KolstålspannaKolstål är lättare än gjutjärn - men pannan får lika bra stekegenskaper om du följer råden nedan.

 

Så bränner du in din kolstålspanna

Har du köpt en stekhäll eller kolstålspanna får vi lov att gratulera! Kolstål har riktigt bra stekegenskaper - men behöver behandlas på rätt sätt. Här får du veta hur.

 

En stekhäll eller stekpanna av vamvalsat kolstål är metallgrå som ny men mörknar efter inbränning. En väl inbränd panna är så gott som svart – och då är den också som allra bäst. Då har den fått sin naturliga non-stickbeläggning. Fram tills dess behöver du lite mer fett i pannan eller på stekbordet.

 

 

Hantera din kolstålspanna eller stekbord så här:

  • Före första användning, skölj av och torka torr.

  • Stek in pannan före första användning (se nedan)

  • Diska aldrig med diskmedel, bara med vatten. Blötlägg inte.

  • Låt pannan svalna lite innan du diskar med hett vatten, annars risk att den slår sig

  • Torka torr

  • Olja in med ett par droppar olja direkt efter disk, ex. med rapsolja (riskerar annars att rosta)

 

 

Så här bränner du in din kolstålspanna:

1. Smörj in pannan tunt (flera tunna lager är grejen) med ex. rapsolja
2. Värm tills det börjar ryka - upprepa 5-7 ggr tills pannan är skimrande svart
3. Torka ur och låt svalna

 

 

 Hur gör jag för att min kolstålspanna inte ska slå sig?

  • Värm lite stekpannan lite varsamt och långsamt med smör eller olja i botten. Öka värmen gradvis.

  • När pannan är helt varm kan du sänka till önskad temperatur.

  • Om pannan hettas upp till över 450 grader C eller för snabbt så kan den ibland slå sig.

  • Häll inte kallt vatten i het panna, låt svalna något innan du diskar. Använd hett vatten om du vill.


 

Stekegenskaperna och varmhållningen är av yppersta klass i en kolståslspanna. Rätt använd blir pannan en livskamrat! Precis som en gjutjärnspanna - men med lägre vikt. Och med en naturlig riktigt bra non-stickbeläggning som aldrig släpper.

 

PS. Om du trots allt fått rost i din panna eller bränt fast: använd stålull. Då kan du igen behöva bränna in pannan.

 

 Kolståll stekhäll
Innan du bränner in en stekhäll av kolstål är den metallfärgad.
Som här en av stekhällarna av kolstål i ett set med ben och gasolbrännare.

 

 

Kolla in våra stekhällar av kolstål (set med gasolbrännare) - och våra set med gasoluppvärmda wokar av kolstål!

Vi har även stekpannor för öppen eld, bland annat en kolstålspanna från Kockums.