Torka ramslök i torkugnen Evermat - och gör ett delikat ramslökssalt.
Text: Kristin Johansson & Smart Fritid Foto: Kristin Johansson
Copyright©Smart Fritid
Torka ramslök i svamptork
Ramslök är god som krydda och smakar lite som en blandning av gräslök och vitlök. Torka den först i din torkugn och blanda sedan till ett lyxigt ramslökssalt.
Ramslök plockas så tidigt som möjligt för att bladen ska vara späda och inte hunnit få för mycket beska. Ramslök hittas i lundar och kustnära lövskogar i södra och mellersta Sverige. Förväxla inte med Liljekonvalj som är giftig. Och se upp så du inte plockar där den är fridlyst (bl a i Blekinge).
Torka ramslök så här:
-
Skölj och låt ramslöken torka.
-
Bred ut bladen på ollorna i torkugnen så att de inte ligger över varandra.
-
Torka i ca 35° C tills de känns torra. Tiden varierar beroende på bladen/skaftens tjocklek, men 3-4 timmar.
Byt gärna plats på ollorna (ifall du torkar i en torkugn med horisontellt luftflöde som Evermat - eller vänd på ollorna om du torkar i en torkugn med vertikalt luftflöde som Atacama Cube eller Atacama Pro) ibland så att värmen fördelas jämt.
Ramslökssalt: blanda flinsalt och torkad ramslök. Förvara torrt och mörkt.
Blanda kryddigt ramslökssalt
Ingredienser:
2 dl flingsalt
2 msk torkad ramslök
Gör så här:
Blanda samman, men smula inte sönder ramslöken för fint utan låt den vara i bitar. När saltet sedan skall användas så smular man ner både salt och ramslök över maten. På så sätt bevaras smaken längre.
----------------------