Röka lax - varmrökt lax

Röka lax - recept varmrökt lax - upplagt på skärbräda.
Recept, text och foto: Agneta

 

Röka lax: Varmrökt lax

Copyright©Smart Fritid

 

Här handlar det om att röka en laxsida, inte en hel lax. Fiskar man inte själv är det lättare att hitta en laxsida i fiskaffären än en hel lax. Fiskar man själv får man plocka fram filékniven. Laxen torrsaltas i 12 timmar innan rökning. Till den varmrökta laxen passar den enkla men utsökta Myrens dröm fint till - och så förstås potatis till!

 

Ingredienser:

Använd per kg lax: 

2 msk ojoderat salt
1 msk socker

 

Gör så här:

Gnid in laxsidan med salt/sockerblandningen och lägg den i en plastpåse i kylen. Vänd
då och då. Ta ut den efter 12 timmar, skölj den och klappa den torr. Låt den ligga och
torka i kylen över natten.

 

Rök så här:

Lägg in laxen i röken som ska vara 70° C. Rök tills innertemperaturen är 52° C. Det kan ta c:a 3 timmar. Sedan är det dags att låta laxen mogna och det gör man genom att förvara den i plastpåse i kylen. Där kan den ligga några dagar, personligen tycker jag den smakar bäst efter en vecka.

Då är det dags att provsmaka, helst med mandelpotatis och klassikern Myrens dröm.


-----

Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Borniak - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Bradley Smoker. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid -  vi var först i Norden med Bradley & vi ger dig service både före och efter ditt köp.

-----

 

 Myrens dröm - i glasskål med hjortronsylt ovanpå och syltburk bredvid.

 

Myrens dröm


 

Ingredienser 4 port:

2 dl creme fraiche (valfri fetthalt)
2-3 msk hjortronsylt

 

Gör så här:

Rör helt enkelt ihop och avnjutes med laxen.

 

 

 

 

Tipsa