Kolbullepanna Källrå 80 cm

KVKP80 - Källrå Vildmarksprodukter

Stekpanna med långt skaft för lägerelden.

299.00 kr
I lager   Leveranstid: 1-3 dagar
  • Fri frakt över 995:- (69:- vid köp för lägre belopp)

  • Snabb leverans!

  • Öppet köp 365 dagar!

  • Vi bryr oss - även efter ditt köp!

Kolbullepanna Källrå 80 cm

Kolbullepanna Källrå 80 cm är svenskt hantverk från Medelpad och lämpar sig som Kolbullepanna och stekpanna.

Vill du laga Kolbulle, en nordisk maträtt som förr lagades av kolare, rallare, skogshuggare och flottare? Kolbullepannan från Källrå i Medelpad är till för just detta, men går förstås att använda som vanlig stekpanna också - rymmer 2-3 stekta ägg.

Kolbulle tillagas i liten stekpanna över öppen eld. Rätten är en fattig kusin till fläskpannkaka gjord på mjöl, salt, vatten och fläsk men utan pannkakans ägg och mjölk, som var svårt att förvara för folk som levde primitivt i skogskojor och på resande fot.

Kolbullepannan från Källrå är tillverkad av handknackat 1,5 mm järnplåt. Handtaget är av vackert, bränt, trä som oljats. Har praktisk läderrem för upphängning. Är inslagen i en liten jutevävssäck.

 

Recept till två kolbullar:

2 dl vetemjöl (eller rågsikt eller rågmjöl)
3 dl vatten
0,5 tsk salt
2 hg saltat fläsk

Stek halva mängden fläsk med en smörklick tills det blir knaprigt. Slå därefter halva smeten över fläsket. Och gör sedan likadant med den andra kolbullen. Snitsigast är förstås att vända sin kolbulle utan stekspade. Om du vill göra detta, stek kolbullen nästan helt klart på ena sidan innan du kastar upp den i luften och gör en snitsig vänding. Stektid på 3 minuter för första sidan och 2 minuter för andra sidan är ungefärlig rikttid. Se till att inte ha alltför hett under stekpannan för att undvika att det bränns vid. Avnjut kolbullen med lingonsylt och ev. lite socker samt dryck som öl eller mjölk.

Skötsel: Diskas som vanligt, men se till att den torkas och oljas in ordentligt så att den inte rostar. Skulle den rosta är det inte farligt, men det ser inte så roligt ut.Specifikationer:

Längd: 80 cm
Diameter panna: 21 cm
Material: pannan av svartstål och handtaget av trä

 

Tipsa