Stompapanna

KVSP -

Stek stompabröd i vår stompapanna/stekpanna!

249.00 kr
Slut i lager (Prel. i lager: Okänt)
  • Fri frakt över 995:- (69:- vid köp för lägre belopp)

  • Snabb leverans!

  • Öppet köp 365 dagar!

  • Vi bryr oss - även efter ditt köp!

Stompapanna

En traditionell stompapanna från Källrå när du vill tillaga stompabröd över öppen eld utomhus.

Stompabröd kallas även stekpannebröd, stomp, stompa, eller glödhoppa,  - kärt barn har många namn. Stompapannan dubblar förstås också som vanlig stekpanna, även om den inte har kanter runtom.

 

Stek traditionellt stompabröd i Stompannan

Stompa är ett traditionellt bröd, populärt bland annat i Norrland, oftast utan vare sig bakpulver eller jäst, men med bikarbonat. Vanligen används rågsikt, filmjölk, bikarbonat och kryddas med fänkål och anis. Det finns även recept med brödkryddor och honung istället för sirap. I vissa fall använder man mörk sirap istället för ljus. Bröden blir mjuka och tunna och smakar oändligt gott utomhus! Det finns nog många med barndomsminnen från just de här stompabröden. Använd gärna en krusad kavel, alternativt nagga bröden med en nagg för ett mer traditionellt utseende.

Själva tillagningen runt elden blir nästan en magisk stund tillsammans med barnen – en sån mycket starkare upplevelse än att köpa färdigt i butik. Kanske inget man gör var dag, men för större livskvalitet, är det något man åtminstone någon gång i livet bör få uppleva!

Är godast samma dag, gärna med smör som smälter, med en skiva ost, eller med messmör!

 

Specifikationer:
Material: Svartstål, handtag av trä
Diameter panna: 22,5 cm
Längd med skaft: 48,5 cm

 

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Här följer ett recept från Källrå Vildmarksprodukter, tillverkare av vår Stompapanna!

Recept Stompa, ca 20 kakor
Stompa är ett mycket gott bröd som enkelt kan gräddas i denna skålade panna! För att tillverka redigt goa stompakakor krävs följande material och tillbehör!

Ingredienser:
12 dl vetemjöl/rågsikt
1 dl sirap
5 dl filmjölk

3 tsk salt
3 tsk bakpulver
2 tsk brödkrydda, om man vill!

Gör så här:

  1. Fixa två tomma glassbyttor, typ.
  2. Slå alla ingredienser i den ena byttan utom mjölet! Rör om! Slå nu i mjölet och kleta ihop till en smidig deg!

  3. Fyll ca tre cm mjöl i den andra byttan!

  4. Ta en rejäl matsked med deg och klutta ner i mjölbyttan! Ös mjöl över klutten!

  5. Använd rena händer och tryck med knogarna ner över mjölet med klutten och massera ut den tills den är platt och stor som ett kaffefat.

  6. Tänd en mysbrasa!

  7. Ta en helt torr panna och lägg i den utbakade kakan, och ställ pannan över elden. Stek ca två minuter per sida och om mjölrester börjar ryka i pannan så ta den snabbt ur elden och kastvänd ett par gånger för att kyla. Alltså risk för brända bullar! När kakan är svagt liksom bubbligt brun på bägge sidor är den klar.

  8. Låt den svalna medans du steker några till!

  9. Bred på en rejäl goknul med smör på den svalnade stompakakan å snurra ihop den till en strut. Ta en stor mugg kaffe och tillsätt ett par matskedar strösocker, mycket försiktigt, så att sockret hamnar på botten! Ta nu stompastruten och tryck ner till botten och liksom gona fast det smälta sockret på strutänden! Gapa friskt och tryck in struten ca 3 cm, stäng munnen, njut, sörpla och låt livets goda få råda några sekunder innan nästa strutdöppning vankas!

 

 

Tipsa