Torkade morötter
De här morötterna har torkats i torkugnen Evermat och ligger här på en av ollorna. 

 

Torka morötter - gör snacks eller till gryta

 

Morötter anses som ett av de enklaste livsmedlen att torka - och med en bra torkugn och rätt temperatur är det svårt att misslyckas!

 

Morötter blir extra goda och smakrika som torkade. Du kan använda dem i grytor, som snacks, i sallad eller i friluftsmaten. Som torkade tar morötter väldigt liten plats och du har en näringrik och god matprodukt hela vintern. Det är kul att torka morötter - och så värt det lilla jobbet!

 

Så här torkar du morötter:

  1. Skala morötterna
  2. Skär tunt i stavar, kuber eller riv
  3. Förväll så mjuknar något
  4. Lägg jämnstora bitar på torkollor i din mattork
  5. Ställ in temperaur till 50°C .
  6. Ställ in torktid på ca 6-7 timmar.

 

Skär morötterna innan du förväller 

Du kan skära morötterna med vass kniv eller med en mandolin, förslagsvis 3 mm tjocka. Eller så skär du stavar eller små kuber.

När du skär du morötterna tvärs över fibrerna som när man skär slantar eller kuber så får du kortare torktid än om du skär längs med fibrerna. 

 

Så förväller du morötterna 

Morötter behöver inte förvällas före torkning - men rekommenderas om du vill behålla färg och smak på allra bästa sätt.

Förväll genom att koka i saltat vatten några minuter och kyl med kallt vatten för att stoppa tillagningen. Morötterna ska inte bli genomkokta utan bara mjukna något. Det tar några minuter beroende på hur stora bitar du skurit dina morötter i. 

 

Så använder du torkade morötter

Lägg de torkade morötterna i en gryta för att koka med och ge smak. Eller ät som torkade chips, så mycket nyttigare än de potatischips du köper. Lätta att ha med på vandring eller båtsemester. Tänk på att man lätt kan äta väldigt mycket - för den som har känslig mage! 

Torkade morötter passar även fint i en sallad - blötlägg innan. Eller till maten på tallriken som rivna och torkade morötter som du lägger i en kopp vatten 10 minuter innan du ska äta - då har du riktigt fräscha morötter till maten!

 

 

Njut av dina egna torkade morötter året om - köp en riktigt bra torkugn av Smart Fritid. Vi ger din en bra produkt, smidigt köp och snabb leverans!