Rökt flintastek med Sommar-coleslaw

Flintastek med tillbehör

Recept, text och foto: Agneta

Rökt flintastek
Copyright©Smart Fritid

 

Nu på sommararen finns det gott om billiga köttprodukter lämpade för grillning. Varför inte utnyttja dem även för rökning? Ta t.ex. flintastek som har flera fördelar. Dels är priset förmånligt, dels är de färdigmarinerade flintastekarna sprutsaltade, alltså slipper man lägga dom i saltlake.

Röker man flintastek med texmex-marinad får man nästan pastramismak på slutprodukten.

För att röka en flintastek på drygt 1 kg gör man så här:

Skölj av marinaden och torka köttet riktigt torrt. Skär inte av svålen, skär inte ens skåror i svålen. Köttet skålar sig inte under rökningen och svålen ger stadga åt köttskivan.

Rök köttet 3 timmar med körsbärsbriketter i 80°.

Höj värmen till 110° och låt köttet stå i värme men utan rök tills innertemperaturen är minst 68°. Det tar 30-45 min.


Thermapen i flintastek

Låt köttet svalna innan det skärs i tunna skivor och serveras (som New York-pastrami) med ett gott bröd, inlagd gurka och coleslaw.

 

-----

 Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid -  vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.

-----



Sommar-coleslaw

Sommar-coleslaw 8 dl

Ingredienser:

500g färsk vitkål (c:a ½ huvud)
½ finstrimlad lök
En liten burk krossad ananas
2 dl gräddfil
4 msk majonnäs
2 tsk farinsocker
2 msk vitvinsvinäger


Gör så här:

Strimla vitkålen mycket fint. Blanda den med strimlad lök och ananas. Rör ihop gräddfil,majonnäs och kryddor. Häll såsen över grönsakerna, blanda och låt stå några timmar eller till nästa dag.

 

 

Tipsa

Upptäck mer