Partypinnar och rökta mandlar

Recept, text och foto: Agneta

Partypinnar och rökta mandlar till Valborg

 

Innan man ställer sig i den kyliga vårkvällen och tittar på Valborgsmässoelden, kan man värma upp med något gott att dricka.
Tilltugget består i det här fallet av ”partypinnar”: tunt skivat, saltat och rökt fläskkött serverat med grönsaksstavar och dipsås. Dessutom bjuds det på rökta, sockersaltade mandlar. Tycker man det blir för mycket rökt kan man spara mandlarna till ett senare tillfälle, de går utmärkt att frysa.

När vi rökte partypinnarna provade vi tre olika brikettsmaker: körsbär, pecan och al. Vilken vi tyckte var godast? Läs nedan så får du se!

 



 

Partypinnar

Ingredienser:
1 kg fläskytterfilé
1 l vatten
½ dl salt
½ msk socker



Gör så här:
1 kg fläskytterfilé skärs i mycket tunna strimlor c:a 1.5 x 3 cm. Lägg strimlorna ett dygn i en 5-procentig saltlag. Ta upp strimlorna, klappa dem torra i handduk och lägg dem på galler för att torka ett dygn.
Rök strimlorna i cirka tre timmar i 85°. Titta och smaka på dem lite då och då, de kan behövas plockas om lite för att bli jämnt rökta.

Vilka rökbriketter ska man då använda? Ja, det beror helt på tycke och smak. Vi provade att röka en tredjedel av strimlorna i al, en tredjedel i körsbär och resten i pecan.

Min favorit blev körsbär, en rund och lite fruktig smak som tilltalade mig som gillar frukt i maten. Min man föredrog pecan som hade en aning mer barbecue över sig. Al kom på sista plats för oss båda, smakade inte illa men blev lite för syrlig när man jämförde med de andra lite rundare smakerna. Blev dock favorit hos en provsmakande vän; där ser man, smaken är olika.

Vid provsmakningen av partypinnarna vann tillbehöret gurkstavar och naturell rysk yoghurt. Enkel och ren smak som gifte sig med pinnarna.

 


Rökta sockersaltade mandlar

Ingredienser:
200 g oskalade mandlar
1 dl vatten
2 tsk salt
2 tsk socker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°
Koka upp vattnet och lös salt och socker i det. Lägg mandlarna i en mindre ugnsform, häll över vattnet och låt stå i ugnen 20 minuter eller tills vattnet avdunstat. Rör då och då. Torka mandlarna på eftervärme på en ren plåt. Rök dem minst tre timmar, gärna med pecanbriketter.

 

 

-----

 

 Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid -  vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.

 

-----

 

 

Tipsa

Upptäck mer