Rökt älgtunga och Svamppaj


Recept, text och foto: Agneta

Rökt älgtunga
Copyright©Smart Fritid

 

En älg består inte bara av filé och stekar. Med lite möda kan man även få en lite udda slaktdetalj som tunga smakfull.

För att få en fin slutprodukt och inte en skosula, kokade jag tungan före rökningen. Processen blev i denna ordning: först saltning, sedan kokning och sist rökning. Kan tyckas omständligt men resultatet blev riktigt gott.

Eftersom jag hört att små tungor är godast valde jag en på knappt 500 g.

 

 

Gör så här:
Lägg 500 g älgtunga  i 10-procentig saltlake (=1 l vatten + 1 dl nitritsalt) Låt den ligga i 2 dygn. Lägg sedan tungan i kokande vatten och koka den c:a 1 timme. Har man en större tunga måste den koka längre, beräkna koktiden till 1 timme per 500 g.
Ta upp tungan, låt den svalna något och flå den sedan.
Rök den i 40 – 50° (bara rök, ingen värme) i 5 timmar. Använd gärna äppelbriketter.

Rökt tunga är god som smörgåsmat men kan också användas som tillbehör till t.ex en paj. Vad är lämpligare nu i hösttider än en svamppaj?

 

-----

Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid -  vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.

-----

 


Svamppaj


4 port

Deg:
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning:
drygt ½ l valfri svamp i bitar
smör att steka i
3 dl mjölk
3 ägg
2 krm salt, lite mald peppar och mycket finklippt persilja

Knåda ihop degen och rulla den till två rullar, 2,5-3 cm tjocka. Låt rullarna stå i kylen någon timme. Skär dem sedan i tunna skivor. Klä en pajform med skivorna.

Tryck ut skivorna så de täcker pajformen och ställ in den i frysen en stund. Stek under tiden svampen och vispa ihop ägg, kryddor och mjölk.

Förgrädda pajbottnen 15 minuter i 200°. Lägg i svamp och persilja, häll över äggsmeten och grädda (långt ner i ugnen) 30 min eller tills äggsmeten ”stannat”. Sen är det bara att njuta av en riktigt härlig oktoberrätt!

 


 

 

Tipsa

Upptäck mer