Stompapanna

KVSP - Källrå Vildmarksprodukter

Stek stompabröd i vår stompapanna/stekpanna!

279.00 kr
I lager   Leveranstid: 1-3 dagar
  • Fri frakt över 995:- (89:- vid köp för lägre belopp)

  • Snabb leverans!

  • Öppet köp 365 dagar!

  • Vi bryr oss - även efter ditt köp!

Stompapanna - stekpanna för stompabröd!

En traditionell stompapanna från Källrå när du vill tillaga stompabröd över öppen eld utomhus.

 

Stompabröd kallas även stekpannebröd, stomp, stompa, eller glödhoppa,  - kärt barn har många namn. Stompapannan dubblar förstås också som vanlig stekpanna, även om den inte har kanter runtom.

 

 

Stompa - ett traditionellt bröd från norra Sverige

Stompa är ett traditionellt bröd, populärt bland annat i Norrland, oftast utan vare sig bakpulver eller jäst, men med bikarbonat. Vanligen används rågsikt, filmjölk, bikarbonat och kryddas med fänkål och anis. Det finns även recept med brödkryddor och honung istället för sirap. I vissa fall använder man mörk sirap istället för ljus. Bröden blir mjuka och tunna och smakar oändligt gott utomhus! Det finns nog många med barndomsminnen från just de här stompabröden.

Använd gärna en krusad kavel, alternativt nagga bröden med en nagg för ett mer traditionellt utseende.

 

 

Stek traditionellt stompabröd i Stompapannan

Själva tillagningen runt elden blir nästan en magisk stund tillsammans med barnen – en sån mycket starkare upplevelse än att köpa färdigt i butik. Kanske inget man gör var dag, men för större livskvalitet, är det något man åtminstone någon gång i livet bör få uppleva, och gärna flera!

Använd helst en stompapanna när du steker ditt stompabröd. Det har inga kanter vilket gör det lättare. Stek utan smör eller fett i pannan, ungefär ett par minuter på varje sida, tills det fått lite färg.

Är godast samma dag, gärna med smör som smälter, med en skiva ost, eller med messmör.

 

 

Specifikationer stompapanna:
Material: Svartstål, handtag av trä
Diameter panna: 22,5 cm
Längd med skaft: 48,5 cm
Vikt: ca 0,7 kg
Varumärke: Källrå Vildmarksprodukter

 

Liten stekpanna öppen eld
Stompapannan funkar som en smidig liten stekpanna över öppen eld.

 

Köp din stompapanna av oss - för riktigt gott bröd vid elden. Smidigt köp i vår webbshopp och snabb leverans!

 

------------------------------

 

 

StompaStompa tillagat över öppen eld. Stompabröd är ett enkelt och gott bröd med filmjölk, bakpulver och sirap.

 

Recept på Stompa - tillagat över eld

Stompa är ett mycket gott bröd som enkelt kan gräddas i denna skålade panna. Stompa är ett stekpannebröd som går riktigt snabbt att baka och därför återigen är populärt. Kommer från norra Sverige och är redigt goa och äts med smör som smälter.

Stompa är ett enkelt stekpannebröd tillagat utomhus över eld i en stompapanna som du köper här.  Här får du ett recept från Källrå Vildmarksprodukter, tillverkare av vår Stompapanna.

 

Recept Stompa, ca 20 kakor

Ingredienser:
12 dl vetemjöl/rågsikt
1 dl sirap
5 dl filmjölk
3 tsk salt
3 tsk bakpulver eller bikarbonat
2 tsk brödkrydda, om man vill



Gör så här:

 Fixa två tomma glassbyttor, typ.

  1. Slå alla ingredienser i den ena byttan utom mjölet. Rör om. Slå nu i mjölet och kleta ihop till en smidig deg.

  2. Fyll ca tre cm mjöl i den andra byttan.

  3. Ta en rejäl matsked med deg och klutta ner i mjölbyttan. Ös mjöl över klutten.

  4. Använd rena händer och tryck med knogarna ner över mjölet med klutten och massera ut den tills den är platt och stor som ett kaffefat.

  5. Tänd en mysbrasa!

  6. Ta en helt torr panna och lägg i den utbakade kakan, och ställ pannan över elden. Stek ca två minuter per sida och om mjölrester börjar ryka i pannan så ta den snabbt ur elden och kastvänd ett par gånger för att kyla. Alltså risk för brända bullar! När kakan är svagt liksom bubbligt brun på bägge sidor är den klar.

  7. Låt den svalna medans du steker några till.

     

    Bred på en rejäl goknul med smör på den svalnade stompakakan å snurra ihop den till en strut. Ta en stor mugg kaffe och tillsätt ett par matskedar strösocker, mycket försiktigt, så att sockret hamnar på botten.

    Ta nu stompastruten och tryck ner till botten och liksom gona fast det smälta sockret på strutänden.

    Gapa friskt och tryck in struten ca 3 cm, stäng munnen, njut, sörpla och låt livets goda få råda några sekunder innan nästa stompastrut vankas.

 

 

 Här finns ett annat recept på det goa och lättbakade stompabrödet.

Tipsa