. 10 olllor totalt fungerar i Evermat. Sex kupade ollor ingår, men plana ollor lämpade för bär som gärna rullar iväg finns att köpa till.

 

 

torkade gröna blad på ollor evermat
Foto: Eric Tornblad, författare till boken Torka mat.

 

 

Boktips: "Torka mat"

För att få kunskap hur du gör när du torkar olika livsmedel som ris, pasta, ost, kyckling, fisk, kött, frukt och grönt finns boken Torka mat av Eric Tormblad. Här kan du läsa mer om boken och köpa den.
Boken är ett perfekt komplement till din Evermat. Innehåller även recept på bra friluftsmat.

 


Varför är torking av mat en bra konserveringsmetod?

Näring bibehålls i maten och smaken kan dessutom ofta förstärkas i torkad mat. Du använder ingen ström som när du fryser eller kyler mat när du lagrar maten, du bibehåller näringen, du behöver inte ta upp plats i kyl och frys, torkad mat krymper och tar upp liten plats, och det är enkelt att ta av lagret då du inte behöver tina en viss mängd. Torkad mat är dessutom ypperlig att ta med sig på fjäll- eller skogsvandringar, eller förstås i båt, husvagn och husbil, eftersom den är så lätt och tar sån liten plats.

 

Hur förbereder jag mat inför torkning i Evermat svamptork?

Välj råvaror av hög kvalitet, som inte har börjat förfaras. Frukt, bär och grönsaker är klassiker när det gäller att torka mat i torkugn, och är kanske även allra enklast att torka. Frukt och bär skivas innan torkning och grönsaker strimlas eller skärs i tunna skivor. En hushållmandolin är praktisk. Ju tunnar desto snabbare torkar livsmedlen, men även svällning och tillagningen går sedan snabbare. Grönsaker med lång tillagningstid förkokar du med fördel innan torkning, samma gäller rotfrukter.
 
Även kött går bra att torka i Evermat torkugn, som fågel, nöt, lamm och viltkött som ren eller älg. Skärs i strimlor och tillagas innan du torkar i Evermat. Även köttförs går att torka efter tillagning, liksom färdig köttfärssås. Fläskkött fungerar att torka men bara om den har 10 procent fett eller mindre, annars ökar risken att köttet härsknar.

 

Hur förvarar man maten när man torkat i Evermat mattork?

All torkad mat håller sig bäst när den förvars svalt och mörkt och kan på så sätt förvaras i flera år innan konsumtion. Torkat kött ska du helst frysa och förvara i frysen efter torkning, men övriga livsmedel som du ska använda inom inte allt för lång tid lägger du i bruna papperspåsar eller rena glasburkar med väl tillslutna lock som du sen förvarar i skafferiet, alltså inte i fuktig miljö som kylskåp.

 

Torka din egen friluftsmat i Evermat torkugn

När man vandrar gäller det som bekant att spara på vikten och utrymmet i ryggsäcken. Torkad mat är därför en självklarhet på vandring. Färdigköpt torkad friluftsmat är dyr, och blir snabbt ganska enformig att äta.

 

Det finns många fördelar med att själv torka sin mat, du får nyttig mat som du vet vad den innehåller utan tillsatser, du får mat med mycket lång hållbarhet och du sparar en rejäl slant jämfört med köpt frystorkad mat! Och du kan förstås känna dig stolt över att själv kunna producera din mat och du kan göra hur många olika rätter som helst och behöver inte bli less på några få uttjatade rätter.

 

Termostat och timer på Evermat

Så torkar du maten i Evermat torkugn

Det är enkelt att torka mat i Evermat. Lägg den skivade eller strimlade maten på de svagt kupade ollorna som medföljer och ställ termostat och timer. Se till att temperaturen inte överstiger 50°C. Du vill inte koka maten och förlora smak och näring.

 

 

Skötsel av din Evermat mattork

Innan du använder Evermat första gången diska för att avlägsna den oljefilm som finns. Diska aldrig ollorna i diskmaskin, utan diska för hand. När du rengör underredet, dra ut väggkontakten och torka med fuktig trasa. Täck inte över torkapparaten och förhindra inte luftintaget nerifrån.
Häll bort de torkade resterna genom att ta bort plastproppen i botten, och kom ihåg att sätta tillbaka den efteråt.

Om Evermat skulle sluta fungera - kontrollera om den överhettats. Tryck i så fall på överhettningsknappen (svart) på den perforerade aluminiumskivan över elementet.

 

 

Specifikationer Evermat torkugn:

Diameter: 28 cm
Höjd: 40 cm
Medföljer: 6 st torkollor, svagt kupade med stålnät (din Evermat går att bygga ut till 10 ollor - köp extra ollor här!)

Termostat: 0-60° C, steglös reglering.
Timer: 0-12 tim.

Effektförbrukning: 0,2-0,5 kW/tim. 2 m sladd
Anslutningseffekt: 700W/220V ~/50Hz

Garanti: 5 år
Features: Halkskydd av gummi, överhettningsskydd, signallampa, skyddsjordad
Frakt: Fri frakt!

Tillbehör:
Se nedan för extra ollor. Vi rekommenderar att man använder max 10 st. De som medföljer är svagt kupade uppåt och för att torka små/runda bär rekommenderar vi plana ollor.

 

Tipsa

Upptäck mer


0
0

Recensioner

Produkten har inga recensioner

Skriv en recension om produkten

Betyg: