Torka ramslök
Torka ramslök i torkugnen Evermat - och gör ett delikat ramslökssalt.

 



Text: Kristin Johansson & Smart Fritid Foto: Kristin Johansson
Copyright©Smart Fritid

 

Torka ramslök i svamptork

Ramslök är god som krydda och smakar lite som en blandning av gräslök och vitlök. Torka den först i din torkugn och blanda sedan till ett lyxigt ramslökssalt.

 

Ramslök plockas så tidigt som möjligt för att bladen ska vara späda och inte hunnit få för mycket beska. Ramslök hittas i lundar och kustnära lövskogar i södra och mellersta Sverige. Förväxla inte med Liljekonvalj som är giftig. Och se upp så du inte plockar där den är fridlyst (bl a i Blekinge).

 

 

Torka ramslök så här:

  • Skölj och låt ramslöken torka.

  • Bred ut bladen på ollorna i torkugnen så att de inte ligger över varandra.

  • Torka i ca 35° C tills de känns torra. Tiden varierar beroende på bladen/skaftens tjocklek, men 3-4 timmar.


Byt gärna plats på ollorna (ifall du torkar i en torkugn med horisontellt luftflöde som Evermat - eller vänd på ollorna om du torkar i en torkugn med vertikalt luftflöde som Atacama Cube eller Atacama Pro) ibland så att värmen fördelas jämt.

 
 

Ramslökssalt
Ramslökssalt: blanda flinsalt och torkad ramslök. Förvara torrt och mörkt.

 
 

Blanda kryddigt ramslökssalt 

 

Ingredienser:

2 dl flingsalt

2 msk torkad ramslök

 

 

Gör så här:

Blanda samman, men smula inte sönder ramslöken för fint utan låt den vara i bitar. När saltet sedan skall användas så smular man ner både salt och ramslök över maten. På så sätt bevaras smaken längre.

 

 

----------------------

 

 

Köp någon av våra svamp-och frukttorkar här! Du får ett snabbt och smidigt köp med 365 dagars öppet köp. Välkommen!