Rökning i elrökBradley Smoker Orignal - den första elröken i Sverige och togs hit av Smart Fritid år 2004. Det gjorde rökning enkelt för alla.

 

FAQ om rökning i elrök

På den här sidan har vi samlat frågor och svar om elrökar och hur man använder dem. Se innehållsförteckningen för överblick och klicka till den fråga som du själv är intresserad av.

 

Innehållsförteckning:

1. Vad händer när man röker mat? 

2. Hur använda en elrök?

3. Är elrök bra?

4. Hur varmt ska det vara i en rök?

5. Hur används rökbriketter?

6. Hur gör man när man kallröker?

7. Var köper jag rökspån?

8. Vilken rök ska jag köpa?

9. Vilken elrök är bäst?

 

 
 

Vad händer när man röker mat?

När man röker mat smaksätter man den – men förlänger även hållbarheten, framför allt vid kallrökning. Även insaltningen före rökningen gör att hållbarheten förlängs. Både insaltningen och själva rökningen gör att maten blir torrare vilket gör att tillväxten av skadliga bakterier bromsas. Vill man ytterligare bromsa tillväxt av skadliga bakterier använder man nitritsalt istället för vanligt salt. När man röker maten sänks även pH-värdet i produkten vilket också något bidrar till konserveringen. 

 

 

Hur använda elrök?

En elrök är enkel att använda. Så här röker du i en elrök:

  1. Plugga i kontakten till elröken i vägguttaget.

  2. Fyll på en skål med vatten och ställ in i elröken

  3. Fyll på med rökbriketter eller rökspån beroende på modell av rökskåp

  4. Häng eller lägg in maten du vill röka i rökskåpet.

  5. Ställ in önskad temperatur och tid för rökningen.

  6. Stick in en termometer i köttet eller fisken för att se när den är tillagad

 

Till skillnad från en vedrök behöver man ingen eld för att få rök i en modern elrök. Istället hettas rökspån eller röbriketter upp med hjälp av en värmeplatta eller värmestav vilket gör att rök bildas. Det ger dessutom en renare rök än i en vedeldad rök och du får aldrig sotiga livsmedel med hälsofarligt innehåll.

 

Är elrök bra?

En elrök är mycket bra för att röka kött, fisk och all annan mat med. Det är mycket lättare att lyckas få riktigt god rökt mat i en elrök än i en vedeldad rök. Du behöver inte lägga massor av tid på rökningen eller  för att lära dig att röka i en elrök. Ska du röka i en vedeldad rök behöver du vara van för att lyckas.

Med en elrök får du alltid rätt värme i skåpet, speciellt om du väljer en termostatstyrd digital modell.

Röken som skapas i en elrök är mycket renare och hälsosammare än i en vedeldad rök där det är svårare att hantera värmen och rökutvecklingen. Allt sker under kontrollerade former i en elrök. Det ger dig även en godare smak på maten.

 

Hur varmt ska det vara i en rök?

Hur varmt det ska vara i en rök beror på hur du vill röka och tillaga din mat:

  • Kallrökning 15-28°C –kallrökningsenhet krävs
  • Svalrökning – 40-50°C - sätt inte på någon värme
  • Varmrökning: 70-110°C – värmen slås på

 

Vill du varmröka så ger det godare mat om du tillagar under lite längre tid men till lite lägre temperatur, det ger saftigare fisk och kött. En elrök ska användas som en lågtempererad ugn och som all matlagning får du saftigare kött och fisk vid lägre temperaturer. Istället tillagar du under lite längre tid och på så sätt får du även mer röksmak. Vill du ha mindre röksmak går det även att köra klart utan briketter. 

 

Vill du lära dig mer om rökning? Läs Smart Fritids Rökguide!

 

 

 Rökbriketter Bradley Smoker

Hur används rökbriketter?

Rökbriketter används i elröken Bradley Smoker för att skapa rök för rökning av mat.

Fyll på brikettröret som sitter på rökgeneratorn på Bradley Smoker, ca 24 rökbriketter ryms vilket räcker till 8 timmars rökning.

Rökbriketterna matas fram en och en till värmeelementet där rökbriketten blir så varm att rök bildas och fyller rökskåpet.

Efter 20 minuter matas nästa rökbrikett fram och den gamla briketten puttas därmed och faller ner i en vattenskål där den släcks. Så fortsätter processen tills brikettröret tömts på briketter, eller att tiden du ställt in på timern går ut.

