Våffeljärn i gjutjärn (Chuck Wagon)

ROME1028 - Rome

Våffeljärn i gjutjärn för öppen eld - men fungerar även för spisar inomhus.

499.00 kr
Slut i lager (Prel. i lager: Okänt)
  • Fri frakt över 995:- (69:- vid köp för lägre belopp)

  • Snabb leverans!

  • Öppet köp 365 dagar!

  • Vi bryr oss - även efter ditt köp!

Våffeljärn gjutjärn - för frasigaste våfflorna

Våffeljärn gjutjärn för eldstad, i USA kallad för Chuckwagon Waffle Iron.

 

Med det här våffeljärnet glädjer du de dina runt lägerelden eller vid din Braspanna. Härligt frasiga våfflor tillagade utomhus - kan det smaka bättre? Våfflor från våffeljärn i gjutjärn blir frasigare än från ett elektriskt våffeljärn i exempelvis teflon - och du vet att du inte får i dig något teflon.

 

 

Våffeljärn gjutjärn både utomhus och inomhus

Du kan även värma våffeljärnet på spis inomhus som på en induktionshäll, keramisk häll, på gasspisen eller på en traditionell gjutjärnsplatta. Med det här våffeljärn klarar du dig med endast ett järn som fungerar både ute och inne - även om handtagen förstås är onödigt långa hemma vid spisen. Men vinklar du dem bort ifrån dig så funkar det och du får snart in snitsen.

 

Om du hellre vill ha korta handtag vilket är smidigare inomhus så köper du istället det här gammaldags våffeljärn av gjutjärn - även det fungerar både inomhus på alla spisar och utomhus över lägereld.

 

Handtagen på Chuckwagon våffeljärn går att skruva loss (högst upp vid järnet) för rengöring eller vid förvaring.



Våffeljärnet ger våfflor som är 15 cm stora, och serveras bäst utomhus och med grädde och sylt till!


Läs det här innan du använder våffeljärnet - guide hur du bränner in och diskar gjutjärn.

 

 

Specifikationer våffeljärn gjutjärn:

Material: Gjutjärn
Material handtag: värmeisolerande av trä, laserat svagt grön färg
Diameter: 17 cm järn
Längd: 58 cm
Vikt: 2,2 kg
Våfflans storlek: 15 cm i diameter
Garanti: 10 år, och på gångjärn 5 år

 

-------------------

 

Tips nedan från friluftskocken Anders Klint hur du lyckas med dina våfflor.

Här finns även hans recept på frasiga våfflor!

 

 Andas Klint smörjer varmt våffeljärn innan gräddning över öppen eld.
Smörj våffeljärn gjutjärn med smör eller olja.

 

Öppna våffeljärnet och häll i smet innan du stänger och gräddar på glödbädden.
Ha med våffelsmeten hemifrån i praktiskt kärl och fyll järnet till 3/4.

 

Våffeljärn gjutjärn med färdig våffla.
Det är enkelt att grädda våfflor över eld utomhus - och försvinnande goda blir de!

 

Så gräddar du våfflor med våffeljärn gjutjärn över öppen eld

  1. Se till att ha en fin glödbädd, ha en liten eld på sidan av glödbädden, att fylla på med mera glöd vid behov.
  2. Låt järnet värma i ca två minuter först.
  3. Ha i smör eller pensla med rapsolja.
  4. Ha i smet till 3/4.
  5. Vänd våffeljärnet och låt båda sidor bli varma.

    Kika då och då för att se hur det går. Du lär dig snart hur lång tid det tar för just den värmen du har för dagen. Du kan även sticka in våffeljärnet direkt i elden utan en fin glödbädd, det går lika bra enligt vår erfarenhet.


Ät och njut medan de fortfarande är varma! Klassiskt med grädde och sylt, eller bara socker. Går förstås att göra matiga med olika pålägg också.

 


 


Fler tips för lyckade våfflor:

Före gräddning av den första våfflan, värm järnet ordentligt över glödbädden. Vänd järnet några gånger under denna process så att båda sidorna värms jämnt.

 

Om du öppnar locket på järnet och det ryker mycket, då är järnet för varmt. Ta bort det från värmen i några minuter, minska lite på glöden och värm järnet igen.

 

Häll ungefär 3/4 med våffelsmet mitt i järnet så att smeten får expandera ut mot kanterna, om du häller för mycket smet så finns risken att våfflan blir degig och fastnar i järnet.

 

Stäng omgående våffeljärnet. Stek i ca 1 minut. Vänd på järnet och stek i ytterligare 2 minuter. Öppna och ta bort våfflan med en gaffel. Baserat på resultaten från din första våffla, justera tillagningstiden och värmen. Låt våffeljärnet värmas upp om det hunnit svalan för mycket innan du häller nästa laddning med våffelsmet.

 

 

Tipsa