Våfflor med lax, rom, rödlök och creme fraiche

Recept våfflor lax, romGrädda våfflor över öppen eld blir så gott. Lägg upp rikligt med pålägg för riktig mättnad. Köp ditt våffeljärn här!
 

 

Recept våfflor med rökt lax, rom, rödlök och creme fraiche
   copyright©Smart Fritid

 

 

Ett enkelt men festligt recept för våffeljärn i gjutjärn - köp här! Våfflorna gräddar du över öppen eld - och sedan är det bara att lägga på creme fraiche, rökt lax, stenbitsrom och rödlök.

 

Grädda dina våfflor utomhus över öppen eld för bästa upplevelsen och godaste våfflorna. Smeten är smidgast att göra hemma och ta med sig i en PET-flaska eller vattenflaska, för att galant kunna spruta ut på våffeljärnet. Är järnet välanvänt och insmort kan man klara sig utan att ta med sig smör, eller så tar man med sig lite till de första våfflorna för att vara på den säkra sidan.

 

Den här smeten innehåller grädde och är extra lyxigt. Passar förstås lika bra ihop med sylt för den som vill göra en efterrätt istället.

Vårt andra våffelrecept är utan grädde men med mjölk, ägg och bakpulver - använd det istället om du föredrar det.

 

 

Ingredienser ca 10 st:
 

50 g smör

4 dl vetemjöl
 - byt ut hälften av mjölet mot grahamsmjöl eller något annat grövre mjöl
2 ,5 dl kallt vatten

en nypa salt

4 dl vispgrädde


Till servering:


150-200 g rökt lax

1 burk creme fraiche

1 burk stenbitsrom
1 dl finklippt dill

 om man så vill

Man kan förstås vara frikostigare med laxen, rommen och creme fraichen om man vill ha mycket på sin våffla och göra den än mer matig. Köp då dubbla antalet burkar. Den som är svag för dill använder det som grädden på moset!

 

Gör så här:

Smält smöret och svalna av. Blanda mjöl, kallt vatten och salt till en jämn smet. Vispa därefter vispgrädden tills den blir tjock och rör ner den och det avsvalnade smöret ihop med smeten. Nu är våffelsmeten så där tjock och fin som den ska vara. Häll upp den i en flaska med inte alltför smal öppning.

 

Grädda över elden:

Över elden håller eller lägger du våffeljärnet i elden, på glöden eller på ett grillgaller så att det blir rejält varmt. Vänd det så att bägge sidorna blir heta. Smörj med smör om det inte redan är välsmort och välanvänt. 

 

Tryck ut smet så att det nästan täcker hela laggen, när du stänger pressas det ut så det täcker hela ytan. Tjuvkika strax innan du tror att den är klar, hellre en gång för mycket än för lite. Det är bara att stänga och fortsätta gräddandet om den är för blek. Vänd också järnet så att våfflan gräddas på bägge sidor.

 

Har du våffeljärnet för svalt så blir våfflan soggig och mjuk, järnet ska vara hett för att få en fin frasig våffla.

 

Det är inte svårt att grädda våfflor över eld - och mycket roligare än i ett elektriskt järn inomhus!

 

Garnera och ät vartefter om ni vill äta varma våfflor!

 

Köp ditt våffeljärn hos oss! Här hittar du alla våra modeller av våffeljärn - vi ger dig bra priser och riktigt snabba leveranser!

 

Tipsa