Våffeljärn i gjutjärn (Chuck Wagon)

ROME1028 - Rome

Våffeljärn i gjutjärn för öppen eld - men fungerar även för spisar inomhus.

399.00 kr
I lager   Leveranstid: 1-3 dagar
 • Fri frakt över 995:- (69:- vid köp för lägre belopp)

 • Snabb leverans!

 • Öppet köp 365 dagar!

 • Vi bryr oss - även efter ditt köp!

Våffeljärn gjutjärn - för frasigaste våfflorna

Våffeljärn gjutjärn för eldstad, i USA kallad för Chuckwagon Waffle Iron.

 

Med det här våffeljärnet glädjer du de dina runt lägerelden eller vid din Braspanna. Härligt frasiga våfflor tillagade utomhus - kan det smaka bättre? Våfflor från våffeljärn i gjutjärn blir frasigare än från ett elektriskt våffeljärn i exempelvis teflon - och du vet att du inte får i dig något teflon.

 

Våffeljärn gjutjärn både utomhus och inomhus

Du kan även värma våffeljärnet på spis inomhus som på en induktionshäll, keramisk häll, på gasspisen eller på en traditionell gjutjärnsplatta. Med det här våffeljärn klarar du dig med endast ett järn som fungerar både ute och inne - även om handtagen förstås är onödigt långa hemma vid spisen. Men vinklar du dem bort ifrån dig så funkar det och du får snart in snitsen.

 

Om du hellre vill ha korta handtag vilket är smidigare inomhus så köper du istället det här gammaldags våffeljärn av gjutjärn - även det fungerar både inomhus på alla spisar och utomhus över lägereld.

Handtagen på Chuckwagon våffeljärn går att skruva loss (högst upp vid järnet) för rengöring eller vid förvaring.Våffeljärnet ger våfflor som är 15 cm stora, och serveras bäst utomhus och med grädde och sylt till!Specifikationer våffeljärn gjutjärn:

Material: Gjutjärn
Material handtag: trä, laserat svagt grön färg
Diameter: 17 cm järn
Längd: 58 cm
Vikt: 2,2 kg
Våfflans storlek: 15 cm i diameter
Garanti: 10 år och på gångjärn 5 år

 

-------------------

 

Tips nedan från friluftskocken Anders Klint hur du lyckas med dina våfflor.

Här finns även hans recept på frasiga våfflor!

 

 Andas Klint smörjer varmt våffeljärn innan gräddning över öppen eld.
Smörj våffeljärn gjutjärn med smör eller olja.

 

Öppna våffeljärnet och häll i smet innan du stänger och gräddar på glödbädden.
Ha med våffelsmeten hemifrån i praktiskt kärl och fyll järnet till 3/4.

 

 

Så gräddar du våfflor med våffeljärn gjutjärn över öppen eld

 

 1. Se till att ha en fin glödbädd, ha en liten eld på sidan av glödbädden, att fylla på med mera glöd vid behov. Låt järnet värma i ca två minuter. Vänd våffeljärnet och låt båda sidor bli varma. Detta våffeljärn har ett isolerande trähandtag, men använd gärna ett par arbetshandskar eller grillhandskar i läder då du jobbar med elden.
 2.  Ta bort våffleljärnet från värmen.

 3. Öppna järnet och pensla försiktigt båda ytorna med en tunn beläggning med vegetabilisk olja.

 4. Placera järnet tillbaka på glödbädden och låt våffeljärnet vara öppet.

 5. Häll smet på den nedre halvan så att 3/4 av ytan fylls, och stäng sen järnet.

 6. Låt våffeljärnet vara på glödbädden i ca 1,5 minut.
 7. Håll handtagen tätt ihop och vänd våffeljärnet för att laga den andra sidan av våfflan.
 8. Efter ungefär 60 sekunder, öppna järnet något för att kontrollera att våfflan är färdiggräddad.

 9. När båda sidorna av våfflan är guldbruna, ta det från järnet och glödbädden. Om våfflan sitter fast, använd en gaffel för att försiktigt ta bort den från järnet.

  Ät och njut medan de fortfarande är varma! Klassiskt med grädde och sylt, eller bara socker. Går förstås att göra matiga med olika pålägg också.

 

 Våffeljärn gjutjärn med färdig våffla.
Med lite övning så får du riktigt fina våfflor när du gräddar över eld eller glöd.

 


Fler tips för lyckade våfflor:

 

Ha ett par kraftiga läderhandskar tillgängliga alternativt ugnsvantar, eftersom du kommer att arbeta med extrem hetta. Före gräddning av den första våfflan, värm järnet i 10 minuter över glödbädden. Vänd järnet några gånger under denna process så att båda sidorna värms jämnt. Om du har en kontaktfri infraröd termometer, peka med den på våffeljärnet och om den registrerar 200 grader C så är järnet klart.

 

Om du öppnar locket på järnet och det ryker mycket, då är järnet för varmt. Ta bort det från värmen i några minuter, minska lite på glöden och värm järnet igen.

 

Häll ungefär 3/4 med våffelsmet mitt i järnet så att smeten får expandera ut mot kanterna, om du häller för mycket smet så finns risken att våfflan blir degig och fastnar i järnet.

 

Stäng omgående våffeljärnet. Stek i ca 1 minut. Vänd på järnet och stek i ytterligare 2 minuter. Öppna och ta bort våfflan med en gaffel. Baserat på resultaten från din första våffla, justera tillagningstiden och värmen. Låt våffeljärnet värmas upp innan du häller nästa laddning med våffelsmet.

 

 

 

Rengöra våffeljärn av gjutjärn efter användning

 

När du är färdig, ta bort våffeljärnet från värmen och öppna locket. Medan det fortfarande är varmt, men inte för varmt, rengör det genom att torka inuti och utanpå med en torr pappershandduk eller trasa. Använd en robust borste för att borsta bort eventuella smulor som fastnat i järnet. Det ska inte vara nödvändigt att använda vatten, men om det är oundvikligt, torka omedelbart efter.

 

För att skydda järnet från rostframkallande fukt, gnid lätt en liten mängd vegetabilisk olja i sprickor och yta men inte så mycket att det blir klibbigt. Förvara det rena våffeljärnet, på en sval, torr plats bort från fukt eller rostskadande miljöer.

 

 

Tipsa