Filodegsknyten med getost och fikonmarmelad

Filodegsknyten-getost-fikonmarmelad
Filodegsknyten med getost och fikonmarmelad stekta utomhus över eld - riktigt, riktigt gott!

 

Filodegsknyten med getost och fikonmarmelad
copyright©Smart FritidDet här är vår egna favorit när vi gör en efterrätt utomhus över eld. Kan funka som en liten aptitretare också om marmeladen inte är för söt. Getost och fikonmarmelad är så, så gott tillsammans. Smakerna både förlovar sig och gifter sig med varandra i munnen! I alla fall om man har en vuxen smak.

För det här receptet behöver du antingen en stekpanna över elden, eller som vi använde ett stekbord av gjutjärn.
 

Ingredienser: (4 portioner)

 

Tillbehör:
 • 1 pkt filodeg (fast allt går verkligen inte åt)

  Fyllning:

  • Getostrulle ca 180 g

  • Fikonmarmelad

  • 8 valnötter - 1 valnöt / filodegsknyte

  • lite smör till pensling av knyten och stekning

 

Du kan förstås använda din egen favoritmarmelad till det här receptet. Vi tycker att en inte alltför söt marmelad gör sig bäst. Vår favoritsort hittills är en marmelad med både fikon och valnöt med lite mindre sötman än den rena fikonmarmeladen som vi provat.

Vi har också provat att rulla en skiva skinka kring getosten för att få lite mer protein när vi använt den som förrätt - och det funkade också bra även om det kanske inte gjorde så mycket för smaken.

 

 

Gör så här:

 • Smält lite smör till pensling av knytena

 • Skär rullen med getost i 8 bitar så alla får 2 bitar var

 • Lägg och tryck in en valnöt något i osten. Klicka dit marmelad överst - var inte alltför snål - getosten behöver balanseras upp med marmeladen

 • Ta fram ett ark filodeg och rulla in osten i. Se till att vika in kortsidorna när du rullar så du får ett hållbart knyte

 • Pensla knytet med smör så hjälper det att hålla ihop paketet

 • Om du vill ta flera ark och rulla in knytet. Det funkar äve att ta ett enda ark per knyte.

   

 

 Recept filodegsknyten getost
Stek filodegsknytena fint bruna på stekbordet över eld.

 

 

Stek filodegsknytena över eld:

Gör upp elden och låt det brinna ett tag så att elden lugnar sig lite så det inte är tokhett när du ska steka knytena. Vi använder Espegards stekbord som vi gillar och ställer över elden i vår Braspanna, men det går lika bra att använda en stekpanna över elden. I Braspanna kan du ställa stekpannan på grillgallret.

Vi steker i smör och det ska fräsa lite lagom i pannan när du lägger i smörklicken. Olja går också att använda för den som föredrar.

Så är det bara att steka tills de blir gyllenbruna utvändigt.

 

Vi lovar - den här rätten kommer att göra stor succé! Det är gott på riktigt och dina vänner kommer att vilja återkomma fler gånger eller laga detta hemma själva.

 

-------------------------------------

Köp gärna stekbordet som vi använt tll det här receptet. Det är super för matlagning och har gjort att vi kommit igång och lagat mycket mer mat utomhus för att det gör det så enkelt!

Samma gäller Espegards Braspanna - utan den skulle vi aldrig hänga så mycket utomhus och laga mat i vårt vidlmarksläger. Vi flyttar även omkring Braspannan på tomten efter väder och vind.

Tipsa

Upptäck mer