Najadlax - gravad och kallrökt lax

röka lax - recept najadlax
Recept, text och foto: Agneta

 

Röka lax: Najadlax

Copyright©Smart Fritid

Najadlax är en gravad och kallrökt lax. Gravningen är kortare än en normal gravning; ett dygn i stället för två, men röktiden är lika lång som för vanlig kallrökt lax. Smaken är mild och har en aning sötma i sig. Passar lika bra på julbordet som till midsommarlunchen.

 

Ingredienser:

Till gravningen använder du, per kg lax:

  • 3 msk ojoderat salt

  • 3 msk socker

  • 1 msk krossade vitpepparkorn

  • färsk dill

Dillen kan du antingen ha tillsammans med gravningskryddorna eller när du röker laxen. Eller helt enkelt hoppa över.

 

 

Gör så här:

Klappa in laxen med kryddorna (+ ev dill) och lägg den i en plastpåse i kylen. Vänd påsen ett par gånger under gravningen. Ta ut laxen efter 24 timmar och skrapa av kryddorna. Torka med handduk och låt lufttorka i kyl över natten. Strö på dill på laxen (om du valt den varianten).

 

Kallrök i 10 timmar med alspån. Rökens temperatur får inte vara över 30° Låt gärna laxen vara kvar i röken över natten. Lägg den sedan i plastpåse och förvara den ytterligare några dagar i kylen innan det är dags att äta eller frysa den.

 

 

Najadlax kallröks i 10 timmar.
Laxen kallröks i tio timmar - se till att temperaturen håller sig under 30° C.

 

 

 

Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Borniak - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Bradley Smoker. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid -  vi var först i Norden med Bradley & vi ger dig service både före och efter ditt köp.

 

 

 

 

Fransk hovmästarsås

 

Till den milda laxen passar det bra med en sås med lite sting i och då pasar fransk hovmästarsås utmärkt.

 

Ingredienser:

  • 2 msk fransk senap

  • 2 msk socker

  • 1 msk vitvinsvinäger

  • 1 dl solros- eller rapsolja

 

Gör så här:

Vispa ihop senap, vinäger och socker. Låt stå en stund så sockret får lösa sig i syran. Tillsätt oljan i omgångar. Såsen blir nu tjock och blank. Smaka av och tillsätt eventuellt någon av de ingredienser du tycker behövs mer av.

 

 

 

Tipsa