Raggmunk och rårörda lingon


Vildmarksmat - här raggmunk med rårörda lingon upplagt på träfat. 
Raggmunkar är utmärkta att tillaga utomhus över öppen eld - Joacim Ljadas har stekt på Espegards stekbord över Braspannan.

 

Raggmunkar och rårörda lingon
Recept: Joacim Ljadas, Ljadas Mat och Äventyr      copyright©Smart Fritid

 

Raggmunkar passar alldeles utmärkt att ha som utflyktsmat på hösten, lätt att tillaga och riktigt gott och dessutom lämpligt att tillaga tillsammans runt elden. Pannkakssmet, potatis och bacon hjälper också till att öka energinivåerna i kroppen efter äventyrsfyllda lekar i skog och mark.

Vi i vår familj brukar vispa smeten färdig hemma och tappa upp den i PET-flaska så den blir lätt att transportera.

 

Ingredienser:

Smet till en 1,5-liters PET-flaska

4 ägg

1 liter mjölk (eller laktosfri mjölk)

Ca 4 dl vetemjöl (tills smeten är lagom tjock)

1,6 kg fast potatis (kör själv på "fri hand")

Salt efter smak

Till detta behöver man komplettera med smör att steka i, bacon, ett rivjärn och lingonsylt... köpt eller koka gärna själv...inga märkvärdigheter alls.

 

Tänk på att bacon gör raggmunkarna lite saltare så ta hellre lite mindre i smeten med bacon.

 

Gör så här:

RÅRÖRDA LINGON:
Just denna dag valde vi att plocka några liter färska lingon som vi kokade i grytan över elden, och det är inte märkvärdigare än att man häller lingonen i grytan och tillsätter den mängd socker man anser lämplig.

Låt detta koka upp under omrörning tills det tjocknar. Sen tar man bort grytan från elden och ställer undan för att ta fram när det är dags att servera sylten till raggmunkarna.


RAGGMUNKAR:

Jag tycker raggmunkarna blir smakrikare om man först steker strimlad bacon i smör innan man strör över grovt riven potatis. Då blir potatisen nästan lite friterad innan man häller över smeten. Fettet från baconet gör kanterna på raggmunkarna både krispigare och godare.

Det går även utmärkt att utesluta bacon om man så önskar, men tänk då på att fräsa potatisen en liten stund extra just för smakens skull.


Häll upp i flaska och stoppa i ryggsäcken.

 

Braspanna från Espegard - här tillagas raggmunkar och rårörda lingon.
Utrustning som använts är Espegards Braspanna - Espegards emaljerade soppgryta (finns i olika storlekar) och Espegards stekbord i gjutjärn.

 

God tur!

/ Jocke

Ljadas Mat & Äventyr

 

 

 Espegard Braspanna - Joacim Ljadas kollar om raggmunken är klar.Joacim Ljadas gräddar raggmunk på stekbord som passar i Braspannan.

 

 

Tipsa