Här väljer du från Smart Fritids stora utbud av rökbriketter för Bradley Smoker.

 

Hur gör man när man kallröker?

Har du en Bradley Smoker köper till du en kallrökningsenhet och har du en Borniak köper du en kallrökningsadapter som de kallar det eller en rostfri kallrökningsadapter.

 

Så här gör du när du kallröker i en elrök:

Ta loss rökgeneratorn från rökskåpet och montera den istället på kallrökningsenhetens låda. Aluminiumslangen som sitter fast på lådan sätter du sedan fast på rökskåpet där rökgeneratorn nyss satt. Nu har du alltså separerat rökgeneratorn från rökskåpet och fått en halvmeter lång aluminiumslang däremellan.

Genom denna slang kan nu röken färdas och den hinner svalna och du får fin, sval rök in i rökskåpet. Genom att rökgeneratorn inte längre sitter på rökskåpet slipper du få värme därifrån in i rökskåpet. Här inne vill du nämligen bara ha 18-28°C för att maten ska bli kallrökt. Varma sommardagar går det alltså inte att kallröka.

 

Vill du lära dig mer om kallrökning – läs vår Kallrökningsguide här.

 

Var köper jag rökspån?

Rökspån köper du smidigt och billigt på nätet hos rökspecialisten Smart Fritid. Vi har storpack med säckar på 60 liter av träslagen al, hickory, bok och körsbär. Smart Fritid är familjeföretaget som ger dig ett smidigt köp och snabb leverans så att du snabbt kommer i gång med rökningen.

 

Vilken rök ska jag köpa?

Du ska köpa den rök som passar dina behov. Att köpa en vedeldad rök är inget vi råder till. Du får sämre resultat, behöver mer träning för att lyckas och du får svårt att styra temperaturen i rökskåpet och får därmed sämre kvalitet på röken och en inte lika hälsosam rök som i en elrök. Det kräver också mycket mer tid och passning av dig att använda en vedeldad rök.

Därmed råder vi dig att köpa en elrök. Se nedan för vad du ska tänka på när du väljer rätt rök för just dig!

 

Elrökar Bradley Smoker och Borniak
Vilken elrök är bäst - Borniak eller Bradley Smoker? De här är de populäraste elrökarna i Sverige.

 

 

 

Vilken elrök är bäst?

Vilken elrök som är bäst för dig beror på ett antal faktorer:

 

Pris

  • Vilket pris du är villig betala – röker du liten mängd och sällan duger kanske en liten enkel röklåda. Vill du röka både fisk och kött på ett mer seriöst sätt med högre kvalitet är du säkert beredd att betala lite mer.

 

Storlek

  • Önskad storlek på rökskåpet – beroende på mängd mat åt gången du vill kunna röka

  • Höjd på elröken – vill du hänga in större köttstycken bör du kolla upp elrökens höjd

 

Effekt

  • Om du vill ha hög effekt för att kunna röka även när det är kallare vintertid (tänk på att ett mindre skåp med samma effekt som ett större är lättare att hålla varm)

 

Rökbriketter eller spån

  • Om du föredrar rökbriketter med ett stort antal olika träslag att välja på men som ger en högre kostnad per timme du röker…

  • …eller vill ha billigare rökning med rökspån men där utbudet av träslag är mer begränsat

 

Material

  • Om du vill att elröken ska vara tillverkad helt i rostfritt både på in- och utsida

 

Värmestyrning

  • Vill du att värmen styrs digitalt med termostat där elröken själv känner av om temperaturen sjunkit i skåpet.

  • Eller vill du själv ställa in gradantalet och därmed passa temperaturen lite mer beroende på hur temperaturen i omgivningen svänger och därmed påverkar skåpet.

  • Eller har du ännu högre krav på att värmen hålls konstant i rökskåpet och vill ha temperaturstyrning mha PID-teknik?

 

Timer

  • Vill du ha timer på elröken – eller tycker du att det går bra att stänga av manuellt när maten är färdigrökt?

 

Varmrökning - kallrökning

  • Vill du ha en elrök som kan både varmröka och kallröka? De flesta elrökar kompletterar man med en kallrökningsenhet om man vill kallröka, men det finns även elrökar med inbyggd  rökgenerator som endast är avsedd för varmrökning som Bradley Smoker P10.

 

Läs gärna vår guide här två bästa elrökarna Bradley Smoker och Borniak jämförs utförligt.

 

Här hittar du alla Smart Fritids elrökar.