Klyva ved med Kindling CrackerDet går att klyva ved utan yxa - här den manuella vedklyven Kindling Cracker.

 

 

Klyv din ved med yxa – och utan!

Hur gör man på bästa sätt när man ska klyva ved med yxa? Och hur kan man klyva ved utan yxa på ett ännu säkrare sätt? Det får du svar på här. Lövträd går som allra lättast att klyva när de är nyfällda. Låtar man lövträdsved torka innan du klyver den blir den seg och svårklyvd.

Barrträd som tall och gran kan man med fördel låta torka några veckor innan man klyver den.


Under vintern är det lämpligt att avverka när träden har lägst vattenhalt och det är minst att göra för övrigt på gården. Och sen är det dags att klyva ved - med eller utan yxa.

 
 

Klyva ved med yxa

Det traditionella sättet att klyva ved för hand är att klyva med yxa, helst en klyvyxa. Det efter att veden har kapats i lämplig längd för just den egna spisen eller pannan. Ska man elda i en friluftsgrill eller eldstad utomhus så spelar längden inte alltid så stor roll. Kapa veden gör man om man inte har alltför stora mängder med bågsåg eller motorsåg.


Många gillar att hugga ved och ser det som ett sätt att föra en fin tradition vidare och ser det som bra fysisk träning. Man brukar säga att ved värmer två gånger – när man klyver den och när man eldar med den.


klyva ved med yxa
Traditionellt klyver man sin ved med yxa på huggkubbe.

 

 

Så hög ska huggkubben vara

Huggkubben ska vara så hög att yxans skaft är nära vågrät när yxbladet träffar vedträets ände. Det brukar vara när huggkubben är ungefär i knähöjd. Viktigt är förstås att huggkubben står stabilt, och på hård mark så att marken inte fjädrar och tar bort kraften i yxans hugg.Bästa yxan att klyva med

Klyv veden med en huggyxa eller hellre en klyvxya som verkligen är avsedd för ändamålet. Huggyxan är gjord för att hugga träd eller att klyva ved med ett tungt kilformat yxhuvud. Skaftet är utformat för att kunna hållas med båda händerna och format som ett S.

Klyvxyan är än mer specialiserad för att klyva ved med ett ännu tyngre kilformat huvud. Eggen ska vara vass för att klyva veden effektivast.Hur klyver man ved med yxa?

  1. Ställ vedklabben på huggkubben

  2. Ta ett rejält kliv bakåt så att du lagom når fram med yxeggen med raka utsträckta armar.

  3. Ställ dig med benen isär, om du vill det ena benet något framför det andra för bättre balans.

  4. Lyft yxan över huvudet, svinga yxan mot vedträet. Man ska inte med kraft svinga yxan, då hugger man sig snart i benet. Den som har bra teknik och låter yxans vassa egg göra jobbet tillsammans med yxans egen tyngd, tröttar inte ut sig onödigt snabbt och minskar risken för skador.

  5. Lyft upp den veddel som behöver klyvas ytterligare och ställ på huggkubben. Är veden nu så liten att den inte kan balansera själv kan du behöva hålla i den med ena handen för att sätta fast yxan i vedträet och därefter kunna slå den mot huggkubben och på så sätt klyva den.Tips för att göra vedklyvningen med yxa säkrare:

Placera inte vedklabben på huggkubbens närmsta del utan i mitten eller på den bortre. Skulle du slinta får du ett yxhugg i huggkubben istället för i benet. Se även till att huggkubben står stabilt och inte har för liten diameter. Stå själv med benen isär och välbalanserat.Klyva ved med kilar och slägga

Tips för vresig ved: Använd två kilar. Slå in först den ena längst ut i vedträet för att få till en spricka. Ta sedan den andra och slå in den i sprickan innanför. Fortsätt tills vedklabben spruckit isär.

Använd en slägga eller en släggyxa när du slår in kilar – aldrig en vanlig yxa för den är inte tillverkad för att tåla sådana jobb. Släggyxans nacke är däremot härdad och tål att användas som slägga.

 


Klyva ved guide
Klyva ved går att göra både med yxa - och utan! Stikkan Vedspänt, yxa och Kindling Cracker.

 

 

 

Klyva ved utan yxa

Vill du klyva ved utan yxa men med ett smart hjälpmedel - välj en manuell vedklyv!

Vill man undvika risken som det ändå innebär att svinga en vass yxa i närheten av ben och händer använder man istället en manuell vedklyv.

Det finns två mycket bra manuella vedklyvar som båda säljs världen över:

  • Prisbelönade manuella vedklyven Kindling Cracker uppfunnen på Nya Zeeland och tillverkad i Australien.

  • Vedspänten Stikkan uppfunnen i Norge och tillverkad i Sverige 

Dessa båda manuella vedklyvar har undanröjt risken med att svinga en vass yxegg. Vem som helst kan klyva ved med dessa vedklyvar utan risk – gammal som ung. De är dessutom mindre energikrävande att använda än att klyva ved med yxa.

 

 

Besök vår sida för vedklyvar för att läsa på och köpa vedklyven Kindling Cracker original, Kindling Cracker King eller vedspänten Stikkan.

PS. Den här artikeln ingår i en artikelserie om vedhantering - vill du läsa de andra hittar du dem längst ned på sidan om vedförvaring utomhus.

 

Ved som brinner i Braspanna
Målet: att få torr ved som brinner bra med högt värmevärde! Här i Braspannan.