Frukttork evermatEn värld av förhöjda smaker finns för den som torkar frukt och grönsaker i en fruktork.

 

Frukttork - vad är viktigt vid köp?

 

Vilken frukt- och svamptork ska jag välja för att bli nöjd? Vad är viktiga funktioner och vad ska jag titta på?

 

Svamptork, frukttork, torkugn, mattork...

 

En torkmaskin för mat har många olika namn: frukttork, frukt- och svamptork, mattork, torka frukt maskin, svamptork, frukt torkare, torka mat maskin, torkmaskin, torkapparat samt det engelska namnet dehydrator. Puh!

 

Oberoende av namn vi använder i texten så menar vi alltså en maskin som torkar mat.

 

 

Hur funkar en frukttork?

 En svamp- och frukttork fungerar genom ett samspel mellan värme och luftflöde:

 

 1. Den varma luften värmer upp frukttorken.

 2. Värmen resulterar i att fukt tränger ut ur livsmedlen.

 3. Fläkten för ut fukten ur frukttorken.

 

 Mattork
Väljer du en bra mattork kommer du att älska att torka frukt, grönt och till och med kött om du vill.

 

 

 

Runda torkugnar har en fläkt som sitter antingen högst upp eller längst ned och luften transporteras således lodrätt i den sortens torkugnar. Torkugnen Evermat är av sådan typ.

Rektangulära torkugnar har en fläkt¨i bakkant eller på sidan och luften transporteras vågrätt. Våra svamptorkar Atacama Cube och Atacama Pro är rektangulära.

 

Det handlar om små utrymmen i en torkapparat så självklart cirkulerar luften, men det blir skillnad på hur luften cirkulerar. Ett lodrätt luftflöde med fläkten i botten gör att maten som torkas på hyllorna högst upp får minst fläkt. Detta kan innebära att man kan behöva flytta torkollorna i torkapparaten under torkningen för att få ett jämnare resultat. Detsamma gäller med ett vågrätt luftflöde då man kan behöva vända på torkollorna.

 

 

Vilka är de viktigaste funktionerna på en frukttork?

Temperatur och tid är viktiga funktioner. Blir temperaturen för hög så kokas maten och den förlorar både näring, smakämnen och konsistens. Den tillagas då istället för att konserveras.

Om man bygger en egen frukttork eller använder en ugn så kan det vara svårt att få till rätt förhållande mellan värme och luftflöde. Ett vanligt fel är att det blir för varmt, ytan på livsmedlet får en "skorpa" och stänger inne fukten. Torkningen tar onödigt lång tid och resultat blir inte bra med risk för mögel.

 

Så en frukt- och svamptork med bra luftflöde och inställbar temperatur och tid är guld värt.

 

 

Funkar det inte lika bra att torka mat i ugnen?

Många som använder ugnen som en torkapparat har inte insett att de snarare tillagar maten än att torka den genom att tillsätta för mycket värme. I vissa fall kanske det inte spelar så stor roll, men det är inte samma sak och ger inte en produkt med lika hög kvalitet. Torkad mat är konserverad mat som är bevarad på ett mycket skonsamt sätt.

 

En lyckad torkning ger en välbevarad uppsättning av näringsämnen, förhöjd smak, fin färg och konsistens.

 

 

Måste man alltså ha en torkugn?

Fungerar det inte lika bra med ugn eller att lufttorka?

Vill man kunna torka exempelvis kött och fisk på ett bra sätt, då behöver man en mattork. Så svar ja.

Vill man torka "enklare" livsmedel så måste man inte ha en mattork, men det går fortare, blir ett jämnare och bättre resultat. Dessutom är det skonsammare för maten som behåller både näring och kvalitet bättre.

Så ja, en maskin är att föredra.

Man ska även ta med i beräkning att Lufttorkning ofta tar lång tid, bör ske svalt, i mörker och tar plats. Även Ugnstorkning tar tid och ockuperar ugnen, förutom att det är energikrävande.

 

 

Vilken torkugn ska jag välja?

Utbudet av svamptorkar är stort, men alla torkapparater klarar inte av att torka alla typer av råvaror och därför spelar ändamålet stor roll.

Vilken svamp och frukttork passar just dig?

Det beror alltså på vad man ska ha den till, och hur mycket man vill kunna torka åt gången, vilket kan vara svårt att veta innan man har kommit igång. När man väl förstår möjligheterna så växer intresset och då även vad man vill använda den till. Billigare torkugnar har svårt att torka kött, fisk och fuktigare mat som grytor eller puréer tillräckligt väl.

Så var inte dumsnål i ditt val av svamptork. Känns det som en stor investering så gå hellre ihop några stycken och köp en bra torkugn tillsammans. Ni kommer inte använda den jämt, men när ni väl använder den så vill ni att den ska ge ett bra resultat, klara att torka allt du vill, vara lätt att rengöra och enkel att använda.

 

 Frukttork
Stor eller liten frukttork? Vi har både kompakta och större. Se alla våra frukttorkar här!

 

Ska jag köpa en stor frukttork eller en liten?

Ofta märker man snabbt att det är väldigt behändigt att torka mycket åt gången när man ändå håller på. Det gör det ofta värt att köpa en större mattork än vad man först tänkt sig. Nackdelen är förstås att en större torkugn kräver större förvaringsutrymme. Här får man tänka vad som är viktigast för just en själv. Har du väldigt ont om förvaringsutrymme kanske du ändå ska välja en mindre, men vill du ha största torkglädjen så välj en större.

Evermat går till exempel att plocka isär och stuva ollorna var för sig, vilket gör den lättare att förvara.

 

 

Duger en billig svamp- och frukttork?

En billigare svamp- och frukttork ger dig både ett sämre resultat och mindre lust att faktiskt använda torkapparaten. De torkar inte riktigt torrt, ger ett ojämnt torkresultat, bullrar för mycket, ollorna har för stora nät så mindre livsmedel trillar igenom, och kan vara svåra att rengöra. Det är inte ovanligt att det saknas möjlighet att ställa in temperatur som du önskar och även timer saknas. De klarar heller inte av att torka kött och fisk. Och då kan man fråga sig om man ens ska köpa den överhuvudtaget och om den är värd pengarna, även om den nu är billig.

 

Det är stor chans att intresset ökar när man inser vilka möjligheter som finns när det gäller att torka mat. Torka såser, grytor och fruktpuréer. Det finns en hel värld att upptäcka.

 

 

Titta på följande 9 faktorer när du jämför torkugnar:

 • Total torkyta

 • Storlek - yttermått

 • Effekt - hur väl torkar?

 • Termostat och timer

 • Livsmedelsgodkänt material torkollor

 • Tillräckligt finmaskigt galler på ollor

 • Lättanvänd - före, under och efter.

 • Ljudnivå

 • Pris

 

 

Vi har valt att sälja svamp och fruktorkar av riktigt bra kvalitet. Vi har själva använt en billigare svamp och frukttork av känt märke innan vi tog hem de frukttorkar vi nu valt att sälja - och vi kan intyga att det ÄR skillnad på en billig torkmaskin och en dyrare. Vill du kika på våra torkapparater och se om någon passar dig - besök vår kategorisida för frukt- och svamptorkar här.

 

Köp din frukttork av Smart Fritid - för ett snabbt, smidigt och säkert köp med 365 dagars öppet köp!