Rökt fläskytterfilé

Varmröka fläskytterfilé i Bradley Smoker eller Borniak - recept. Här uppskuren på skärbräda.
Recept, text och foto: Agneta

Röka fläskytterfilé
Varmrökt fläskytterfilé
Copyright©Smart Fritid



Fläskytterfilé, benfri kotlettrad, fläskhare...Kärt barn har många namn. Fläskytterfilé hittar man allt som oftast till extrapris i affärerna. Dumt att låta bli att röka en sådan. Hur bär man sig åt? Jo så här:

 

Gör så här:
1 st fläskytterfilé läggs i en 7,5%-ig saltlake (9,25 dl vatten och 0,75 dl ojoderat salt)


Spruta köttet med laken och låt köttet även ligga i laken för utjämning 2,5 dygn.
Ta upp, klappa torrt och låt köttet ligga i kylen över natten.
Köttet ska sedan rökas i en temperatur av 80° C. När innertemperaturen är 67° tar man ut köttet och placerar det i rumstemperatur. Då stiger innertemperaturen ytterligare några grader. Sedan in i kylen för mognad några dagar.


Får jag fresta med en vitlöksdoftande potatisrätt till det rökta köttet? Även gräslök och honung gifter sig med den rökta smaken:


 

Stekt potatis med vitlök. Här i stekpanna.


Stekt vitlökspotatis 2 portioner


Ingredienser:

500 g kokt potatis
4 vitlöksklyftor
1⁄2 msk honung
Salt och peppar
Gräslök



Gör så här:

Tärna potatisen och stek den gyllenbrun i smör. Salta och peppra efter smak. Hacka
vitlöksklyftorna och låt dom och honungen steka med potatisen de sista minuterna. Strö
över gräslök och servera.

 

 

-----

 Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Borniak - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Bradley Smoker. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid -  vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.

-----

 

 

 

Tipsa

Upptäck mer