Vedspäntare Stikkan - här monterad på en vägg. Bra till att spänta ved.

Vedspäntare Stikkan

1721 - Bergslagernas Järnvaruaktiebolag

Vedspäntare som späntar din ved - inte dina fingrar!

1995.00 kr
Svea WebPay Delbetalning 120.26 kr/Månad. (24 Månad.)
I lager   Leveranstid: 1-3 dagar
 • Fri frakt över 995:- (89:- vid köp för lägre belopp)

 • Snabb leverans!

 • Öppet köp 365 dagar!

 • Vi bryr oss - även efter ditt köp!

Vedspäntare Stikkan - späntar ved säkrare än yxan!

 

Stikkan vedspäntare späntar din ved på enklast möjliga vis, utan risk och med minsta möjliga handkraft. Stikkan är en norsk uppfinning, där du klyver veden med en lång fällkniv och tack vare hävstångseffekten går det så lätt.

 

För att få fyr på brasan på en gång gäller det att ha tillgång till späntved. Det fixar du enkelt med en bra vedspänt. Att spänta ved med yxa är onödigt riskfyllt, med den här smarta vedspänten av gjutjärn tar du bort risken och oron för ett felhugg från en yxa.

 

Tänk om min käre far hade haft en vedspänt – då hade baksidan på hans vänsterhand inte haft ett enda ärr. Vi barn skrattade åt hans yxjack, men till slut tröttnade mamma på allt omplåstrande och all oro och ville inte släppa ut honom på vedbacken mer. Och det var nog klokt.Vedklyv vägg - montera Stikkan på en vägg

Stikkan är en vedspäntare som du med fördel monterar på en vägg inomhus, i vedboden eller på en stolpe eller vägg utomhus där du vill spänta din ved. Många har den på farstubron, nära och åtkomlig både om du eldar inomhus eller utomhus. Eller i vedboden på en vägg. Montera den cirka 1,2 m över golvet, eller efter egen längd.

 

 

Hur använder man Stickan vedklyv?

 1. Håll vedträet med ena handen med stöd av en av de utskjutande klackarna

 2. Fäll den långa stålkniven så att vedträet klyvs.

  Klackarna sitter som en trappa på vedspäntens rygg och du börjar att sätta vedträet mot en klack långt ned, fäller kniven ungefär halvvägs genom med träet, flyttar så vedträet till en högre klack och skär igenom sista delen av vedträet.

 

Tack vare kraften som hävstångseffekten ger behöver du inte ta i eller vara stark för att använda Stikkan vedklyv. Du kan behöva fälla stålkniven en eller två gånger för att komma igenom hela vedträet.

 

För att bäst förstå hur du använder Stikkan se filmen längst ned på denna sida. När vedspänten inte används låser du stålkniven med en låsring.

 

 

Vedspäntare Stikkan - en smart vedspäntare när du vill göra tändved.

Stikkan är en vedspäntare och vedklyv som tillverkas i Sverige.

 

 

Varför ska man köpa en vedspänt?

Stikkan kan både klyva och spänta veden till finare stickor som du behöver för att enkelt få fyr på brasan.

 

Stikkan vedspäntare är precis som den nya zeeländska Kindling Cracker King (och originalet Kindling Cracker Original) en uppfinning för att slippa hantera en yxa. Yxor är vackra men farliga – är du trött ökar risken för ett felhugg, eller om du helt enkelt är ovan, eller inte så stark.

 

En anledning att köpa en vedspänt är alltså att minska risken för olyckor. En annan är att det går åt så lite energi och är så enkelt så att alla åldrar kan vara med och spänta ved.

 

Stikkan gör jobbet precis där du vill. Kanske vill du tillverka späntveden vid vedboden och stapla den där? Eller så vill du spänta veden strax innan du tänder brasan, bredvid din öppna spis, kamin eller kakelugn inomhus. Eller utomhus där du vill ha din lägereld, eller din friluftsgrill (som ex. Braspannan).Varför ska jag köpa just Stikkan vedklyv?

Ett argument är förstås att Stikkan är en svensk produkt och tillverkas i Sverige, närmare bestämt i Värmland (uppfunnen i Norge). Stikkan har inte fraktats halva jorden runt utan är en lokal produkt och därmed har den inte belastat miljön med långa transporter.

Det är en enkel men smart vedspänt helt i gjutjärn med 10 års garanti. En bra present till vedälskaren! Den levereras i en snygg presentförpackning.

 

Stickan vedklyv

Stickan vedspänt kommer i en snygg förpackning vilket gör den lämplig som present.

 

 

Fördelarna med Stikkan vedspäntare:

 • Minskar risken för skador
 • Lätt att använda
 • Ger riktigt bra tändved
 • Du späntar veden där du vill ha den
 • Elförzinkad – tål att monteras utomhus
 • Tar liten platsVem uppfann Stikkan vedspänt?

Det var Tormod Lie i Norge som uppfann den här världsprodukten 1982. Den är nu spridd till 20 länder och återfinns så långt bort som Nya Zeeland. En produkt som är så spridd förstår man också fyller ett viktigt behov och är av kvalitet.

 

 

Stikkan pris?

Priset på Stikkan är 1995:- i slutet av år 2022 för dig som privatperson. Vi följer våra konkurrenter när det gäller priser trots att vi är ett mindre familjeföretag. Och – vi satsar på personlig service som de stora företagen aldrig klarar av. Vi vill dig väl både före och efter ditt köp och vill att du ska känna dig nöjd med ditt köp och leveransen av din vara.Specifikatoner Stickan vedspäntare:

Material: Gjutjärn, elförzinkad och lackerad i mattsvart

Längd väggfäste: 40 cm
Längd handtag: 57 cm
Bredd: 8,5 cm

Vikt: 4,7 kg

Garanti: 10 år

Tillverkningsland: Sverige

Förpackning: snygg presentförpackning

Köp din Stikkan vedspäntare till lågt pris av återförsäljare Smart Fritid! Välkommen som kund!

 

 
Film utan tal som visar hur man använder vedklyven Stickan - en produkt från Norge.

 

 

Tipsa