Cowboygryta

cowboygryta
Cowboygrytan lagades över Espegard Braspanna i en soppgryta. Till det Stompabröd gräddat i stompapannan.

Cowboygryta
Recept och foto: Kristin Johansson      copyright©Smart Fritid

 

 

Här kommer våra barns favorit! Det är även en grym "blanda ner lite vad-som-fanns-hemma-gryta".

Vi kan vara långt från originalet, men så länge den innehåller färs, potatis och heter Cowboy så är den väl godkänd innan barnen ens har smakat.

Sen om man gör den vid lägerelden OCH får nygräddad stompa till - ja då är det succé.

 

Här var det storkok, men grytan kan halveras. Det här är en av många varianter på cowboygryta. Antal portioner beror på vad man serverar till, men ca 10 portioner.

 
 
 

Cowboygryta - ca 10 portioner

 

Ingredienser:

 

500 g färs

500 g potatis

3 dl belugalinser

2 burkar krossade tomater

1 burk vita bönor i tomatsås

2 paprikor (röda eller gula)

2 gula lökar

 

4 klyftor vitlök

1 näve torkade örter, här var det oregano & timjan.

1 näve färska örter, här var det oregano, persilja & timjan

3 buljongtärningar

vatten

 

olja, salt & peppar

 
 

Gör så här:

  1. Skala och hacka vitlök och gul lök.

  2. Fräs i bra med olja tillsammans med färs några minuter.

  3. Hacka ner paprika, addera linser, torkade kryddor och rör runt.

  4. Smula ner buljongtärning, häll ner krossade tomater, vita bönor och potatis i bitar.

  5. Rör runt och låt puttra under lock. Tiden varierar beroende på hur bra sprutt man har på brasan, men 30-60 minuter är en bra riktlinje.

  6. Späd med vatten till önskad konsistens, fungerar fint som både gryta och soppa.

Smaka av med salt, peppar och hacka ner färska örter.

 

Det är även gott att addera lite hetta, eller så serverar man det vid sidan om.

 

Här åts grytan tillsammans med stompabröd och tillagades över Braspannan i en soppgryta.

 

 

Tipsa