Mustig köttgryta tillagad över öppen eld

mustig köttgryta i gjutjärnspanna över öppen eld.
Högrev och rotfruker som kokas minst en halvtimme med tomatpuré och kryddor ger dig en härligt mustig gryta.

 

Mustig köttgryta tillagad över öppen eld
Recept: friluftskocken Anders Klint     Foto: friluftsfotografen Greger Grönroos     copyright©Smart Fritid

Recept för mustig köttgryta för dig som vill laga riktigt god friluftsmat ute över öppen eld. Receptet är gjort av friluftskocken Anders Klint som har använt den stora gjutjärnsspanna på 50 cm (köp här!).Ge er ut i skogen och tänd en lägereld, laga ett riktigt härligt långkok i en lägerpanna och mitt helgtips denna gång är, en mustig köttgryta med högrev och rotfrukter, med smaker från Italien, där skivor av kött kokas riktigt mört. Kan med fördel njutas med rösti gjort på sötpotatis.

 

Ingredienser: (6 portioner)

700 g högrev
7 dl vatten
2 burkar krossade tomater
1 dl tomatpuré
0,5 dl kalvfond

1 gul lök
3 morötter
100 g rotselleri
100 g palsternacka

1 msk torkad basilika
10 g vitpepparkorn
6 lagerblad

bryn köttet i gjutjärnspannan
Bryn köttet i gjutjärnspannan innan du häller på fonden.

 

 

Gör så här:

Skär köttet 3 cm långa bitar och bryn dem med lite olja och smör i gjutjärnspannan. Häll på kalvfond och vatten så att det täcker köttet. Skala lök, morötter och rotselleri och skär dem i skivor.

Koka upp och tag bort skummet , koka sedan på svag värme i ca ½ timme.

 

 

häll i grönsakerna i grytan
Låt kött och fond koka i 30 min innan grönsaker läggs i.

 Skala lök, morötter och rotselleri och skär dem i skivor. Lägg i grönsakerna i grytan tillsammans med vitpeppar och lagerblad.

Låt koka vidare i en ½ timme eller tills köttbitarna är mjuka. Avsluta med att smaksätta med kalvfond och nymalen svartpeppar.

 

Prata och mys kring elden medan ni lagar mat - den här rätter tar en stund. Drick kaffe. Njut av naturen - och när maten är klar blir det fest!

 

PS. Går förstås att laga allt hemma och ta med om man bara vill värma ute. Värmer du ute kan du köpa en soppgryta här - vill du först steka och få fin stekyta på köttet så köper du antingen en liten gjutjärnspanna 30 cm eller den stora gjutjärnspannan på 50 cm här!

 

 

Tipsa

Upptäck mer