Rökt tjälknöl med Ugnsrostad kålrabbi

Recept, text och foto: Agneta

Rökt tjälknöl
Copyright©Smart Fritid

 

Ett sätt att laga till det lite småtråkiga, men ofta billiga, grisköttet ”picnicbog” är att göra tjälknöl på det. Röker man sedan knölen blir det lite extra piff på anrättningen.Förberedelser:
Stoppa in den frysta bogen i ugnen på kvällen. Låt den stå i 90-100° i c:a 10 timmar innan du sätter termometer i den. Jag lät den bli 75° = genomstekt, men man kan ta den vid 70° då den är rosa men eftersom den skulle rökas tyckte jag inte det lät riktigt gott.Rökning:
Lägg köttbiten i Bradleyn och rök den utan värme i 5 timmar. Använd gärna en kombination av äpple- och lönnbriketter. Ta ut den o lägg den i en rejäl plastpåse. Häll på 10%-igt saltvatten (1 l vatten och 1 dl ojoderat salt). Smula ner två lagerblad tillsammans med 1 tsk krossad svartpeppar och c:a 15 enbär.

Låt ligga i lagen 6 timmar innan du tar upp den och skär tunna skivor av den. Något som är väldigt gott till är den lite bortglömda grönsaken kålrabbi.

 

 

-----

 

 Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid -  vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.

 

-----

 Ugnsrostad kålrabbi 4 port

 Ingredienser:
1,5 kg kålrabbi
 1 gul lök i klyftor
 olja och salt

Gör så här:
Skala och skiva kålrabbin, skivorna ska inte vara större än en tändsticksask. Pensla en ugnsform med olja, lägg i kålrabbin, salta och sätt in den i en 200° varm ugn i ½ timme. Blanda då i lökklyftorna och stek ytterligare en ½ timme.

Stark, fransk senap var väldigt gott till!

 

 

Tipsa

Upptäck mer