Mammas fläskgryta


 Gryta över öppen eld - fläskgryta
Vi tillagar alltid över vår Braspanna eftersom det är så bekvämt. Braspanna köper du här!

Mammas fläskgryta med potatis, vitkål och morötter
Recept: mamma    copyright©Smart Fritid

 

Det här är en gryta som jag ätit sedan barndomen. Den känns så "mamma" för mig. Det är enkel husmanskost, billigt med potatis, lök, vitkål och morötter som drygar ut fläsket. Inga krusiduller men så enkelt gott!

 

Det här receptet är befriat från mått och mängder. För det finns inga riktilinjer, för det sitter i nyporna och i ögonmåttet. Och laga en gryta är ju inte svårt, det är mest att "he i". Det är en komplett måltid med potatis i och passar därför utmärkt att tillaga utomhus under enkla förhållanden.Ingredienser: 

1-2 paket fläskbitar
1-3 st gula lökar
morötter
vitkål
potatis

1-2 tärningar köttbuljong eller motsvarande fond
vatten till belåtenhet


timjan, strö över persilja om du har
salt och peppar
Om du vill lite soja, och en skvätt grädde


Tillagning:

1. Skär köttet i kuber och slanta morötter och potatis som mamma. Eller för snitsigare utseende - skär i stavar istället.
2. Skala och skär löken.
3. Bryn köttet i stekpanna eller stekbord som passar i Braspannan för att få fin färg och ha därefter i löken. Häll på vatten för att få ur den gottiga steksmaken och häll sedan över kött, lök och spadet i soppgrytan.
4. Häll på vätskan med buljong, morötter, vitkål och potatis, samt kryddor och låt småputtra över elden tills potatis och morötter blir lagom mjuka.

 

Smaka av med peppar (gärna både vit- och svartpeppar som mor) och salt. Lite soja kan vara gott i, och runda av med en skvätt grädde om du vill. Strö gärna över persilja om du gillar och har. Det är lite man tager det man haver som enligt Cajsa Wargs princip. Allt behöver inte vara så märkvädigt i matlagningsvärlden.

 

Här köper du det du behöver för att enkelt laga mat över öppen eld:  soppgrytan, stekbordet och Braspannan!

 

Tipsa