Rökt lammstek och Kall mango-currysås

 
Recept, text och foto: Agneta

 

Rökt lammstek till påskbordet
Copyright©Smart Fritid

 

Påsken ger många anledningar till att ha kalas. I min barndom firades Skärtorsdagen mer än Påskafton. Antagligen tyckte man att det var bättre att häxorna åkte till Blåkulla än att de kom tillbaka på Påskafton. Påsken inleddes alltså med ett dignande påskbord; sill, lax, kyckling, ägg och naturligtvis (på den tiden) en fårfiol – numera äter vi ju lamm, därav rättens namn lammstek.

Här får ni recept inte bara på den rökta lammsteken utan även på en lite fruktig kall sås som passar inte bara till fiolen utan även till skinka och annat kött på buffén. Den rökta lammsteken passar också som ensamrätt. Tunt skivad blir den, med hjälp av dina djupfrysta favoritgrönsaker, en trevlig liten lunchrätt.



Rökt lammstek

Ingredienser:
Vi använde en 10-procentig saltlag och provade för första gången om askorbinsyra ger bibehållen röd färg på köttet och tja, det såg ju hyfsat ut. Till en lammstek på c:a 2 kg går det åt:

2 l vatten
2 dl nitritsalt
2 msk socker



Förberedelser:
Låt salt och socker lösa sig i vattnet bäst det vill under dagen. Spruta köttet med saltlagen. Eftersom lammsteken var så pass stor både sprutade vi den + lät ligga i saltlake. Vi använde saltlakespruta. För att saltet ska fördela sig så jämnt som möjligt får köttet, efter sprutningen, ligga i saltlake 2½ dygn. Lägg då köttet i en stor plastpåse och häll över saltlagen. Vaccumförpacka eller lägg påsen i en trång form så att lagen täcker köttet. Det blir ju inte saltare än saltlagen och i det här fallet blev det perfekt. Ta sedan upp köttet efter 2½ dygn, torka av det och låt det ligga på ett luftigt ställe och torka ett dygn.



Rökning:
Sätt Bradleyröken på 85° C. Lägg steken på galler, sätt i köttermometer och rök den i 6 timmar. Vi rökte med albriketter i fyra timmar, och körsbärsbriketter i två timmar.
Har köttets innertemperaturen inte kommit upp till c:a 70° så fortsätt med bara värme utan rök i skåpet, tills köttet uppnått rätt temperatur. För att köttet inte skulle torka mer svepte jag in det i aluminiumfolie när det bara gick på värme. Sen fick det svalna i det till dagen efter då det var provsmakning. Mmm…

 

-----

 Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid -  vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.

-----


 

Kall mango-currysås 4 port

Ingredienser:
2,5 dl rysk yoghurt
1 syrligt äpple
1/4 röd lök
2 tsk mango-currypulver

Gör så här:
Finhacka äpple och lök. Rör ner yoghurten i hacket. Krydda med mango-currypulver. Tycker du såsen är för tjock så späd med en halv dl vatten.



Mango-currygrönsaker 4 port

Ingredienser:

600g wokgrönsaker eller andra djupfrysta grönsaker
2 dl creme fraiche
Mango-curry efter smak

Gör så här:
Tina grönsakerna i mikron. Koka upp grönsaker och creme fraiche i en kastrull. Smaksätt med mango-curry, salt och peppar.

 

 

Tipsa

Upptäck mer