Våffelrecept för våffeljärn i gjutjärn

Våffla gräddad i våffeljärn av gjutjärn över öppen eld utomhus.
Vad är väl godare än nygräddade våfflor med sylt och grädde? Med ett eget våffeljärn i gjutjärn gräddar du själv dina våfflor utomhus. Köp ditt våffeljärn här!
 

Recept våfflor för våffeljärn i gjutjärn
Recept: friluftskocken Anders Klint     Foto: friluftsfotografen Greger Grönroos     copyright©Smart Fritid

Laga mat ute - här är recept för våfflor i våffeljärn i gjutjärn - köp här! Grädda dina våfflor utomhus över öppen eld med expertråd från Friluftskocken Anders Klint.

 

Våfflor gjorda i en gjutjärnspanna är godare än de som lagas i en traditionell elektrisk våffelmaskin. Smeten till våfflorna gör du smidigast hemma och tar med i en bunke eller plastpåse. Det finns egentligen ingen anledning att använda färdig mix. Den hemmagjorda är superenkel att göra och bra mycket godare!
 

Ingredienser ca 10 st:

3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten

1 ägg
100 g smält smör

Jag föredrar de extra krispiga, tunna våfflorna som bara ett gjutjärn kan göra och har förpassat min elektriska motsvarighet till källaren. Om du vill lära dig våffel-grunderna, följ dessa tips. Börja med att krydda ditt våffeljärn med en neutral matolja. Det gör man genom att smörja in järnet och värma över lägerelden eller grillen.

 

Gör så här:

Blanda mjöl och bakpulver, rör i övriga ingredienser och vispa ihop med en elvisp hemma.
Ute vid lägerelden; Lägg laggen på ett grillgaller, på glöd, eller direkt i elden. Låt den bli ordentligt varm, smörj med matolja, häll på smet och grädda. Vänd och kika lite försiktigt så att våfflan släpper innan du öppnar ordentligt, men heller inte hinner bli bränd. Man får snabbt en känsla hur länge man ska grädda och när det är dags att tjuvkika. Servera med sylt - och med grädde för den som vill göra det extra gott.

Börja med ett grundläggande recept och experimentera med olika smaker senare.

 

Tipsa