Lättrökt och grillad fläskfilé

Lättrökt och grillad fläskfilé med potatisgratäng upplagt

Recept, text och foto: Agneta

Lättrökt och grillad fläskfilé
Copyright©Smart Fritid

Sommartid är grilltid. Lättrökt fläskfilé är gott att grilla; den lätta röksmaken gifter sig med grillsmaken på ett behagligt sätt. Röker man en vacker sommardag vill man kanske grilla på kvällen, annars lägger man den rökta filén i frysen för att ta fram och grilla den en annan dag.

Är filén smal helgrillar man den, är den tjockare grillar man den i skivor.

 

Grilla fläskfilén

 

 

Gör så här:
Lägg 1 kg fläskfilé i 7,5 procentig saltlake (1,5 l vatten + 1 dl grovt salt utan jod). Låt ligga i 3 dygn. Ta upp köttet, klappa det torrt med en handduk och låt det torka över natten i kylen.

Använd pecanbriketter och svalrök köttet 1 tim 40 min (= 5 briketter). Eftersom man inte slår på värmen hamnar temperaturen på 40 - 50° C.

När filén är färdigrökt väljer man om man vill grilla direkt eller spara den i frysen.

Hur som helst smakar det bra med en snabblagad potatisgratäng som tillbehör.

 

 

-----

 

Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid -  vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.

 

-----

 

 

 

Potatisgratäng express gjorda på pommes stripes

Potatisgratäng express
4 port

Ingredienser:
750 g frysta pommes stripes
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde
1,5 dl mjölk
1 tsk salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Lägg den frysta potatisen i en ugnsform. Hacka vitlöken och strö den och saltet över potatisen. Blanda grädde och mjölk och häll det i formen i ett hörn (inte rakt över potatisen) Grädda gratängen i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Slå av ugnen och låt formen stå kvar i ugnen på eftervärmen tills det är dags att äta.

 

 

Tipsa

Upptäck mer