Varmrökt renstek

Varmröka renkött - recept varmröka renstek i Bradley Smoker eller Borniak.
Recept, text och foto: Agneta

 

Varmrökt renstek
Copyright©Smart Fritid

 

Renkött är väl inte det vanligaste köttet vi i södra Sverige röker. Men plötsligt händer det; i affären ligger det en liten nätt renstek och ropar på mig. Det är alltid roligt att prova något nytt och den här lilla steken på 1 kg verkade ju hanterbar.

 

Insaltning:

Rensteken sprutades och fick sedan ligga i 7,5%-ig saltlake i 2,5 dygn.

Per liter saltlake användes: 

  • 9,25 dl vatten
  • 0,75 dl nitritsalt
  • 2 msk druvsocker (som lätt tränger in i köttet).Varmröka renstek hemma i eget rökskåp. Här en renstek i Borniak.Rensteken röks i elröken med termostaten på 80° C.

 

Efter 2,5 dygn tar man upp steken, klappar den torr och låter den ligga över natten i kylen. Sen in i röken där den får vara i 80° C tills innertemperaturen är 63° C. Låt steken få ligga till sig några dagar i kylen så smaken får mogna.


 

Pepparrot är ju en klassiker till rökt renstek. Varför inte använda den i en potatissallad? Salladen passar naturligtvis till annat rökt kött också.
 
 

 

 


Potatissallad i skål - recept - krämig potatissallad med pepparrot


 Potatissallad med sting 

 
Ingredienser: (4 port.)

600 g kokt potatis
2 äpplen
2 dl matlagningsyoghurt
0,5 dl majonnäs
2 msk pepparrot på tub (mer om man gillar sting)
Salt och peppar efter behag
 

Gör så här:

Blanda yoghurt, majonnäs och pepparrot. Tärna potatis och äpple. Häll såsen över och blanda om. Låt salladen stå och mogna någon timme innan servering.

 

 

-----

 

 

 

 Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Borniak - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Bradley Smoker. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid -  vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.

 

 

 

-----

 

 

 

 

Tipsa

Upptäck mer