Rökt och kokt anka med Ostgratinerat potatismos


Recept, text och foto: Agneta

Rökt och kokt anka (eller dansk anka som jag kallar det)
Copyright©Smart Fritid

 

Hösten är Mårten Gås-tider men det är inte alltid man hittar någon gås i butiken och kanske har heller inte jaktlyckan varit god. Men anka finns alltid i asiatiska butiker och är i mitt tycke snäppet godare än gås – dessutom enklare att hantera eftersom den är mindre. Till just det här receptet använde vi en liten anka på 1,5 kg.

För att få lite variation på den vanliga helstekta ankan valde vi att först varmröka och sedan koka en anka. Resultatet blev en fågel som äts kall till varma eller kalla tillbehör som till den traditionella såsen och kokta potatisen eller som ingrediens i en lyxig sallad. Vi gjorde ett ostgratinerat potatismos, det var ovanligt gott till, och dessutom praktiskt eftersom man kan göra det dagen innan om man ska ha fest.

 


Saltlag till anka på 1,5 kg

2,5 l vatten
4 dl ojoderat salt
2,5 dl farinsocker

Koka upp saltlagen och låt den svalna. Lägg ankan i en trång bunke och häll över lagen. Låt stå i 24 timmar. Ta upp ankan, skölj den och låt den torka över natten.

Ladda röken med förslagsvis äppelbriketter och rök ankan i 70° c:a 4 timmar.
Efter rökningen kokas ankan 20 min i osaltat vatten tillsammans med lök och kanske en kryddbukett. Innertemperaturen bör vara minst 70°. Låt ankan svalna i spadet innan den tas upp och tancheras (skärs upp i skivor för servering).

 

 

-----

 

 Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid -  vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.

 

-----

 


Ostgratinerat potatismos – 4 port

Mos:
8 stora potatisar

2 dl mjölk
3 msk smör
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Gratinering:
2 dl grädde
1 dl riven ost

Dag 1: Gör ett gott potatismos av potatis, smör, mjölk och kryddor. Lägg det i en smord ugnsform och låt det stå i kylen över natten.

Dag 2: Sätt ugnen på 200° Slå på grädden och strö över osten. Gratinera c:a 25 min.

 

 

Tipsa

Upptäck mer