Grillplatta gjutjärn Gjutjärn har fenomenala stekegenskaper för att laga mat på över eld. Här grillplatta av gjutjärn.

 

 

Behandla gjutjärn rätt och rengör för bästa stekyta

 

Att behandla gjutjärn rätt innan du använder det första gången är A och O. Liksom att diska det på rätt sätt. Då har du en superbra stekyta både över eld utomhus och på spisen inomhus.

 

Läs vår guide nedan - då kommer du att bli supernöjd med dina gjutjärnsprodukter. För de har överlägsna stekegenskaper både på spis inomhus och över öppen eld utomhus.

 

Så förbereder du gjutjärn för användning

 

Rå gjutjärn bör behandlas före första användning. Alla våra rena gjutjärnsprodukter är gjorda av rå gjutjärn. Detta innebär att stålets yta är obehandlad och porös med tusentals små porer. Till skillnad från produkter med non-stick beläggningar måste produkten vara mättad med fett för att ge bästa stekyta.

 

Därför är det viktigt att du gör följande innan du använder produkter av gjutjärn för första gången:

 1. Tvätta med varmt, milt tvålvatten. Använd en vanlig diskborste.

 2. Skölj och torka väl.

 3. När produkten är helt torr, smörj den med fett. Du kan smörja med pappershanddukar eller en diskhandduk. Vi rekommenderar ett tunt lager smält kokosfett eller neutral olja.

 4. Värm gjutjärnsprodukten över hög värme. Låt den stå i 2-3 minuter under tillsyn.

 5. Torka av överflödig olja och låt den stå på värme ett tag tills resten av fettet avdunstar.


Upprepa vid behov behandlingen tills produkten är väl mättad.

Var noga med att förvara produkten torrt så den inte rostar.

 

 stekpanna gjutjärn
Gjutjärn har bra värmeåtergivning och sprider värmen väl över hela ytan. Här stekpanna 25 cm.

 

Så steker du med gjutjärn


Förvärmning av gjutjärnsprodukten är viktigt
innan du börjar steka. Gjutjärn tar lite tid att värma upp och det blir ingen bra stekyta om du lägger i köttet i en kall panna. Ge därför tid för uppvärmning innan du börjar steka i gjutjärn.

 • Placera gjutjärnet över elden på grillgallret på din Braspanna eller annan eldstad för att hålla ett lämpligt avstånd från värmen. Smörgåsjärn och våffeljärn kan hållas i elden eller över glöd.

 • Vänta tills gjutjärnet är tillräckligt varmt innan du tillsätter fett som smör eller olja som tål hög värme (t.ex. raps-, solros-, eller jordnötsolja).

 • När smöret är gyllene eller skummande och har tystnat, eller oljan är något vågig, är det redo för stekning. Du kan också testa med vatten. Avdunstar vattnet omedelbart är det är värmen tillräcklig.På spisar inomhus kan gjutjärn kan användas på alla ytor, inklusive gas, induktion och eld. Se till att du lyfter produkten varje gång du flyttar den på glaskeramiska hällar och induktionshällar.

 

 

Små lågor och glöd ger jämn värme

Oavsett värmekälla är det viktigt att inte ha för hög värme under stekning. Utomhus är det smartast att laga mat över små lågor eller glöd. Det ger jämn värme. Om du har kraftigare eld får du det lite jobbigare. Använder du ett grillgaller över Braspannan istället för direkt på stenar över elden, kan du enklare justera gallret upp och ner efter behov.

Så ha inte för bråttom utan gör upp en rejäl brasa, låt den brinna tills den lugnar sig lite innan du börjar laga mat. Mata elden försiktigt vid behov så att du får jämn värme.

 

 

Gjutjärn tål alla slags köksredskap

Gjutjärn tål i princip alla slags köksredskap, men vi rekommenderar trä och stål. Här hittar du vår så populära stekspade från Källrå som är rejält lång vilket är bra utomhus. Och här vår stekspade av trä och träslev - båda av vackert körsbärsträ.

 

 

 

Så rengör du din gjutjärnspanna

Diska aldrig gjutjärn med diskmedel - det torkar ur och du får svårt att steka nästa gång. Rengör istället din gjutjärnspanna eller annan produkt av gjutjärn så här:

 1. Medan gjutjärnet fortarande är varmt: spola av med vatten

 2. Gnugga med en disksvamp eller diskborste

 3. Torka med papper eller värm över elden eller på en spisplatta för att resten av vattnet ska dunsta

 4. Smörj in med ett tunt lager olja om du tycker att den ser torr ut

 5. Förvara gjutjärnet torrt

 

 

Köp dina gjutjärnsprodukter av Smart Fritid! Vi ger dig snabb leverans och öppet köp i 365 dagar!

Vill du kolla in våra stekpannor av gjutjärn så har vi flera sorter och storlekar här. Passar både för spisen utomhus och matlagning över eld.

Vi har även riktigt bra grytor av gjutjärn, sk Dutch Oven eller fältugnar som är speciellt bra för lägerelden.

Våra dubbla mackjärn är också av gjutjärn, liksom det populära våffeljärnet Chuckwagon och våra övriga smörgåsjärn och våffeljärn.