Espegard

Espegard hjälper dig att laga mat över öppen eld!

 

Norska företaget Espegard uppmuntrar alla att vara ute och njuta av livet och av matlagning utomhus. Välkommen till Espegards värld! Smart Fritid var en av de första återförsäljarna i Sverige att sälja Espegards produkter - vi älskar också matlagning ute!

 

 PSST! Samtliga Espegards tillbehör och produkter finns längst ned på sidan!

 

Espegard har produkter för matlagning utomhus

Espegard är ett norskt friluftsföretag numera känt även i Sverige för sina friluftsprodukter. Friluftsgrillen Espegard Braspanna (eller Bålpanna som den också kallas) är deras mest kända produkt. Det är en eldstad och friluftsgrill som blivit oerhört populär i Sverige på senaste åren. Den är speciellt anpassad till att laga mat på. Till Braspannan finns en mängd tillbehör och matlagningsprodukter för utomhus.

 

Presentation av Espegards eldstäder och vildmarksgrillar:

Espegard Braspanna

Espegard Eldfat

 

Espegard tillbehör:

Regnskydd till Braspanna

Avlastningsbord till Braspanna och Eldfat

Gnistlock och gnistskydd

Reservdelar till Braspanna

 

Matlagningsprodukter:

Rostfria kaffepannor

Emaljerade grytor

Vändbar grillplatta

Stekbord av gjutjärn

Rostfri popcorngryta

Vedklyvar - Kindling Cracker

 

Presentation av Espegards eldstäder och vildmarksgrillar:

 

Espegard Bålpanna

Espegard Braspanna - kungen av vildmarksgrillar!

Braspanna eller Bålpanna som den också kallas (kärt barn har många namn) är otroligt använd i Norge men sedan ett antal år även i Sverige också. Under pandemin sålde den slut i hela Sverige.

 

Braspannan är en 180 cm hög trebent grill med ett eldfat på 60 cm som hänger i tre kedjor. Just att den har tre ben gör att den går att ställa i vilken terräng som helst. Den står alltid stadigt och eldfatet hänger alltid horistonellt. I eldfatet eldar du veden och så grillar du på det medföljande grillgallret. Eller hänger grytor eller kaffepannan i kedjans krok.

 

Nu finns även en större version av Espegard Braspanna som är 70 cm i diameter istället för Espegard Braspanna Original som är 60. Den är 190 cm hög och väger 28 kg istället för 21 kg. I det hängande eldfatet får du förstås plats med ännu större brasa för ännu mer värme. Och det tillhörande gallret är större med mer plats för mat. Annars är de båda Braspannorna lika.

 

Braspannan är en eldstad gjord för att laga mat runt, du når från alla håll och många kan sitta eller stå runtom och värma sig och bara insupa lugnet som elden ger. Braspannan är snygg också och det gör det roligare att bjuda folk på en matlagningsstund vid den en vid exempelvis ett cementrör.

 

Espegard
Espegard Eldfat 70 cm säljer vi med leverans från Espegards lager.

 

Espegard Eldfat - lillprinsen bland utegrillar

Espegards eldfat har samma diameter som Braspannan original, 60 cm diameter. Eldfat har tre fasta ben (går att ta av,  men är inte rörliga i sidled som på Braspannan och kräver därmed jämnare underlag).

 

Däremot har eldfatet fördelen att vara lättare. Den väger 14 kg istället för 21 kg. Antingen använder du eldfatet hemmavid i trädgården, bär med den en liten bit in i skogen bakom huset - eller stuvar in den i bilen eller husbilen och tar med ut i naturen när du vildmarkscampar.

 

Även Espegards eldfat är till för matlagning utomhus och i stort sett alla tillbehör till Braspannan passar även Espegards eldfat. Du grillar på medföljande grillgaller ellet ställer kaffepannan, stekpannor eller grytor på gallret. Du kommer att gilla denna smidiga portabla grill med en lagom höjd att sitta kring, den är 45 cm hög.

 

 

Espegard tillbehör

Det finns en rad tillbehör till Braspannan och Espegard Eldfat när du ska laga mat utomhus. Ett grillgaller och en kedja med krok ingår. På kedjans krok kan du smidigt hänga till exempel en kaffepanna eller soppgryta. Här hittar du Espegards tillbehör:

 

 Braspanna regnskydd

Regnskydd till Espegard Braspanna

Vi har haft vår Braspanna från Espegard hemma i vårt vildmarksläger bakom husknuten i många år, året runt - och den håller sig fortfarande riktigt fin. Det är tack vare regnskyddet framtaget för Espegards Braspanna. Vi rekommenderar att man köper det samtidigt med Braspannan så att man på en gång skyddar den. Då kan man ha eldstaden stående utomhus jämt och behöver inte flytta in den. Dessutom är den alltid redo att användas med ett torrt eldfat utan fukt eller snöslask i. Vi brukar också förvara överbliven ved i själva eldfatet under regnskyddet tills nästa gång vi ska elda.

 

 

avlastningsbord braspanna

Avlastningsbord till Braspanna och Eldfat

Att ha ett avlastningsbord när man lagar mat vid sin Braspanna eller Espegard Eldfat är väldigt smidigt. Köper du det här setet med två sidobord som man hakar på utsidan av eldstaden har du löst problemet! Bra att ställa muggar och tallrikar på, och lägga ifrån sig grillverktygen på.

