Lyxiga hamburgare på entrecote

hamburgare-entrecote
Hemgjorda hamburgare - prova att mala köttet själv så får du smaka skillnaden. Den är stor!

 

Kristins hemgjorda hamburgare på entrecote
Recept och foto: Kristin Johansson       copyright©Smart Fritid

 

 

En lyxig BURGARE på entrecote eller högrev. Mal själv i en köttkvarn - som du köper här.

 

Man måste såklart inte mala sin egen burgare, men har man fint kött så är det otrolig smakskillnad. Lite fläsk i färsen ger god smak, och använder man rökt så kan man fortfarande servera den aningen rosa i mitten.

 

Och man måste inte baka sina egna hamburgerbröd - men man kan - och så mycket godare blir det. Lägg ribban där det känns lagom för dig. Vill du baka hamburgerbröden börjar du med det. Det receptet finns längst ned på sidan.

 

 

 

 Ingredienser:

 

Burgare på entrecote & rökt sidfläsk, 4 st

400 gram entrecote (eller högrev)
200 gram rökt sidfläsk

1 nypa salt & peppar

4 skivor lagrad ost

8 skivor stekt bacon

 

 

Mal köttet så här:

Skär köttet i mindre bitar. Lägg bitarna tillsammans med kvarnens alla delar i frysen - det är mycket enklare att mala om allt är riktigt kallt.

Salta, peppra och mal köttet till önskad konsistens. Man kan mala det flera gånger om man vill ha det finare.

Lägg köttet i en bit plastfolie och fixera en rulle. Alltså gör en korv som man tvinnar kanterna så att rullen sätter sig.

 

Vila köttet i kylen:

Låt rullen vila i kyl i ca 1 time.

 

Skär köttet och stek:

Skär köttet i ganska tjocka skivor och stek några minuter på vardera sida.

Lägg på en tjock skiva ost, gärna ost som får smälta.

 

 

 tillbehör hamburgare

 

 

Tillbehör på bilderna:

  • inlagd rödlök

  • inlagd rödkål

  • salladsblad

  • marinerad squash

  • rostad lök

 

 

Hamburgerbröd, 20 st

850g vetemjöl special
25 g socker
40 g jäst
15 g salt
5 dl standardmjölk
50 g honung
0.8 dl rapsolja

 

Till pensling:

1 ägg
1 nypa salt
2 tsk vatten

 

 

Gör så här:

  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

  2. Lös upp jästen i mjölken, tillsätt honung och rapsolja.

  3. Häll i de torra ingredienserna och kör i degblandare 12 min.

  4. Sätt plastfolie på bunken och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 min.

  5. Dela degen i 20 lika stora delar, forma till bullar, platta till den med handflatan och låt jäsa i lätt uppvärmd ugn (sätt på 40 grader och stäng av när bröden sätts in) till dubbel storlek ca 60 min.

  6. Pensla bröden med en blandning av ägg, vatten och salt.

 

Sätt ugnen på 230 grader, sätt in bröden och sänk till 215 grader. Grädda 6-8 min till fin färg.

 

 

 -------------

För att tillaga den här rätten kan du behöva:

 

Espegard Braspanna

 En stekpanna - i det här receptet användes en stompapanna.

 

 
 

Tipsa

Upptäck mer