Rökt hjärta / Brinnande hjärta


Recept, text och foto: Agneta

Rökt hjärta  och ”Brinnande hjärtan”
Copyright©Smart Fritid

 

Rökt hjärta är godis i skogen. Mannen tar gärna med sig en burk skivat hjärta och mumsar på. Själv har jag alltid använt det som smörgåsmat eller på olika bufféer. Men kan man inte ha det som middagsmat? Inspirerad av den danska rätten ”Brinnande kärlek” en potatismosvulkan toppad med bacon-lava lagade jag en egen version.Ingredienser till rökning:

    1 st hjorthjärta (alt. rådjur eller älg)
    1 l vatten
    1 dl nitritsalt
    1 msk sockerGör så här:
Värm vattnet så att salt och socker löser sig i det. Låt saltlagen svalna. Lägg det putsade och delade hjärtat (tinad) i en trång bunke. Häll över saltlösningen så att den täcker hjärtat. Låt stå svalt i 2,5-3 dygn, lite beroende på vilken sälta du vill ha.Ta upp hjärtat, klappa bort lagen och låt det ligga torrt och luftigt c:a 3 timmar.

Lägg in hjärtat på galler i rökskåpet. Rök 4,5-5 timmar i 85-90°C. Låt gärna hjärtat ligga kvar och svalna i röken.

Albriketter ger en god, normal röksmak. Använder man Hickory istället får man en angenäm, lite rundare smak.

 

-----

 Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid -  vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.

-----Brinnande hjärtan 4 portioner

Ingredienser:

400 g rimmat sidfläsk eller bogfläsk utan svål
100 g rökt hjärta
2 medelstora lökar (300g)
Nymald kryddpeppar.Gör så här:

Skär fläsk och hjärta i frimärksstora, tunna bitar. Hacka löken. Stek fläsket tills det fått lite färg, lägg i löken och låt även den brynas lite. Låt blandningen steka sakta c:a 10 minuter eller tills löken är mjuk. Dra på värmen, lägg i hjärtat o mal över rejält med kryddpeppar. Salta inte, fläsk och hjärta ger tillräcklig sälta.

Serveras med hemlagat potatismos och lingonsylt. En saftig råkost passar också till.

 

Tipsa

Upptäck mer