Rökta ostar

Rökt ostRecept, text och foto: Agneta

Rökt ost
Copyright©Smart Fritid

 

Vi rökte både hårdostar och färskostar; hårdostarna Gouda och Herrgård delades i knappt cigarettpaketsstora bitar medan färskostarna Brie, Feta och Mozzarella röktes hela.

Vilka ostar som är godast att röka? Den ost man tycker bäst om i vanliga fall smakar också bäst rökt (utom när det gäller hårdost, där blir Goudan snäppet bättre än Herrgård). Brie är ju den mest spektakulära o är roligast att bjuda gäster på.

 

olika ostar

 

Ost är lite knepigt att röka, det får inte bli för varmt, då smälter osten. Även om man inte sätter på någon värme går temperaturen upp till 40-50°C och det är tillräckligt för att osten ska smälta. För att vara på den säkra sidan kan man använda Bradleys kallrökningsenhet.

För att prova om det gick att kallröka under den varma årstiden monterade vi röken för kallrökning en vacker morgon i somras. Starttemperaturen var 15°C och när vi slutade på eftermiddagen var temperaturen (p.g.a det fina vädret) uppe i 25°C. Ostarna klarade sig bra i dessa temperaturer.

 

 upplagda ostar för rökning

 

Gör så här:
Ostarna behöver inte saltas eller förberedas på något annat sätt. Eventuellt kan man pressa ur vätska ur mozzarellan i hushållspapper eller handduk annars släpper den rätt mycket vätska under rökningen. Är man orolig att ostarna ska smälta kan man ställa dom i aluminiumformar eller, som vi gjorde, på grillbrickor; aluminiumformar med hål och uppsamlingsdiken i botten.

Ostarna röktes i 5 timmar med briketterna Pacific Blend och vändes 2-3 gånger. Efter rökningen vakuumförpackades alla ostarna.

 

Goudan och Herrgårdsosten fick ligga i kylen på lagring 3-4 veckor varpå de tärnades och åts som tapas eller stoppades i sallader eller omeletter.

Fetaosten lagrades i två veckor och tillagades sedan som en grekisk bondsallad men inte med tzaziki utan med en naturell grekisk yoghurt.

Brieosten åts till kex och paprika efter 4 dagar; kanongod!

Mozzarellan användes, efter bara två dagar, till en "Flammkuchen" vilket en är en sorts fransk/tysk pizza. Det vanligaste pålägget på en flammkuchen brukar vara creme fraiche och rökt skinka men här fick den rökta mozzarellan fylla båda uppgifterna. Se recept nedan.

 

 

Flammkuchen med rökt mozzarella

Drinktilltugg för 4 pers

Ingredienser:
1 fryst smördegsplatta
1 boll (125 g) rökt mozzarella
½ finhackad gul lök

Gör så här:
Kavla ut smördegen till dubbel storlek (gärna på längden). Lägg den på en plåt klädd med bakplåtspapper. Skiva mozzarellan tunt och täck degplattan med osten. Strö över hackad lök och grädda mitt i ugnen minst 15 min i 225°C.

 

 

-----

 

Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid -  vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.

 

-----

 

 

 

 

 

Tipsa

Upptäck mer