Stompa

StompaStompa gräddas i en stompapanna över öppen eld. Ett populärt bröd i norra Sverige.


Stompa - recept på stekpannebröd tillagat över eld
   copyright©Smart Fritid

Stompa kan bakas på många sätt - traditionellt används bikarbonat istället för jäst eller bakpulver i det här stekpannebrödet. Den här gången fick brödet hålla till godo med 2 matskedar honung och 15 g brödkryddor - supergott blev det! Alltid en barnfavorit!

 

Stompa kan bakas söta eller mindre söta, det avgör man själv.  Är man på tur/picknick så kan det vara jättegott med söta bröd (och bra med lite extra energi i bröden).

En annan god variant är att byta ut brödkryddor mot kanel och baka med lite hackad mandel. Kanelstompa med honung och mandel. Salt kan man addera i degen som vanligt eller så kan man knåda in flingsalt i brödkakorna, alltså när man bakar ut bröden  - mycket gott det också.

 

Vi stekte brödet i stompapannan - GRYM är den!

 

 

Stompa
Stompabrödet fick 2 msk honung - supergoda blev de!

 

Stompa - 10-14 st

 

Ingredienser:

1.5 liter rågsikt

5 dl fil

2 msk - 2 dl honung (ja, faktiskt)

2 tsk bikarbonat

15 g brödkryddor (en påse eller mortla ihop egen blandning med anis, fänkål & kummin)

2 tsk salt eller flingsalt som knådas in.

 

 

 Gör så här:

  1. Blanda mjöl och bikarbonat i en bunke.

  2. Addera brödkryddor och salt.

  3. Blanda ner honung och filmjölk.

  4. Knåda ihop alltsammans.

  5. Dela i bitar och knåda ut brödkakor med händerna. Man kan använda kavel (eller en flaska) men de måste inte bli supertunna, då blir de gärna ganska torra.

  6. Grädda bröden i torr, het panna. Vid lägerelden, på grillen eller i stekpanna. Några minuter på vardera sidan till brödet har fått fin färg.

 

Tips: Ska man ta med och grädda vid lägereld så förvara alla torra ingredienser i en påse och fil en en burk. Blanda samman på plats. Det går också fint att grädda  på gas/spritkök eller en liten vedeldad ihopfällbar spis.

 

 

Stompapanna
Stompapannan och stekspaden med långa trähandtag.

 

När man gräddar bröd över eld kan det bli stressigt och lite fumligt eftersom det går så fort. Stompapannan och stekspaden med sitt långa träskaft sköter jobbet galant. Så smidiga att jobba med!

 

Tipsa