Kolbullepanna Källrå 80 cm
Stekpanna med långt skaft för lägerelden. Tillverkad i Sverige.
Kolbullepanna Källrå 80 cm
Kolbullepanna Källrå 80 cm är svenskt hantverk från Medelpad och lämpar sig som Kolbullepanna och stekpanna.
Vill du laga Kolbulle, en nordisk maträtt som förr lagades av kolare, rallare, skogshuggare och flottare? Kolbullepannan från Källrå i Medelpad är till för just detta, men går förstås att använda som vanlig stekpanna också - rymmer 2-3 stekta ägg.
Liten stekpanna för eld - perfekt för kolbulle
Kolbulle tillagas i liten stekpanna över öppen eld. Rätten är en fattig kusin till fläskpannkaka gjord på mjöl, salt, vatten och fläsk men utan pannkakans ägg och mjölk, som var svårt att förvara för folk som levde primitivt i skogskojor och på resande fot. Kolbullenäts med lingonsylt.
Kollbullepanna tillverkad i Sverige
Kolbullepannan från Källrå är tillverkad av handknackat 1,5 mm järnplåt. Handtaget är av vackert, bränt björkträ som oljats. Har praktisk läderrem för upphängning. Är inslagen i en liten jutevävssäck.
Kolbullepannan väger lite under 0,8 kg vilket gör den smidig att hantera.
Kolbullepannan är vacker med sitt trähandtag.
Så tar du hand om din kolbullepanna
Bränn in din kolbullepanna innan du använder den första gången. Det gör man för att det inte ska fastna i pannan:
Lägg i smör eller olja och hetta upp ordentligt så att det börjar ryka, slå bort och torka ur med hushållspapper eller trasa. Gör om proceduren ett antal gånger tills pannan fått en fin brunsvart färg i botten.
Skötsel: Diskas som vanligt om man vill, men se till att den torkas och oljas in ordentligt så att den inte rostar. Skulle den rosta är det inte farligt, men det ser inte så roligt ut. Går annars att bara torka ren.
Specifikationer Kollbullepanna:
Användning: Steka över öppen eld
Längd: 80 cm
Diameter panna: 21 cm
Vikt: ca 0,8 kg
Material: pannan av svartstål och handtaget av trä
--------
Recept till två kolbullar:
2 dl vetemjöl (eller rågsikt eller rågmjöl)
3 dl vatten
0,5 tsk salt
2 hg saltat fläsk
Stek halva mängden fläsk med en smörklick tills det blir knaprigt. Slå därefter halva smeten över fläsket. Och gör sedan likadant med den andra kolbullen.
Snitsigast är förstås att vända sin kolbulle utan stekspade. Om du vill göra detta, stek kolbullen nästan helt klart på ena sidan innan du kastar upp den i luften och gör en snitsig vänding.Vi andra är tacksamma för att slippa utföra denna luftfärd för kolbullen och använder istället tillhörande stekspade.
Stektid på 3 minuter för första sidan och 2 minuter för andra sidan är ungefärlig rikttid. Se till att inte ha alltför hett under stekpannan för att undvika att det bränns vid.
Avnjut kolbullen med lingonsylt och ev. lite socker samt dryck som öl eller mjölk.