Rökta skaldjur med dill-aioli

rökta musslor och räkor i skål
Recept, text och foto: Agneta

Rökta skaldjur
Copyright©Smart Fritid

Kan man röka musslor själv? Är det någon skillnad på att röka färska eller frysta räkor? Vi provade oss fram genom att svalröka burkmusslor, tinade frysta räkor och färska räkor. Gott blev det och ännu godare med en god sås till.

Gör så här:
Vi köpte en stor burk konserverade musslor, hällde av spadet, klappade dem
torra med hushållspapper och lät dem torka över natten i kylen.
De frysta räkorna tinade vi, klappade torra med hushållspapper och lät dem torka över natten i kylen.
De färska räkorna behövde vi inte förbereda alls inför rökningen.

Vi köpte även ett finmaskigt teflongaller. Framför allt musslorna behöver något mycket finmaskigt att ligga på.

Sedan svalrökte vi skaldjuren. Satte alltså inte på någon värme utan nöjde oss med rökgeneratorns värme som ger ca 45-50° C. Rökbriketterna vi använde var Pacific Blend, en mild smak som passar utmärkt till fisk och skaldjur.

Längden på rökningen bestäms av hur pass stark röksmak man vill ha på skaldjuren. Någonstans omkring 45-60 minuter verkar lagom, det är lätt att ta ut en räka eller mussla och smaka sig fram.

Musslorna mår bra av att läggas i olja efter rökningen. Men man bör använda en olja utan smak, t.ex rapsolja, en kryddig olivolja passar inte här. Rökta musslor är goda i en sallad, en omelett eller i en gratängsås.

De färska och de frysta räkorna blev lika bra och är bara att serveras direkt tillsammans med ett gott bröd och en sås. Dill-aioli kanske?

-----

Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid -  vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.

-----



aioli

Dill-aioli

Ingredienser:
2 st äggulor
2 dl rapsolja
1 st vitlöksklyfta
En liten knippa dill

Gör så här:
Vispa ihop äggulorna med rapsoljan till en majonnäsliknande konsistens.
Smaksätt med en pressad vitlökskrydda, finklippt dill, salt och peppar.

 

Tipsa