Kupilka

Kupilka - med unikt miljövänligt material

Kupilka i Finland tillverkar kåsor, tallrikar och bestick för friluftsliv, och sortimentet har även breddats med fällknivar och tändstål. Det finska företaget Kupilka har uppfunnit sitt eget material, det miljövänliga Kareline® som är en naturfiberkomposit med 50 % plast och 50 % cellulosafibrer. Cellulosan är från certifierade finländska skogar.

 

Kupilka: praktiskt som plast - men vackrare och miljövänligare

Materialet i Kupilka har samma fördelar som plast: lätt, smidigt, tåligt, lättdiskat – men är miljövänligare och ser mer naturligt ut. Naturfibrerna syns och ger materialet liv, lite likt trä. Till skillnad från trä tar det inte åt sig lukt och smak från dryck och mat. Det är förstås också lättare att diska. Du diskar lätt för hand i fält, och kan stoppa in det i diskmaskinen när du kommer hem. Materialet tål även riktigt höga temperaturer +100 grader C och ner till – 30 grader C. Men det rekommenderas förstås inte att du stoppar materialet i öppen eld, så värmetåligt är det inte.

 

Kupilka - finsk design och finska skogar

Kupilka-serien kombinerar finska traditioner med den senaste tekniken och de bästa materialen. Funktionalitet, toppkvalitet och estetik har varit de viktigaste drivkrafterna i designprocessen. Finsk design och finska skogar tillsammans har format kåsor och övriga produkter från Kupilka.
Både produkterna och materialet tillverkas i Finland med EKO-energi. Kupilka var ett av de första företagen i världen att börja använda grön el.

 

Vilka produkter finns i sortimentet?

De produkter som finns i Smart Fritids sortiment är den härliga kåsan Kupilka 21 som du hittar här. Den kåsan rymmer 2,1 dl. Vi har också en populär gift box där även en tallrik och en sked ingår, förutom kåsan. Både bra att ge sig själv och som gå-bort present.

Hos oss hittar du även en stor kåsa, Kupilka 37, som alltså rymmer 3,7 dl. En snygg och praktisk spork, Spork 205, finns också i vårt sortiment.

Vi har valt brun färg på samtliga produkter eftersom det är mest trälikt och den färg som flest efterfrågar.

 

Tål Kupilkas produkter mikrovågsugn?

Nej, undvik att köra produkterna i mikron. Däremot tål de diskmaskin alldeles utmärkt! Och de tål att du häller kokande vatten i dem när du gör dig själv en kopp the, kaffe eller vill diska med hett vatten. Produkterna tål också riktigt kalla temperaturer ner till minus 30 grader C - skulle du vilja kan du alltså ställa in produkter i frysen - eller ha dem med på äventyr även när det börjar frysa till rejält.

 

Hur länge kan man använda produkterna?

Kupilka-produkter är starka och hållbara med lång livslängd. Produkterna åldras också vackert och behåller sina goda egenskaper. I slutet av produktens livslängd kan den återvinnas, förbrännas för värmeenergi eller returneras till tillverkaren för återanvändning.

 

Är Kupilkas produkter tillverkade av återvunnet material?

Allt material återvinns inom Kupilka produktionsanläggning. För att följa hälso- och säkerhetsbestämmelserna använder de inte outsourcade återvunna material. Istället använder de sitt egna Kareline® Natural Fiber Composite - vilket är miljövänliga cellulosafibrer från certifierade finska skogar förstärkt med FDA-godkänd polypropen som används som lim (förhållande: 50/50).