 

Gnistskydd, gnistlock och värmeskärm 

Det finns många fler tillbehör till Braspannan som gnistskydd och gnistlock för att slippa sprätt från veden om man eldar med barrved. Som vindskydd finns även speciella vindskydd framtagna - liksom även en större värmeskärm som både skyddar elden från för mycket vind men dessutom reflekterar värmen så att du får mer värme på dig.

 

Reservdelar till Braspannan

Du kan också köpa reservdelar om du råkat slarva bort en konsoll till grillgallret vilket är lätt hänt. Även glöduppsamlaren kan ibland få egna ben och går också bra att köpa separat liksom kedjan med krok till kaffepannan, popcorngrytan och de emaljerade grytorna.

 

Espegards matlagningprodukter för öppen eld:

 

Kaffepanna Espegard

Espegard har rostfria kaffepannor

Tänk dig stämningen när du kokar kaffet i en vacker kaffepanna över elden! Den här kaffepannan är rostfri och av lagom storlek på 2,5 liter för de flesta tillfällen. En kaffepanna för lägerelden är lite tunnare i plåten undertill än den du ställer på spisen för att vätskan snabbare ska värmas upp över elden. Det ÄR roligare att koka kaffe över elden än att ta med sig i termos. Finns även en större modell av samma kaffepanna om 6 liter om ni är ett större gäng som samlas, kanske jaktlaget.

 

Espegard gryta

Emaljerade grytor för soppor och grytor

Espegard har emaljerade soppgrytor i olika storlekar. En sopggryta på 6 liter som de flesta väljer att köpa då den är lagom till familjen och vännerna. Och en större soppgryta på 10 liter. Grytorna är lätta att diska och har en praktisk träknopp på locket så att man inte bränner sig när man behöver glänta på locket. Grytan ställs på grillgallret på Braspannan eller hängs i kroken på kedjan.

 

 Grillplatta gjutjärn

Vändbar grillplatta av gjutjärn

En smart vändbar grillplatta av gjutjärn - men en räfflad sida för snyggt mönster på köttet på ena sidan och en slät stekyta på andra. Passar i konsollerna på Espegard Braspanna och Eldfat. En riktigt bra produkt.

 

 

Stekbord Espegard

Stekbord av gjutjärn

Espegard har även ett stekbord i gjutjärn som vi själv använder mycket och tycker att den är användbar till nästan allt! Stekbordet ställer man helt enkelt i Braspannan eller Eldfatet - eller över sin eld på marken. Är något skålad vilket är praktiskt när man wokar grönsaker.

 

Espegard popcorngryta

Rostfri popcorngryta för öppen eld

 En rolig och populär produkt är popcorngrytan som ger underhållning på barnsligt hög nivå rund elden! Just att man ser när popcornen poppar är det roliga med det hela - förutom då när man får äta popcornen!

 

 

 

 Kindling Cracker

 

Vedprodukter från Espegard - Kindling Cracker

Espegard startade sitt företag i Hallingdal i Norge i mitten av 1980 med produkter för att hantera ved - men har sedan dess även inkluderat friluftsprodukter framförallt inom matlagning utomhus.

När det gäller vedprodukter saluför vi Kindling Cracker från Espegard. Det här är en så smart manuell vedklyv att den spritt sig från Nya Zeeland till hela världen. Vi har både Kindling Cracker Original och den större Kindling Cracker King. Båda är väldigt enkla att klyva ved med!

 

 

Espegard satsar på kvalitet

Espegard tillverkar produkter baserade på norsk natur genom fyra säsonger. Designen och kvaliteten har utvecklats för att klara alla slags väder. Espegard arbetar inte i lättviktsklassen utan använder robusta material som kommer att följa dig i friluftslivet i många år.

Alla Espegards produkter är gjorda för att vara utomhus och naturen hjälper till att testa och visa om produkterna håller - och det gör dem!

 

Espegards slogan: Mer tid ute

Espegard promotar ”mer tid ute” och det instämmer förstås även Smart Fritid i. För vem ångrar tid utomhus? Eller ännu hellre en gemensam måltid tillagad över öppen eld.

Espegards matlagningsprodukter gör att den där stunden med matlagning utomhus blir av. Det blir så mycket enklare när du har bra grejer som håller länge. Espegard har nästan allt som gör stunden runt eldstaden trivsam – och resten har vi!

Smart Fritid är ett familjeföretag och vi använder och älskar själva många av produkterna från Espegard på vår fritid. Vi har även recept på vildmarksmat som är framtagna just för och med Espegards matlagningsprodukter. Vi använder till exempel Espegards Braspanna året om - kanske ännu mer på vintern än på sommaren eftersom man behöver eld att värma sig kring när det är kallt för att kunna umgås ute.

 

Ta en titt för att utforska hela vårt utbud av produkter från Espegard. Öppet köp i 365 dagar. Köp av familjeföretaget Smart Fritid - v använder många av produkterna själva!

 

Espegard bålpanna
Espegard hjälper dig att hitta en rogivande livstil som du mår bra av.